Sidor

måndag 26 november 2012

Inköp Fortum

Återigen blev det Fortum som blev månadens köp. Posten är nu uppe i 900 aktier efter ytterligare 85 Fortumaktier till priset 13,87 euro. Euron står nu i 8,60 kronor.

Så här ser portföljen ut efter dagens köp:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

28 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
22 %
Swedbank

13 %
    Swedbank A
17
    Swedbank Pref
2 870

Investor A
1 200
6 %
Sampo A
740
6 %
Industrivärden C
1 600
6 %
AP Möller Maersk A
3
5 %
Fortum
900
4 %
Teknologiportfölj

4 %
    Apple
10

    Google
8

    Microsoft
170

Lundbergföretagen
408
3 %
Wal-Mart Stores
120
2 %
Johnson & Johnson
95
2 %

Portföljvärdet ligger på 2,7 miljoner kronor.

25 kommentarer:

  1. hmm.. dyrt att läsa din blogg:) vart tvungen att göra samma sak om än bara 60st.

    har länge velat om jag ska köpa ytterligare fortum eller inte men när du köpt gjorde jag detsamma.

    din blogg är en av de bättre tillsammans med 4020 samt stockmann. fortsätt i samma stil tycker jag!

    jag har även funderat på intrum justitia och såg att du analyserat den för rätt länge sedan, en uppdatering av den analyen kanske?

    //T

    SvaraRadera
  2. Ja det finns ju bara ett par stycken man tar rygg på över internet och luppen är en av dem.

    Måste bara fråga, konstigt om jag inte lagt märke till det egentligen, men köper du varje månadsskifte slaviskt? Jag har tänkt på folk som slaviskt månadssparar i fonder. Hade det kunnat vara bättre att vänta med detta köp och invänta bättre kurs?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper varje månad om jag hittar något som jag tycker är köpvärt. Att vänta till det blir billigare är en form av marknadstajming jag inte tror på.

      Så länge bloggen funnits har jag alltid hittat något som varit rimligt värderat, men 2007 hade jag lite problem.

      Radera
  3. Ponera att du inte haft en så stor exponering mot SHB. Hade du då istället köpt shb? vet att det kan vara svårt att svara på men funderar mycket på att köpa in mig men tvekar när du väljer andra över SHB.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Apropå SHB, varför köper du både A- och B-aktier i SHB. Är det någon strategi bakom eller har det "bara blivit så"?

      //AK

      Radera
    2. Jag misstänker att det är så att han köpt den aktien som varit billigast vid köptillfället.

      Radera
    3. Jag hade varit intresserad av SHB om inte min post vore så stor.

      Och det stämmer att jag köpt A- respektive B-aktier helt beroende på vilken som varit billigast för stunden.

      Radera
    4. Jag skulle gissat att du ärvt SHB,SWED & H&M. Vilket utgör 63% av din portfölj. Vid vilken period har SHB A varit billigare än B-aktien? Varför har du 17st Swedbank, var de billigare än Prefen?

      Tack för en bra blogg annars.

      Radera
    5. Nej, jag har inte fått en krona i arv i hela mitt liv. Jag har ingen rik släkt så det blir nog inget framöver heller. Jag köpte alla bankaktierna under 2008-2010 och under merparten av den perioden var A-aktien 2-3 procent billigare än B-aktien.

      När jag påbörjade bloggen skrev jag en artikel jag kallade Dumhetsarbitrage och då var A-aktien bara något billigare än B-aktien. På sistone har B-aktien varit 5-10 procent billigare, vilket jag tycker är fullständigt omotiverat åt andra hållet.

      Radera
  4. Är nyfiken på hur du resonerar när du väljer Fortum framför Industrivärden då båda finns på din bevakningslista, där du ser Industrivärden som mer prisvärda, finns det någon strategi bakom?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bevakningslistan är "rådgivande", jag följer inte den mekaniskt. Industrivärden ligger lite på minus på grund av min aversion mot ledningen.

      Radera
    2. Hej!

      Du har hintat om den där aversionen mot INDU:s ledning flera gånger. Skulle vara intressant att höra dig utveckla det resonemanget lite närmare. Vad, mer exakt, är det du stör dig på?

      Jag funderar också på hur du ser på de senaste veckornas tjurrusning i Investor och Industrivärden. Skulle du väga in det i ett eventuellt köpbeslut? Med andra ord: Om en aktie är rimligt prissatt i övrigt, spelar det då någon roll om den står närmare årshögsta än årslägsta? Det förstnämnda är ju till exempel fallet när det gäller Industrivärden.

      Tack för en strålande blogg!

      Radera
    3. Det är främst Volvo-affären där man hamnade i en märklig tuppfäktning/maktkamp med Cevian. Detta slutade med att man köpte Volvo-aktier under en koncentrerad period, en period av höga aktiepriser har det visat sig i efterhand, och det för lånade pengar. Man tillät sig också att lämna sina tidigare belåningsmandat.

      Detta förstörde stora värden för aktieägarna, värden som inte reparerats ännu, 5-6 år senare.

      Radera
  5. Även jag trillade dit på Fortum på 13,82 idag. Har lite väl stor exponering nu med ca 25% i fortum. Hade gärna ökat i Sampo men det känns mentalt svårt när man ligger på +11% och de ligger omkring all time high nu.
    Hur ska man resonera där?...
    /s

    SvaraRadera
  6. Hej,
    Fortum ser kopvart ut. Problemet ar att forward priserna har fallit kraftigt senaste aret. Fran runt 45-50 till under 40 eur/mwh. Elbolagen prissakrar nog runt 50-80 % av produktionen tom 3 ar in i framtiden. Darfor har inte prisraset haft sa stor inverkan pa vinsten hittills.
    Nasta och nastnasta ar far man nog se storre inverkan pa fortums vinst (tyvarr). Darfor skulle jag inte bli forvanad om man kan fa Fortum billigare an till dagens kurs.

    SvaraRadera
  7. Hallå där!
    I vilket typ av depå sköter du dina affärer idag?
    Har du i någon form gått över till ISK?

    Jag själv gör en del nyinköp via ISK och har även fört över några utvalda aktier från vanlig depå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder ISK numera, det är ännu så länge bara Fortum i depån.

      Radera
  8. Är också nyfiken på om du använder ISK även till utländska papper som ex Fortum. Eftersom Fortum är högutdelande borde det ju vara bättre med ISK.

    Så länge som man också har så mycket svenska aktier på kontot att man kan få dra av hela den utländskt dragna skatten borde ju ISK ge bäst avkastning på sikt? Även om man också räknar med att det inte går att köra valutakonto till ISK?

    SvaraRadera
  9. Min uppfattning är att ISK ska användas till högutdelande aktier. Om en person däremot äger aktier med låg direktavkastning eller ingen alls så kan det vara bättre med en vanlig klassisk depå. Det blir ett optimeringsproblem där förväntad avkastning spelar in. För att krångla till det mer så kan statslåneräntan variera också likväl som politiska beslut angående sparande/investerande. ;-)

    SvaraRadera
  10. Hej Luppen,

    Du tycks ha en stor kärlek till bankaktier att döma av din portfölj.

    Själv gör jag lite bolagsanalyser tillsammans med en vän. Det som slog oss när vi tittat på bankaktier jämfört med till exempel verkstadsbolag är att balansräkningen är av helt annan art(läs gigantisk balansomslutning och förvirrande tillgångs och skuldtyper),givetvis tack vare den verksamhet som bankerna sysslar med.

    Vår fundering är vilka typer av tillgångar och skulder som man verkligen bör fokusera på för att förstå om balansräkningen är sund/osund

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja banker arbetar med en mycket hög finansiell hävstång. Det är väldigt svårt att bedöma den egentliga risken, men för att känna att man har en bra bild av banken bör man jämföra olika banker, titta på kapitaltäckning samt ha en grundläggande koll på riskvikter.

      Radera
    2. Vad är riskvikter?

      Radera
    3. Svaret på den frågan blev till ett nytt inlägg om riskvikter.

      Radera
  11. Hej, lite off topic men jag undrar vad du anser om Tele2?
    Köpvärd vid 116kr till en långsiktig portfölj?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.