Sidor

tisdag 15 januari 2013

H&M och Munger

Dagens nyhet var H&M:s försäljningssiffror för december vilka gjorde att H&M uppvärderades med 3,6 procent under dagens handel. H&M:s försäljning ökade med 8 procent, i jämförbara butiker sjönk dock försäljningen med 2 procent.

H&M är Stockholmsbörsens högst värderade företag och naturligtvis väcker ny information från ett bolag som väger 14 procent i index stort intresse. Det här året har dock snart sagt varje månadsförsäljningsrapport från H&M blivit kraftigt uppslagen och lett till rejäla svängningar i aktievärderingen. En titt på prisutvecklingen för aktien ett år tillbaka visar på en rejält gungig resa för ett av börsens stabilaste företag. För att ta marknaden i försvar är det sannerligen inte lätt att säga om 220 eller 228 kronor per aktie är den bästa approximationen av H&M:s långsiktiga värde, men i en situation där 3,6 procent överstiger en årlig säker ränta blir ändå svängningen anmärkningsvärd. Det är lätt att förstå att aktiemarknaden skrämmer många.

När man tycker världen verkar en aning ologisk är det alltid roligt att läsa Mungers tankar, ValueWalk dammade av den här pärlan från 2008 (?) idag och jag rekommenderar alla att läsa vad Munger skriver. Liksom sin kollega är han både skarp och underhållande.

12 kommentarer:

  1. Tack för tipset om läsning! Otroligt intressant. Munger står ju så ofta i skuggan av Warren Buffet men här kommer han väl till sin rätt.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det är sjukt hur den svänger. Jag vet inte hur högfrekvenshandel påverkar kursen men om långsiktiga investerare baserar köpbeslut på månadsredovisningar så är det ett mycket bra exempel på den irrationella marknaden.

    SvaraRadera
  3. Tror ni det finns någon grund för SEB's aktiestrategs uttalade om att det är ett bra tillfälle att sälja? Finns det klara faktorer som borde hämma H&M's position eller tillväxt framöver?
    MVH
    JGM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man tyckte att 220 kronor var det rätta priset och man har ett kortsiktigt investeringsperspektiv så är ju själva uppgången i sig ett argument att sälja. Själv behåller jag mina aktier.

      Radera
    2. @Anonym. Själv tror jag inte det finns några klara faktorer som hotar HM just nu. Denne strateg menade kanske att HM är rätt fullvärderat och ganska dyrt till dagens pris. Bolaget är ju genomlyst och handlas på en effektiv kapitalmarknad. Genomsnitts P/e-talet för HM mellan åren 2002-2011 låg på närmare 22. Vinsten för 2011 var 9.55 kr. Tar vi det genomsnittliga p/e talet och multiplicerar med 9.55 så får 210 kr. Dagens kurs är 225kr. Inte direkt billigt. Är man nu värdeinvesterare har man lärt sig att det finns något som heter margin-of safety. Har för mig att HM det sista deceniet har handlats på p/tal mellan 18 och 22. Vi tar 18 och multiplicerar med 9.55 vilket ger ca 170 kr. För en värdeinvesterare(har fortfarande inte begripet vad det är) tycker jag att man kan börja titta djupare på bolaget vid dessa nivåer.
      Mvh
      Lars
      P.s För den som vill läsa Munger vill jag rek Janet Lowe och hennes Damn Right! Mycket läsvärt.

      Radera
    3. Mycket bra svar Lars! Skulle dock vilja tillägga att titta framåt också. Jag tror inte den effektiva marknaden sitter och enbart tittar på 9.55 kr just nu. Utan vad kommer HM tjänst 2013, till och med 2012 års resultat är historia. Om ett par år så tror jag själv att HM kommer återgå till 2010 års 11,29 kr och med PE22 x 11,29 så får vi 248 kr. Problemet själv tycker jag är att framtiden är mycket osäker och det är rena chansningar vad nästa års EPS kommer bli... En defensiv pjäs skulle då säga men räkna på de säkra vinsterna, 2011 i detta fall. Dock missar man många tåg på det sättet... Ett färskt exempel är Betsson där jag tycker 170 var dyrt med då rådande information, nu står aktien i 215 kr efter ett bra Q3.

      Radera
    4. Intressanta svar.
      JGM

      Radera
    5. Hej!
      Änteligen!
      En uppskattande reaktion!
      MvH
      Lars

      Radera
  4. Hej!

    Hur ser du på att H&M delar ut 99% av vinsten? Är du orolig för att de skall sänka utdelningen framöver för att använda vinsten till att investera i expansion? (vilket i och för sig inte behöver vara dåligt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den största glädjen i att äga H&M ligger just i att de inte behöver något nämnvärt kapital för att växa. Lokalerna hyrs, varorna köps in på kredit medan de säljs mot kontantbetalning. I princip varenda krona man tar in i vinst kan därmed skiftas ut till ägarna.

      Anledningen att man inte siktar högre än 15 procent butikstillväxt är att man inte klarar det organisatoriskt, inte att det fattas kapital - expansionen kräver rekrytering, optimering och ett evigt sökande efter butikslägen.

      Med detta sagt är nog 99 procent snarast ett statement till aktiemarknaden att nästa år blir bättre, därför ville man inte sänka utdelningen förra året. Jag tror inte man kommer fortsätta med en så hög utdelningsandel, och skulle vinsten sjunka så sänker man säkert utdelningen.

      Radera
  5. Hej Lundaluppen!

    Hur har du koll på de 10 senaste årens utdelningar? Börsdata har blivit en betaltjänst, uppskattade den tjänsten väldigt mycket - när den var gratis.

    Tack för alla spännande inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går att inhämta sådana uppgifter på Börsdata alla tjänster där är inte betaltjänster.

      RB

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.