Sidor

torsdag 3 januari 2013

PPM-bokslut 2012

Här är mitt PPM-bokslut för 2012, ett bokslut som är så ointressant att jag brukar glömma att göra det... Jag fortsätter med den balanseringsstrategi som Ben Graham föreslog för drygt 60 år sedan. Eftersom man inte kan direktäga aktier i PPM har jag valt att använda en mycket enkel strategi där jag slipper den i mina ögon omöjliga uppgiften att jämföra och följa upp aktiefonder.

Eftersom portföljen innehåller en balanserad mix av Avanza ZERO och Spiltan Räntefond Sverige blir i allmänhet uppgången mindre i uppgång och nedgången mindre i nedgång. 2012 var därmed ännu ett år då index steg mer än mitt PPM-konto.

År
LL-PPM
SIXRX
Diff
Medel
2009
41,6 %
52,5 %
-10,9 %
31 %
2010
17,5 %
26,7 %
-9,2 %
12 %
2011
-6,5 %
-13,5 %
7,0 %
-11 %
2012
13,4 %
16,5 %
-3,1 %
12 %
Ack
76,4 %
94,7 %
-18,3 %
46 %
Snitt
15,3 %
18,1 %
-2,9 %
10 %

Kolumnen LL-PPM visar mitt PPM-utfall och kolumnen Diff visar skillnaden mot SIXRX. Den sista kolumnen visar utfallet för den genomsnittlige PPM-spararen. Portföljen har inte hängt med SIXRX över perioden, men den har slagit genomsnittsportföljen varje år.

Avanza ZERO ingår i min PPM-portfölj med 70 procent och Spiltan Räntefond Sverige med 30 procent. När balansen förskjutits med två procentenheter återbalanserar jag portföljen. Detta har hänt tre gånger under året:
  • Den 7 februari sålde jag Avanza Zero för 120,14 kronor per andel
  • Den 7 juni köpte jag Avanza Zero för 108,22 kronor per andel
  • Den 24 september sålde jag Avanza Zero för 122,69 kronor per andel
Bytena bör alltså ha lett till en liten överavkastning, men inte tillräckligt mycket för att parera att 30 procent av kapitalet legat i räntetillgångar.

23 kommentarer:

  1. Du har ju långt till pensionen så varför har du inte 100% Avanza Zero? Vad jag kan se har du 100% aktier i din sparportfölj, eller har du en del på sparkonto också? Jag ifrågasätter inte ditt val men är nyfiken varför du valt en del räntefond när du verkar anse att aktier ger överavkastning över tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är främst för att kvaliteten på bolagen i Avanza Zero är lägre än i min portfölj, men också lite för att jag vill testa Grahams förslag för den defensive investeraren.

      Radera
  2. Grym bra strategi faktiskt. Svårare än det behöver det inte vara. Istället för att betala en massa pengar till PPM förvaltare :(. Själv hade jag 8,5% avkastning. Inte nöjd :(. I år blir det bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grymt dålig strategi, om du frågar mig. Jodå det är mycket svårare än så!
      MvH
      Lars

      Radera
    2. @Lars: du är ju inte helt nöjd med min aktiestrategi heller, vilken är sämst?

      Radera
    3. @Luppen: PPM portföljen. Har man din intjäningsförmåga så är man sin egen ränte och obligationsportfölj. Så länge du arbetar och kan hålla uppe det sparande du presenterar här finns det ingen anledning att investera en krona i Spiltans räntefond. Fast ser man det som ett labb för att testa olika teorier så är det väl mer ett nöjeskonto.
      MvH
      Lars

      Radera
    4. @Lars: en sak till, Burton Malkiel föreslår i "A Random Walk Down Wall Street" kapitel 14, ett antal investeringsprinciper vilka fångar denna strategi ganska exakt. Har du någon kommentar kring det? Eller är det främst andelen räntepapper du vänder dig emot?

      Radera
    5. @Luppen: Tänket i kapitel 14 går ut på att det finns ingen optimal portfölj som passar alla, men det finns en som passar dig. Du behöver inte någon räntefond i din portfölj med tanke på den privata aktieportfölj du har att stötta dig mot. I ditt fall hade jag sålt Spiltan och lagt in en global indexfond, och tittat på konstruktionen en gång om året. Man måste utgå från den egna unika situationen.Fick mig ett gott skratt när jag läste en bloggares kommentar om Spiltan räntefond. Han funderade på att investera mest för han drabbades av kapitalstress så fort en utdelningskrona landade på kontot , och ville ha en tröskeleffekt mot att rusa iväg och sätta sprätt på pengarna. Här säger jag bara köp investera ordentligt!!
      I littraturen brukar det pratas om Pogos lament: We have meet the enemy and it's us. Investeraren är ofta portföljens största fiende.
      MvH
      Lars

      Radera
  3. Jag tror inte den strategin har särskilt stor chans att visa sig lyckosam med dagens räntenivåer. I bästa fall fortsätter räntorna vara låga och då ger inte räntefonderna mycket avkastning. Eller så går räntorna upp och då kommer räntefonderna gå dåligt. Hela poängen med att inte ha 100% i aktier idag är om man är orolig för ett ras och vill ha medel kvar att sätta in då. Om strategin inte är att gå 'all in' på aktier ens efter en stor nedgång är det meningslöst att hålla på och balansera enligt min enkla mening.

    Mvh
    Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spiltan Räntefond Sverige är en kort räntefond med låg känslighet för stigande räntor, men avkastningen är därefter, ungefär 3 procent årligen.

      Radera
    2. Det är säkert en alldeles utmärkt räntefond, men det ändrar inte så mycket i sak. Sannolikheten att en sådan här balanseringsstrategi ska kunna ge någon överavkastning UTAN att räntefonden utvecklas bättre över lång sikt än aktiefonden är ytterst liten. Kanske är chansen enbart teoretisk.

      Utvecklas räntefonden bättre än aktiefonden är självklart alla portföljer med inslag av räntefonder bättre än renodlade aktiefonder. Men hur sannolikt är det att räntefonder ska slå aktiefonder även nästa tioårsperiod med dagens räntenivåer och aktievärderingar?

      Ska man göra det så håller jag dock med om att PPM är ett tacksamt val. Jag tror också det kan vara en klok strategi om man kan komma att behöva pengarna inom fem år. Det har dock inget med avkastningen att göra.

      Radera
    3. @Anonym: du har rätt i att strategin passar bättre när man är mer beroende av jämn avkastning än vad jag är just nu, och om jag ska vara helt ärlig så betraktar jag premiepensionen (delvis på grund av dess lilla storlek, delvis på grund av att fonder är så svåra att analysera) som ett labb

      Om man tittar på risk/reward får man nog vad man kan förvänta sig av den här typen av strategi.

      Radera
  4. Fantastisk blogg, tack för all bra info. Jag fann The intelligent Investor ett par år efter år 2000 och försöker följa den efter det.

    Men just inom PPM gör jag vad jag INTE brukar göra; jag väljer aktivt förvaltade fonder. Just därför att avgifterna har rejäl rabatt och för att komplettera min övriga portfölj, tex få en del tillväxtmarknader. Jag har tex kört Skagen Kon-Tiki.

    Att ha två (nästan) gratisfonder i PPM om man har dyrare fonder utanför känns för mig inte optimalt. Detta gäller nog inte dig LL, men många av läsarna.

    SvaraRadera
  5. Bra strategi. Jag har Didner & Gerges aktiefond istället för Avanza Zero, men 30% i spiltan räntefond har jag med!

    SvaraRadera
  6. Jag tror man får byta ut räntefonderna mot något annat kanske gruvor eller asienrelaterat?

    Som jag ser det kommer kina ånga på och vi talar inflation. Både USD och metaller ser lovande ut på lååång sikt.
    Kruxet som alltid veta när det är vettigt köpa/sälja men det skulle man då kunna kringå med en modell som viktar portföljen.

    Med nuvarande räntor tycker jag modellen försvagats även om jag i stället för att vikta går på långsiktig teknisk signal(avanza/spiltan) vilken inte alls fungerat väl de senare åren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då vill du fatta precis den sortens makrobeslut som jag vill undvika. Med "långsiktig teknisk signal" antar jag att du menar trendföljande köp, vilket inte heller är något jag tror det finns någon överavkastning i.

      Även om min PPM-metod är teknisk bygger den på ett par grundprinciper: köp när något blivit billigare, sälj när det blivit dyrare samt undvik egen analys och köp index eftersom egen analys (när det gäller fonder) inte med rimlig sannolikhet kan ge överavkastning.

      När det gäller just fonder och PPM är jag inte beredd att lämna dessa principer.

      Radera
    2. Nej jag vill gärna slippa dem oxå och har tittat på ett antal olika sätt vikta portföljer men valde trendföljande(månadsgraf) med Avanza/Spiltan.

      Att jag nu börjar fundera i banor runt kina/metall/usd i stället för räntefond beror på det cirkulerat många artiklar använda annat än papperspengar som enhet vid portföljvärderingen som ett sätt undvika skillnaden mellan nominellt/reellt värde.

      Vet inte om det låter sig göras eller riktigt hur man skulle genomföra det inom ppm bara funderingar som sagt.

      Radera
    3. Ränteplaceringens styrka är just dess bindning till valutan och därmed dess mycket låga risk i förhållande till denna och låga korrelation till andra tillgångspriser. Men visst är valutan en konvention - men en välkänd och genomanalyserad sådan. Om du ska ersätta den med en annan konvention är jag inte så säker hur det ska gynna dig. Till slut ska avkastningen köpa dig smör och bröd och hittills har inte KPI skenat.

      Radera
  7. Kommer du att förändra procentfördelningen beroende på din syn på konjunkturen, säg 50/50 eller 20/80?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag hade inte tänkt det. Jag vill lägga ett absolut minimum av tid på premiepensionen.

      Radera
  8. Hej!

    Jag har en fråga ang. pensionssparande. Vad jag har förstått så är du egen företagare och då undrar jag om du pensionssparar via ditt företag eller är du även anställd på ett annat företag och pensionsparar via det?

    Jag antar att frågan jag funderar över är om det är bättre att ta ut alla pengar och investera privat i exempelvis aktier eller om det är bättre att göra det via företaget för att få det före skatt så att säga.

    Sen undrar jag om du har funderat på att driva yrkesmässig värdepappershandel i ett AB?

    Mvh,
    LundaEntrepenören

    SvaraRadera
    Svar
    1. Företaget är så stort att vi valt att ha vanlig tjänstepension för alla medarbetare. Utöver detta undviker jag att pensionsspara eftersom jag vill ha tillgång till kapitalet, inte binda det till 55 års ålder och utsätta mig för allehanda politiska risker på vägen.

      Jag har tidigare haft inkomster i ett helägt bolag och däri aktier. Om jag hypotetiskt vore solokonsult och fakturerade min personliga tid så skulle jag idag

      1. Ta ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt (ca 35 brutto), relativt låg skatt och arbetsgivaravgift på detta samt avdragsgillt i bolaget
      2. Bolagsskatta resten av vinsten (utan något pensionssparande i bolaget) med undantag för periodiseringsfond 25 procent årligen
      3. Dela ut maximala schablonbeloppet varje år (ungefär 12000 i månaden med 20 procent skatt)
      4. Investera återstoden i bolaget för att bygga en passiv inkomstkälla i bolaget

      Förmodligen skulle investeringarna ske i en kapitalförsäkring - även om jag inte riktigt gillar formen - på grund av skatteeffektiviteten.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.