Sidor

fredag 25 januari 2013

Inköp Fortum

Förra månaden lämnade jag tillfälligt Fortum och köpte på mig några Beijer Alma-aktier. Aktiepriserna för de båda har dock gått i kraftigt olika riktning sedan dess. När Beijer Almas gått upp nästan 8 procent har Fortum istället blivit 7 procent billigare och därmed föll valet åter på Fortum.

Om man tittar på bevakningslistan ser man att Fortum blev trea där. Ettan Apple föll bort eftersom jag inte hade tillräckligt med pengar för att köpa ett vettigt paket med Google och Microsoft (vill helst kunna köpa för 30 tkr på ett bräde när jag köper dem), och därför att totalt K/M för ett sådant paket skulle landa på 86 %. Handelsbanken föll bort för att jag har för stor övervikt på banker i allmänhet och SHB i synnerhet i portföljen.

Dagens inköp blev 100 nya aktier för 13,30 euro per styck. En euro kostar 8,69 kronor.

Så här ser portföljen ut efter köpet:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

28 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
22 %
Swedbank

13 %
    Swedbank A
17
    Swedbank Pref
2 870

Investor A
1 200
7 %
Industrivärden C
1 600
6 %
Sampo
740
6 %
AP Möller Maersk A
3
5 %
Fortum
1 000
4 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Teknologiportfölj

3 %
    Apple
10

    Google
8

    Microsoft
170

Wal-Mart Stores
120
2 %
Johnson & Johnson
95
2 %
Beijer Alma
98
0 %

Portföljvärdet har för första gången klättrat någon tusenlapp över 3,0 miljoner kronor.

24 kommentarer:

  1. Grattis till den goda utvecklingen! Själv plockade jag in några nya Apple-aktier idag!

    SvaraRadera
  2. Vad är din åsikt om Fortums naturgasinvesteringar i Ryssland?

    IMO: 1. Fortum har sålt gammalt skrot -> vinst/aktie upp 2. Ryssland-investeringarna tveksamma ur ekonomisk synvinkel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittills har Rysslandsinvesteringen bundit mycket kapital, ökat belåningen, gett tveksam avkastning och ökat den politiska risken radikalt. Jag tycker dock att dessa negativa effekter verkar mångfalt inprisade, och skulle ledningens planer falla på plats så kan värderingen av bolaget som helhet förändras.

      Radera
  3. Har 200 Fortum och det är tyvärr mitt sämsta innehav, ligger runt 8000 back.

    Märkligt, tyckte jag gjorde en gedigen analys för en gångs skull. Brukar annars mest köpa Largecap bolag och gå på magkänslan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thomas!
      Tänker man med magen???
      MvH
      Lars

      Radera
    2. Att märka ord är den dummes sätt att yttra sig.

      Radera
    3. Thomas!
      Jag kan lova dig att detta "känna på sig" denna magkänsla är en otroligt stor investeringsfilosofi. Långt större än "värdeinvesterandet". Fortum känns billigt Apple ser ännu billigare ut. Börsen känns dyr etc etc du kan inte ana vad en investerare och bloggare känner på sig. Min poäng är att vad du känner på dig känner alla andra oxå på sig. Läs gärna Spartacus Invest fredagsfunderingar. Tankarna är väl inte så nya eller originella eller hur?
      MvH
      Lars

      Radera
    4. @Lars. Intressant att du som tror på en effektiv marknad säger att en hel del av investerarna "tänker" med magen och "känner på sig" att något är dyrt/billigt etc. Hur går detta ihop med att marknaden tar rationella, välinformerade köp- och säljbeslut? ;-)

      En värdeinvesterare menar att det är just detta man ibland kan utnyttja, speciellt vid extremsituationer som tex när USA:S kreditbetyg sänktes och "alla" paniksålde.

      Jag såg också i en annan kommentar att du sålt Fortum-aktier. Det skulle vara intressant att höra när du köpte dom och till vilket pris och varför du nu sålde, dvs vad låg till grund för dina köp- och säljbeslut?

      /Danne

      Radera
    5. Danne!
      Följer en del bloggar för att leta investeringsuppslag. Fortum har ju varit en följetong så jag tittade på bolaget. Jag tyckte det såg intresannt ut. Lågt p/etal, hög direktavkastning verksam på en oligopolmarknad etc etc. God totalavkastning till en relativt begränsad risk trots Ryssland. Mitt inköpspris ligger 7% upp från dagens kurs godtar inte en större nedgång i en aktie som jag köpt. Jag konstaterar att jag hade fel och säljer. Jag fortsätter och bevakar Fortum har med andra ord inte släppt bolaget. En stopp i en aktie är viktig. Se på luppens investering i Burger King där 90% av insatsen förvann. En bred indexfond behandlar jag helt annorlunda.
      MvH
      Lars

      Radera
    6. @Lars: i vilket läge är du intresserad av Fortum igen, vill du se en positiv trend eller ett lägre pris?

      Radera
    7. @luppen. Jag vill se en positiv trend. När jag köpt vill jag se att marknaden bekräfter mina tankar. När man som jag köper Fortum och aktien snabbt faller 7% måste man agera. I min korta portfölj handlar det inte om att lära marknaden något. Har redovisat en del aktier som jag köpt när Grahams bok lästes, Investor, Lundbergs och SEB. I det sistnämda bolaget började jag köpa på 47 kr aktien steg snabbt till 51 kr. Jag köpte mer. Gick ur på 56 kr för tidigt som vanligt.
      Mvh
      Lars
      P.s När det gäller Fortum så kanske vi får en halverad utdelning. Vi får en helt ny situation. De sista åren har man hållit 1 euro. Vi kan få en krafig marknadsreaktion på det. Jag vet bara en sak. Jag har en förlust och jag agerar den blir inte mindre för att jag sitter och intalar mig själv vilket fint bolag Fortum är eller jag har ingen förlust för jag har inte sålt.

      Radera
    8. Lars,

      Om du tänker så sysslar du inte med värdeinvestering, vilket å andra sidan är vad Luppen sysslar med. Som jag förstår det är en av kärnaspekterna att man måste ha en egen uppfattning av aktiens värde utan att låta sig påverkas av trender och tekniskt hokus pokus. Nästan oändligt svårt är det, inte minst psykologiskt.

      Radera
  4. Jag hoppas på PB 1 eller lägre och tycker chansen finns om vi kan få ett nyktert ras bland allt pengapumpande.

    I min egen analys har jag valt bortse från rysslandssatsningen och betraktar den som en glädjande bonus om den faller väl ut.

    Trots dagens något högre PB tycker jag inte aktien känns dyr på sikt men billiare är klart trevligt ;)

    SvaraRadera
  5. Sitter själv i motsatt position och har lite väl mycket övervikt på fortum och funderar på hsb. Har du några tankar ang om man bör avvakta till rapporten släppts eller man bör passa på att köpa innan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag föredrar generellt att handla efter en rapport framför att handla innan den. Du utsätter dig för mindre tur/otur. Att avsiktligt handla dagen innan en rapport innehåller (förhoppningsvis) ett mått av noggrann investering, men även en ren gamblingkomponent kring den korta kursrörelsen som oftast följer på ny information.

      Radera
  6. Thomas!

    Fortum ÄR på largecap listan i Finland!

    SvaraRadera
  7. Själv valt att gå in i getinge senaste tiden efter vinstvarningen och ökat efter rapporten, som var positiv.
    Funderar också på handelsbanken som nästa köp, i brist på köpvärda bolag.

    Erik

    SvaraRadera
  8. Hur påverkar Volvos köp av Dongfeng Industrivärden?

    SvaraRadera
  9. Tack för en fantastisk blogg där jag har spenderat mycket av min tid på sistonde, för att få en bild av hur någon mer insatt än en glad amatör investerar.

    Jag vore evigt tacksam om du kunde ge mig lite feedback på mitt nuvarande innehav som jag nyligen har handlat:

    Lundbergföretagen - 1265 st - ~25% - inköpspris: 248,00
    Axfood - 710 st - ~15% - inköpspris: 262,70
    Fortum - 1600 st - 15% - inköpspris: 118,20 sek/13.58€
    Fenix Outdoor - 690 st - ~10% - inköpspris: 183,90
    Vitec Software - 1280 st - 7,5% - inköpspris: 73,00
    Swedol - 4220 st - ~7,5% - inköpspris: 22,30
    Svedbergs - 2650 - ~5% - inköpspris: 23,50

    Detta motsvarar bara 85% så jag har 15% likvida medel för aktieköp vid tillfället.

    Och jag har kollat en hel del på Handelsbanken, TeliaSonera, Volvo samt Sampo. Men lär säga att SHB och Sampo lockar mest. Vad tror du om att för dessa 15%, köpa 10% Handelsbanken och 5% Sampo?

    Tack på förhand.

    Med vänliga hälsningar,
    Marcus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lundbergföretagen tillhör de av mina egna innehav som i min mening är ganska högt prissatta. På lång sikt är det säkert en mycket bra investering och jag är inte nära att sälja mina egna aktier.

      Axfood är säkert en trygg placering över tid så länge räntan inte sticker uppåt alltför mycket.

      Fortum har jag ju precis köpt själv, svårt att klaga på det valet.

      Fenix Outdoor, Vitec Software, Swedol och Svedbergs seglar lite under min radar. Så små bolag kan vara lite instabila även om den senaste historiken ser bra ut. Fenix varumärken har under min livstid varit både heta och kalla, jag är inte så trygg med en sådan investering. Vitec och Swedol kan jag för dåligt för att ens kommentera. Svedbergs har liksom resten av badrumsbranschen ridit på en enorm hemmafixarvåg. Jag är inte så säker på att den kommer att hålla i sig.

      Om du kikar runt lite i bloggosfären kan du säkert hitta en del insiktfulla analyser av de mindre bolagen.

      Radera
  10. Har du hela portföljvärdet på 3 miljoner på hos samma bank/mäklare? Som jag förstått det täcker investeringsskyddet 250 000 kr på ens värdeppapper. Delar du upp sparandet hos olika banker eller har du allt hos en?

    Kör du Avanza eller storbank som Swedbank? Om du skulle välja aktiesparform idag skulle du ta investeringssparkontot framför KF? Isf varför?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äger aktierna i ett antal konton, och jag äger alla aktier direkt. Dvs. om min depåförande bank går i konkurs är fortfarande aktierna mina. Jag har både i Avanza och just Swedbank, merparten av nyinköpen sker i ett ISK på Avanza.

      I ISK har du som sagt ingen mellanhand i ägandet och du har rösträtt vid stämmor etc. Skattemässigt är det helt jämförbart med KF. Med dagens skattenivåer på ISK/KF är det svårt att motivera investeringar utanför sådana om det inte föreligger speciella skäl. Långsiktiga innehav i icke-utdelande bolag skulle kunna vara ett fall.

      Det finns en artikel här i ämnet.

      Radera
    2. Tack för ditt svar. Så med andra ord om jag äger aktierna genom ett investeringssparkonto är jag garanterad mina aktier inkl. värdeförändring? Antar att det gör ISK bättre än KF i det hänseendet.

      Har ett belopp som motsvarar ditt och tänkte dela upp pengarna mellan avanza och swedbank. Mest för att jag eventuellt ska ta ett bolån hos swedbank och ur förhandlingssynpunkt kan det vara en fördel att ha en del aktier i investeringssparkonto hos swedbank antar jag. Nackdelen är deras sparkonto med låg ränta. Blir ju en del flyttande av pengar mellan banker.

      Tack för att du bloggar

      Radera
    3. Jag kan ju lägga till att kapitalförsäkringar normalt ägs i separata bolag (Avanza Pension exempelvis) som har en absolut minimal risknivå. Men risken är inte noll och du äger inte aktierna utan försäkringen.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.