Sidor

söndag 17 juni 2012

Börs mot riskkapitalister

Börje Ekholm gjorde en del uttalanden häromveckan i egenskap av ordförande för NASDAQ OMX och de ledde till en rad artiklar i SvD, där jag särskilt tycker att den som tituleras "Reglerna ger ökade kostnader". Att börsreglerna ger ökade kostnader är knappast en överraskning, vad som är intressantare är vad som skrivs längre ner i artikeln - att priserna avgör. Utanför börsen finns helt enkelt många köpare som är beredda att betala mer.

Jag skulle vilja påstå att avsaknaden av nynoteringar är ännu ett indicium på att börsen idag är lågt värderad. Bland investerare som köper bolag, och inte bekymrar sig över dagliga kurssvängningar finns idag en större betalningsvilja än på börsen. Det kan förstås bero på att riskkapitalisterna är inkompetenta, eller att affärerna innehåller andra komponenter som avgörande inflytande etc. men jag tror att priserna på börsen är omotiverat nertryckta av makro.

5 kommentarer:

  1. Jag upplever inte börsen som generellt billig på dagens nivåer även om undantag finns utan ser mer ännu en amerikanisering av uppfattningen vad som är en billig aktie jämfört med vårt tidigare sätt värdera aktier?

    Sedan telia tror jag många småinvesterare lärt sig att låta bli sjukt hypade introduktioner vilket kanske gör att vissa noteringar uteblir speciellt känns det som de ute efter ett klipp telia-style avstår?

    Riskkapitalister rids av maran generera pengar riskfritt och precis som det förekommer överspekulationer inom bank/finans tror jag vi framöver kommer se stundtals vingklippta riskkapitalistbolag skylla på att regleringar försvårar/fördyrar ser jag mest som en tidig signal de får doppa sleven allt djupare ned i köttgrytan för att få något på den. Arrogansen gör sitt för att hjälpa dem på traven genom dela ut färdiga och vinstgivande delar av det offentliga där de ofta dessutom garanterar deras intäkter via andras skattesedlar och det är ju snällt av dem. Om de dåliga delarna av offentlig verksamhet beror på okunskap inom offentliga ledarskapet borde väl dessa delar vara mer intressanta effektivisera genom privatisera dem de redan garanterat vinstgivande delarna är ju mest som att skänka bort nationens tillgångar?

    Inget vi som enskilda lär kunna göra något åt även om jag inte själv kan påminna mig någon utförsäljning någonstans inneburit någon förbättring i förlängningen mer än för privata riskkapitalistplånkan

    SvaraRadera
  2. Hej, tack för kommentaren. Hur menar du med amerikanisering? Skulle jänkare värdera sina bolag lägre?

    Du kan definitivt ha rätt i att riskkapitalister är "tvungna" att göra affärer och att konkurrensen skapar överpriser (om jag tolkar dig rätt).

    I inlägget tänker jag inte specifikt på offentliga utförsäljningar - eller faktiskt inte alls. Utan jag tänker på familjebolag eller andra privata bolag inom handel och produktion som säljs till riskkapitalister istället för börs. Varför noterades Lindab för några år sedan, medan det i Anticimexfallet inte var aktuellt?

    SvaraRadera
  3. Riskkapitalister kan såklart betala högre än börsen, då de inte tar särskilt mycket risk själva... ...Istället för att äga aktierna belånade på börsen, så är det smartare att köpa ut det och belåna det över taknocken - då du slipper att få ett margin call p.g.a tillfälliga svängningar på börsen. Sen så kan du sälja in det till nån pensionsfond eller liknande (jag är ytterst tveksam till samhällsnyttan av att pensionsbolagen köper in sig hos "risk"kapitalisterna, som bollar bolagen mellan sig) så behöver de knappt lägga in några pengar alls - men de plockar in en hel del av vinsten om det blir nån... ...privatisera vinsterna och socialisera förlusterna

    SvaraRadera
  4. På tal om "översålt"; enligt en artikel i SvD idag har grekiska börsen gått ner drygt 90% på knappt 5 år. Om man är optimistiskt lagd borde det ju finnas enorma fynd för en värdeinvesterare? Finns ju en del välskötta bolag även i Grekland, kan man anta. Frågan är dock hur de ska analyseras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste också det och sådant gör mig alltid nyfiken. Jag har dock ingen praktisk möjlighet att köpa grekiska bolag. Jag är också lite försiktig med att investera i nya länder eftersom förhållandena kan variera en del när det gäller både affärsmässiga bitar och redovisningspraxis.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.