Sidor

måndag 11 mars 2013

Bloggar jag följer

I högerkolumnen finns en panel som heter "Bloggar jag följer" där jag länkar till ett antal bloggar som jag själv läser regelbundet. Jag arbetar inte med länkbyten, dvs. "om du visar min så visar jag din" utan länkar alltid ensidigt till bloggar jag själv läser. Tanken med det är såklart att 1) nå en bra nivå på bloggarna jag länkar till och 2) uppmuntra andra att göra likadant. Olika bloggar, även inom ekonomibloggosfären, har olika inriktningar och olika läsekretsar och jag tycker att en jämn länkbytessmörja skulle förvirra läsarna mer än den hjälper dem.

Här är de bloggar jag läser och en kort motivering varför:
  • Cornucopia?: Sveriges i särklass största ekonomiblogg är politisk, personlig, provocerande och i mina ögon rejält pessimistisk. Här står mycket intressant och produktionstakten är hög, ingen slump att den är så framgångsrik!
  • Värdeinvesteraren: Bra djup och hög kunskapsnivå bjuds man på här, bloggarna (de är två) söker traditionella värdecase främst på de mindre svenska listorna
  • Jobb och firma: Personlig och väldigt öppen redovisning av egenföretagande och livet som egenföretagare i den mindre änden av skalan
  • Aktiefokus: En oerhört användbar blogg som gör en hel del förarbete som vi läsare kan gå vidare på, mycket sammanställningar, statistik och kurvor som tar rejält med tid att göra själv bjuds man på här
  • Per Penning: Privatekonomi blandas med investeringar, livsåskådning och filosofi
  • AnotherValueInvestor: Tittar på lite olika företag med ett värdeperspektiv, ganska lågt inläggstempo tyvärr
  • Gustavs aktieblogg: Utdelningarna står väldigt mycket i fokus och det kan vara intressant att följa en utdelningsinvesterares perspektiv
  • Finanskvinnans Funderingar: En privatsparares resa mot miljonen är ett vanligt bloggtema, här kombineras det med en i mina ögon sund investeringssyn
  • Ägamintid: En blogg som ganska snabbt växt fram och blivit en av Sveriges största. Här bjuds på en bra mix av privatekonomi och investeringsidéer. Tempot är högt och det är ingen slump att bloggen gått fram så starkt.
  • Riskminimeraren: En comeback nyligen har lyft bloggen som jag tycker är mycket läsvärd, kunde gärna få berätta mer om sin erfarenhet som exilsvensk om jag fick önska något :-)
  • Defensiven: Tittar på väldigt defensiva bolag överlag och har ett intressant investeringsperspektiv med mycket fokus på kassaflöde
  • 40 procent 20 år: Sveriges näst största ekonomiblogg är en massiv källa till information och jag misstänker att många brukar börja där och följa länkarna vidare till andra ekonomibloggar och annan media. Inläggstätheten har minskat något på sistone men informationsmängden lockar.
  • Udbytteaktier: En dansk utdelningsinvesterare som jag följer för att få ett danskt perspektiv, överhuvudtaget tycker jag att det är lite glest med danska och norska ekonomibloggare så det uppskattas!
  • Spartacus Invest: Bloggare med egen analysmetodik, intresserar sig för ungefär samma bolag som jag själv så det är kul att läsa hans syn på dem
  • Stockman: Inläggen är numera ganska glesa och rör sällan investeringar, vilket de gjorde för några år sedan. Herr Stockman är dock kunnig och läsvärd även om det råkar röra sig om solceller eller skolpolitik...
  • Besser1: Finurlig blogg som bjuder på en hel del tänkvärda inlägg
  • Värdebyrån: Liksom Aktiefokus bjuds här på väldigt mycket sammanställd information, här är det dock mer på djupet för varje bolag. Fokus ligger på medelstora svenska bolag och om man intresserar sig för dessa är bloggen obligatorisk läsning.
  • Fundamentalanalysbloggen: En av mina inspirationskällor skriver mycket intressant
  • Aktiefilosofen: Bra analyser av större företag och en hel del sammanställd information
  • Brachyura's finans blogg [sic]: Bra bloggare som följer en intressant uppsättning företag
  • Aktieingenjören: Informativa analyser, mycket statistik och information väl sammanställt
  • Aktievinst: Inte så aktiv längre, men en djup blogg med fokus på en koncentrerad portfölj
  • Finanstankar: En favoritblogg som dock nästintill somnat in, många rätt djupa resonemang om nyckeltal och investeringsmetodik
  • Investingforvalue: Intressant och insiktsfullt men i mycket lågt bloggtempo
  • Dollarmiljonärens Dagbok: En tyvärr nästan insomnad blogg om en fastighetsinvesterare och hans mixade portfölj av amerikanska och europeiska storbolag
  • Zed's Dead: Har officiellt lagt ner, men var en av de populäraste ekonomibloggarna för några år sedan
  • Investeringsinspektören: Bra och djupa analyser med mycket information, snart ett år sedan senaste inlägget dock

Jag är säker på att du som läsare finner andra egenskaper som du gillar hos bloggarna, så om min kommentar inte träffar mitt i prick jämfört med din åsikt så kommentera gärna! Detsamma gäller om du har något du inte riktigt kan förstå hur jag missat...

26 kommentarer:

  1. Tack för tipsen! Det var flera här som var nya för mig vilket ger mig något att studera till kvällskaffet. Dock är det lite av en tråkig trend att många intresserar sig för mer politik och mindre för aktier. Sist vill jag be om tips på bloggare som INTE har en defensiv approach, jag följer flera bloggare men alla kretsar kring samma bolag och även om det är vettigt så vill jag gärna blanda in lite mer oortodoxa aktier i min läsning. Så om någon har tips så är jag tacksam!

    Mvh,
    Snåljåpen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Olle, tyvärr har jag inte hittat så många som tittar på mer udda bolag och samtidigt gjort det ur ett sunt perspektiv.

      Jag har idag för första gången hittat till din blogg, ditt namn länkar till Google+ och snaljapen.se är inte rätt uppsatt i DNS, utan man måste skriva www.snaljapen.se. Kolla gärna på "Teknik för bloggare" om du vill ha tips för att sätta upp URL:erna korrekt.

      Radera
    2. Tack för tipset! Jag hade glömt bocka i den där fula rutan på bloggers inställningar.

      Kul att du hittat min blogg. Jag skriver på en lite annan nivå och med en lite annan inriktning än dig men jag hoppas det kan intressera ändå!

      Mvh,
      Snåljåpen

      Radera
  2. Hej
    Du är en fena på att sammanställa saker, tack. Skogsbaronen är en ny blogg som verkar kunna växa till sig!

    Jan L

    SvaraRadera
  3. Hej!
    En fråga från en okunnig: Har läst en del bloggar som lundaluppen länkar till tex Aktiefokus. Varför lägger man ner så mycket jobb och tid på något som man inte har någon möjlighet att ta betalt för? Är det för att det kul, eller hoppas man bli "upptäckt" ungerfär som en fjortis som går på stadens gator och hoppas att en modellagentur skall få upp ögonen för henne. Vad driver lundaluppen? Stärker det egot att hålla hov för beundrarna?
    MvH
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är inte frågan till mig, men anledningen till att JAG bloggar är personlig utveckling. Det finns få saker som testar ens egen tro på sina åsikter som att outa dem helt offentligt. Fråga dig själv: "Tror jag på det här?", och sen "tror jag på det här tillräckligt mycket för att säga det till hela världen att du tror på det?". Dessutom är det såklart extremt utvecklande att försöka få obegripliga åsikter till begripliga. Jag har lärt mig att kommunicera långt mycket bättre sen jag började skriva. Och det är bara toppen på isberget över saker jag blivit bättre på.

      Mvh,
      Snåljåpen

      Radera
    2. Olle!
      Tack för ett tänkvärt svar. Ibland skriver jag något på den här bloggen helt enkelt för jag tycker den är bra. Jag har dock inte lyckats kommunicera mina åsikter med någon större framgång. Fast det är ett bra argument att man bloggar för personlig utveckling. Jag tror dock lundaluppen hade vunnit på att fråga sin fru om hon hade lust att hänga med på en buggkurs någon timme i veckan. Kvinnor gillar att dansa. Fast det hade tagit tid från bloggen, men jag tror han hade tjänat på det.
      MvH
      Lars

      Radera
    3. Frågan var bland annat riktad till mig (Aktiefokus är ju dessutom reklamfri, så vi drar inte ens in småpengar) och jag passar på att svara!

      1) Ja varför åker folk på skidsemester utan att få betalt? Okej, riktigt SÅ kul är det kanske inte :-) Men först och främst är det naturligtvis kul. Jag har försökt mig på att skriva inlägg om ämnen som jag tycker är mindre kul, men dels är det trist och resultatet har då blivit därefter vilket säkert lyser igenom.

      2) Olle har delvis svarat åt mig redan. Personlig utveckling är en stor anledning. Jag har lärt mig oerhört mycket på mitt bloggande. Att bara spana lite för sig själv och räkna lite på nån aktie i excel kan säkert räcka långt, men att få återkoppling och synpunkter från läsare gör att man lär sig ännu mer och dessutom måste tänka igenom vad man skriver. Att skriva gör också att man tänker igenom de sista tio procenten av detaljerna (som säkert kan ta femtio procent av tiden).

      3) Syftet är naturligtvis att använda kunskaperna till att göra bra investeringar själv.

      ---

      Att bli "upptäckt" är inget mål för min del, men jag blir nyfiken och undrar om det verkar så? :-) Jag har inga ambitioner om att byta bana utan har aktier som ett rent fritidsintresse och hobby men hoppas förstås att kunna uppnå trevliga resultat på lång sikt.

      Den tid som jag lägger ner (vilket ibland är mer och ibland mindre, just nu mer) skulle jag av diverse orsaker inte kunna göra något särskilt mycket vettigare av. Då tillfälle ges så kommer jag att dra ner på takten och börja skriva mindre igen.

      Radera
    4. @Lars: Att ifrågasätta avsändarens motiv är såklart en viktig del av all källkritik och eftersom Olle och Kenny svarat för sina motiv kan jag dra mina. Jag upplever att jag får en hel del belöningar för bloggandet:

      1. Olles motiv var till stor del mina egna när jag började: att tvinga mig själv att formulera mina investeringsbeslut inför andra ger både en personlig utveckling och ett skäl att inte slarva med den dokumentationen. Innan jag hade bloggen sa min investeringsfilosofi att jag skulle dokumentera mina beslut, men jag slarvade rejält med detta när jag var den ende läsaren
      2. Jag får många insiktsfulla kommentarer som tvingar mig att ompröva mina beslut och min inställning, ibland läser jag till och med böcker om den effektiva marknadshypotesen tack vara denna typ av kommentarer ;-). Jag är helt övertygad om att detta, så länge jag själv har källkritiken påslagen, förbättrar min förmåga som investerare.
      3. Nöjet att skriva, jag har alltid tyckt om att skriva text och i mitt arbete har denna del sakta men säkert minskat, här får jag utlopp för det behovet
      4. Beröm/kritik: jag växer av kritiken och mitt ego av berömmet, självklart är båda dessa en del av vad som gör bloggandet "roligt" även om bekräftandet är ganska farligt
      5. Reklamintäkter: jag, till skillnad från Kenny, drar ju in storkovan på mitt bloggande, 500 kronor i månaden ungefär. Att jag har reklam beror mer på nyfikenhet inför den marknadsmekanismen än de egentliga pengarna vilka dessutom beskattas rejält

      Om jag tittar utanför mina egna belöningar och de som Olle/Kenny redan givit finns det i blogglistan säkert de som:

      a. Vill bygga ett eget varumärke och som du skriver kanske bli upptäckta. Zed's Dead hade detta som ett delsyfte. Det gäller nog inte lika mycket för oss som vill vara helt anonyma, och definitivt inte för mig
      b. Cornucopia? har bloggandet som en del i sitt företagande och marknadsför både sitt föreläsare och sina böcker via bloggen, som alltså blir en marknadskanal. Han lär dock vara den ende som dragit det så långt.
      c. Vissa bloggar verkar satsa rätt hårt på sökmotoroptimering och ingår i länknätverk för att maximera reklamintäkterna bortom vad innehållet egentligen motiverar. Jag har inga sådana på min lista, men de är inte så många klick bort.

      Det finns säkert fler motiv.

      Radera
    5. Jag kan också skriva lite om mitt bloggande!

      Först och främst handlar det om att dokumentera vår resa mot vårt mål att äga vår tid. Det är som en dagbok som förhoppningsvis kommer att vara kul att ha om några år. Det är redan nu kul att se vad man skrev för 1 år sedan! :)

      Jag tycker om att skriva och uttrycka mig.

      Jag tycker det är roligt med de kommentarer som jag får. Bra råd och tips och kritiska synpunkter. Man vaknar till och blir lite extra på tårna när en mängd personer kommenterar det som jag skriver.

      När det gäller intäkter så drar jag in som Luppen, några hundralappar varje månad. Jag testar mig fram när det gäller reklam och ser hur mycket som går att dra in. Men det är inga stora pengar i sammanhanget utan mest som ett experiment att mäta hur mycket man kan tjäna på reklam. Mäter jag timlönen för mitt bloggande så är det ingen bra investering rent ekonomiskt. Det återstår att se framöver hur jag ska hantera reklam på bloggen.

      Bloggen kommer jag driva så länge det är roligt. Då nivån är hög och jag aldrig har raderat någon kommentar så ger bloggen mig mycket tillbaka.

      Jag tycker många av de bloggar som Luppen nämner och tycker att vi har en bra dialog, oss bloggare emellan, och ett stort utbyte av varandra.

      mvh
      ägamintid

      Radera
    6. Tack för tipsen Luppen och till Lars vill jag bara säga att du visst går fram bra i kommunikationen och du är en tillgång för den här bloggen. Risken är att vi redan frälsta värdeinvesterare alltför mkt solar oss i vår egen glans o förträfflighet och då behövs det en "motvalskärring" som du. Så kör på och fortsätt gärna att ifrågasätta den konsensus som ofta råder här och på andra bloggar!

      Radera
    7. En femhunka i månaden utan att göra något extra (om man ändå hade tänkt blogga) är ju bättre än inget även om det knappt hade gjort någon väsentlig skillnad ens när man var student.

      Besökarmässigt ligger Aktiefokus lite i lä mot Lundaluppen (kanske ett år efter i utvecklingen) men besökarantalet ökar stadigt så jag ska nog experimentera lite med reklam också. Förhoppningsvis blir det inga förändringar i innehållet, utan det kommer även fortsättningsvis bli mastodontinlägg varvat med lite mindre inlägg. Det som drar besökare är ju dels antal inlägg och dels kvalitet, så det är väl en avvägning om man skulle vilja optimera (vilket jag inte har för avsikt att göra).

      Radera
  4. Ber att få tacka för att jag finns med. :)

    SvaraRadera
  5. @Kenny, Ägamintid och lundaluppen.
    Tack för svar. Då jag inte bloggar själv så har jag inte alls tänkt i dessa banor.
    MvH
    Lars

    SvaraRadera
  6. Tack för puffen Luppen, det gav 116 tittar igår, av totalt 572.

    Själv skriver jag för att sätta ord på mina tankar, de blir tydligare då. Jag märker att jag är skarpare i mitt eget arbete och i dialogen med andra när jag har skrivit om det.

    Jag har definitivt funderat på monetariseringen, men bara provat lite halvhjärtat och givit upp det tills vidare. Några hundralappar per månad skulle givetvis vara välkommet, men inte på bekostnad att mitt fokus.

    "Att bli upptäckt" ska inte underskattas. Det är inte ett uttalat mål, men man vet inte vad man ännu inte känner till, och jag har en del erfarenhet av att saker händer och möjligheter dyker upp när man väl visar sig, inte annars.

    SvaraRadera
  7. Tack för omnämnandet.

    Har du några engelskspråkiga bloggfavoriter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag följer (och länkar till) Valuewalk, men det är ju mer av en nyhetssajt än en blogg numera. Ibland läser jag olika "dividend"-bloggar men jag tycker oftast de är extremt ytliga. "Detta bolaget har 2 % yield, höjer i snitt med 7 procent och har inte sänkt sedan 1992", inte mycket till analys i mina ögon, Google Finance ger bättre företagsinformation.

      Tips på bra engelskspråkiga bloggar emottages tacksamt, självklart måste det finnas en flora.

      Radera
    2. Då kan jag nämna tre som jag själv tycker är intressanta och som kanske passar dig också.

      http://valueandopportunity.com/ - Tysk (engelskspråkig) men letar brett. Uppmärksammade bla danska banker för ett tag sedan och valde då Grönlandsbanken. Har många länkar till andra bloggar.

      http://aswathdamodaran.blogspot.se/ - Bloggande professor. Ofta mycket läsvärd. Hans tankar kring Apple är antagligen intressanta för den som också innehar Apple.

      http://valueinvestorindia.blogspot.se/ - Indisk (engelskspråkig) med mycket tankar kring värdeinvestering. Väl värt att bläddra bakåt i blogginläggen för att läsa.

      Radera
    3. Hej! Sent ute här, men vill ändå ta mig friheten att tipsa om seekingalpha.com.

      Finns en del bra skribenter där, i synnerhet under fliken Dividends & income – ofta med ett värdeinvesterar- och/eller utdelningstillväxtperspektiv (om man bortser från dem som skriver om REITS förstås :)
      /Jonas

      Radera
    4. @Jonas: Seekingalpha läser jag ibland och den kan vara riktigt bra, precis som du skriver

      Radera
    5. Seeking alpha är kanon (jag är på samma flik som Jonas). En skribent jag värdesätter (och rekommenderar) där är Chuck Carnevale. Visst, han använder ett verktyg han också säljer, men han är mycket frikostig i sina analyser och har en ängels tålamod (svarar på i stort sett alla frågor från såväl hög som låg). Verkar mycket kunnig och sympatisk!

      David Fish på samma sajt har ett dokument (gratis), vilket är det mest utförliga som finns där ute när det gäller nordamerikanska bolags utdelningshistorik. Han länkar till en egen sajt om jag minns rätt, men det är ingen fara att ladda ner där (som pdf eller Excelark).

      Mvh

      Carolus

      Radera
  8. Tack för omnämnandet! Jag skäms över att bloggen är så insomnad när jag läser så fint beröm!

    Har dock brist på djupare insikter att dela med mig av på bloggen som jag inte redan hittar på andra bloggar. Känner att jag fick ur mig de få "originella" tankar jag hade under de första åren jag drev bloggen. Jag hoppas att inspirationen återvänder så småningom, men tills vidare är jag en trogen läsare!

    SvaraRadera
  9. Tack för tips om flera bra bloggar. Några av dem (bl.a. Cornucopia?) har gett mig en helt ny syn på många saker i livet. Andra som jag läst så som JobbochFirma och Ägamintid har inspirerat mig att själv börja dokumentera de förändringar jag gör för att kunna få rätsida på mitt liv och min ekonomi i en enkel bloggg (min fru hävdar att jag har medellivskris).

    Precis som många av er skriver jag (och min partner som skriver på samma blogg) inte på något sätt för att bli upptäckt (snarare tvärtom då jag verkligen vill vara anonym då jag blottar min ekonomi rejält likt ett proffs på annat än aktier). Förutom dokumenterandet och möjligheten att gå tillbaka som Ägamintid nämner så är det främst en anledning att jag skriver. Det är att tvinga mig att analysera och arbeta med min ekonomi.

    Att få ner i skrift kräver en del arbete för att analysera ekonomin och planera den. Arbete och uppföljning som jag kanske inte gjort om jag inte satte pressen på mig själv att skriva.

    Sist men inte minst är det ett sätt att få ur sig funderingar, tankar och irritationer som oundvikligen uppstår i min något vridna skalle.

    //B1

    SvaraRadera
  10. Tack för omnämnandet!

    Ska kika in de andra bloggarna, hade inte koll på alla.

    Mvh
    Gustav

    SvaraRadera
  11. Hej! Bloggtips. http://www.contrarianadventure.blogspot.de/ På engelska.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.