Sidor

onsdag 30 januari 2013

Rapporter från Swedbank och Nordea


Nu på morgonen kom bokslutskommunikéerna för både Swedbank och Nordea, och det är ingen tvekan om vilken bank som kommit flygande ur startgroparna efter finanskrisen.

Swedbank har gjort ett mycket starkt kvartal och tar den politiska risken att höja utdelningspolicyn och även själva utdelningen. Utdelningshöjningen med 87 procent till 9,90 kronor per aktie lär få Anders Borg att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. Detta ger en direktavkastning på 7,3 procent till gårdagens kurs.

Michael Wolfs stålbad med aggressiva reserveringar direkt vid tillträdet samt en rejäl kostnadsbantning till Handelsbanksnivå, K/I 0,46 på året, har satt bolaget i en rejäl återhämtningstillväxt. Återköpen och omstämplingen av preferensaktier till stamaktier i år kommer även de att trycka upp resultatet per aktie ytterligare under 2013. Under 2012 blev det formella resultatet per aktie 12,19 kronor, ett belopp som ska upp någon krona med hänsyn till att preferensaktierna stämplas om. Kreditförlusterna är fortfarande en aning dopade av återvinningar från finanskrisen, och kommer säkert att öka något när man når normaltillstånd.

Kärnprimärkapitalrelationen är nu 17,4 procent enligt Basel 2 och därmed är man tillsammans med Handelsbanken klart starkast kapitaliserad bland storbankerna. Trots "överkapitaliseringen" når man en avkastning på eget kapital på 14,4 procent för helåret.

Nordea har med den sega återhämtningen i Danmark och shippingproblemen en betydligt trögare återhämtning från finanskrisen. Men även Nordea gör en ganska aggressiv utdelningsökning med 31 procent till 34 cent per aktie.

Till skillnad från Swedbank har Nordea kreditförluster som är i närheten av normalläge. Kärnprimärkapitalrelationen för Nordea ligger på 13,1 procent. Trots en större hävstång än Swedbank blir avkastningen på eget kapital lägre, 12,1 procent. Resultatet per aktie på helåret blev 78 cent.

Banken repeterar sitt finansiella mål att nå en avkastning på eget kapital på 15 procent vid normalt ränteläge. Nu återstår bara att nå målet...

9 kommentarer:

  1. Skulle du köpa swedbank idag sett till stor utdelning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag föredrar Handelsbanken. De andra bankerna ska man köpa under kris om man kan vänta.

      Radera
  2. Starka bankrapporter lär lyfta din portfölj med Swedbank och Handelsbanken. Ett lyft lär komma i Sampo också med tanke på deras innehav på 20% i Nordea.

    Har du någon kommentar på H&M:s rapport?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer lite senare, måste jobba ;-)

      Radera
  3. Investor, Swedbank, SHB, Sampo ser bra ut.

    Vad tror du om Fortum, behåller de utdelning? Känns som om marknaden har prisat in en sänkning till 0,7-0,8. Kanske kan överraska positivt istället.

    Bruttomarginalen verkar gå uppåt i H&M igen. Ska bli spännande att se hur de nya investeringarna kommer påverka H&M i framtiden. Tycker de gör rätt som investerar just nu.

    SvaraRadera
  4. 2009 Finanskrisen - Anders Borg
    Swedbank hade bara åtta dagar före mötet offentliggjort planerna på en nyemission som skulle ge 15 miljarder kronor i kapitaltillskott.
    – Om man inte fått Lettland i ordning hade Swedbank troligen gått överstyr, sa Borg på onsdagen och syftade enligt Affärsvärlden på Swedbank (2009).

    Före en vecka sedan - Anders Borg
    – Jag tycker att man generellt ska vara försiktig med utdelningar när vi är i en process där balansräkningarna hos bankerna behöver stärkas, sade han vid en presskonferens den 21 januari, enligt nyhetsbyrån Direkt.
    – Börjar bankerna diskutera utdelningar då kommer vi att skärpa riskvikterna. Det är inte ett läge där bankerna bör dela ut pengar till aktieägarna eller börja återköpa aktier. De kapitalkrav vi har idag bygger på alldeles för låga riskvikter, sade Anders Borg vid en presskonferens i november, skriver Affärsvärlden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de 9,90 kronorna kommer inte att gå omärkt förbi, det är jag rätt säker på...

      Radera
  5. Börjar det inte bli dags för dig att minska din exponering mot svenska banker nu, och sälja av lite mer swedbank?
    Med tanke på att alla haussar bankaktierna just nu borde de snart vara ganska full/övervärderade?
    Undrar bara lite hur du tänker, kanske du inte har några bättre alternativinvesteringar? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte bankerna är övervärderade på något sätt, men portföljvikten är såklart inte ideal. Jag har tyvärr en rejäl skattesats som väntar mig vid försäljning, så inte nog med att jag skulle få ett rimligt pris, jag skulle dessutom behöva skatta bort en stor del av det.

      Om inte priserna stiger till himlen så har jag mer att tjäna på att vara långsiktig ägare och istället placera direktavkastningen i andra branscher.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.