Sidor

fredag 25 maj 2012

Inköp Johnson & Johnson

Idag trotsade jag en dyrare dollar och valde ändå att köpa 30 aktier i Johnson & Johnson. Avslutskursen blev 62,93 dollar vilket ger ett P/E på 15 mot min antagna normala intjäningsförmåga på 4,20 dollar per aktie. JNJ:s kurs har fallit på sistone men detta har i stort sett parerats av en stigande dollar som nu står i 7,16 kronor.

På min kandidatlista finns flera aktier som såg billigare ut, men jag ville öka något i JNJ och priset var rimligt om än inte billigt. Jag har väntat rätt länge på att priset ska komma under 63 dollar, så jag slog till. Billigast i portföljen enligt mitt sätt att se det är Maersk, Apple och Sampo.

Så här ser portföljen ut idag:

BolagAntalPortföljandel
Handelsbanken

29 %
Handelsbanken A
1 420

Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
25 %
Swedbank

12 %
Swedbank Pref
2 870

Swedbank A
17
Investor A
1 200
6 %
Industrivärden C
1 600
6 %
Sampo A
740
5 %
AP Möller Maersk A
3
5 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Wal-Mart Stores
120
2 %
Johnson & Johnson
95
2 %
Apple
10
2 %
Microsoft
170
1 %
Google
8
1 %

Portföljvärdet ligger nu på 2,4 miljoner kronor, vilket innebär en avkastning på 11,4 procent hittills i år, SIX Return Index som jag jämför mig med har stigit 4,5 procent.

20 kommentarer:

  1. Hur tänker du kring ISK, KF och aktiedepå för utländska aktier? Även om du måste betala en del skatt (15%?) på amerikanska aktier bör du väl tjäna någon krona på att ha ISK istället för aktiedepå när statslåneräntan är låg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du har KF hos Avanza dras det av 15% källskatt på de flesta utländska utdelningar (t.ex. norska, finska, danska, amerikanska och tyska). Såhär svarade dock Avanza på mitt mail för snart ett år sedan:

      "Den utländska källskatt som du betalar 2011 kommer vi senast återbetala i början av 2014. Att det dröjer så lång tid för oss att återbetala källskatten beror helt enkelt på att det dröjer så lång tid för oss att få återbetalningen från skatteverket.
      Med andra ord - då vi får återbetalningen från skatteverket återbetalar vi den utländska källskatten till våra kunder.

      Processen är i dagsläget automatiserad."

      Med ISK ska man, precis som Lundaluppen säger, själv kunna begära få avdragen skatt återförd från Skatteverket. Har dock inte kollat in i detalj hur detta går till.

      Radera
  2. Den utländska källskatten ska man kunna dra av, men jag har aldrig gjort det i praktiken (ingen annan heller när det gäller ISK såklart). Jag tänkte faktiskt på att provköpa en post i ISK häromdagen men glömde det den här gången.

    SvaraRadera
  3. du har rätt mycket shb ser jag. Hur ser du på de sänkte kreditbetygen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det återstår ju att se hur det påverkar upplåningskostnaderna och därmed resultatet. Självklart vore det bättre om de inte sänkt betygen.

      Radera
  4. Tuffar på bra. :) Är portföljens +11,4% justerat för egna insättningar eller inkluderas dem i avkastningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avkastningen påverkas inte positivt av insättningar, beräkningsmetoden beskrivs i detalj här:

      http://www.lundaluppen.se/2010/12/avkastningsberakning-igen.html

      Radera
  5. Halloj,

    Finns det några bolag du tycker är intressanta i Sverige prismässigt osv utan hänsyn till vikt i din portfölj?

    SvaraRadera
    Svar
    1. På min bevakningslista finns ju ett gäng svenska bolag och där ser jag Handelsbanken, Industrivärden, Investor, Swedbank och Avanza som billigast just nu - i den ordningen.

      Atlas Copco och SKF är två bolag som jag varit sugen på länge men som tyvärr är för dyra. När de var prisvärda i finanskrisen var ju Swedbank ännu billigare, så det blev inga inköp då heller.

      Radera
  6. Hur för du din statistik med avseende på GAV, % utveckling osv. Använder du dig av något externt program som Hitta Kursvinnare eller för du in värden manuellt i Excel eller något liknande? Medans jag ändå är på tråden - vad har du för åsikt om Tesco, den Engelska matvarukedjan?

    Med vänlig hälsning
    ...../sjodan

    SvaraRadera
  7. Hej,

    Ett bra köp, tror jag. Hade själv gärna ökat, men behöver mina kontanter på annat håll...

    Angående utländsk källskatt. Ej säker på att jag förstår inläggen ovan, men man måste själv begära avräkning (om man har överskott av kapital) eller avdrag (om man har underskott av kapital) för utländsk källskatt. Det står explicit uttryckt på era inkomstdeklarationer.

    Undantagen är vissa bolag (ofta tidigare svenska bolag som fusionerat med/köpts upp av utländska bolag, t ex AstraZeneca och Pfizer), där källskatten avräknats automatiskt. Nu talar jag om en vanlig depå (ej ISK eller KF). Det gäller också enbart länder som Sverige har skatteavtal med (för att undanröja dubbelbeskattning).

    Återigen: Så vitt jag förstår måste man själv aktivt begära detta; sköts ej med automatik. Jag använder Avanza (vanlig depå) och behöver inte vänta till 2014. Begärde själv avräkning för utländsk källskatt (erlagd inkomståret 2011) för en månad sedan när jag deklarerade. Det har jag också gjort tidigare år och det har aldrig lett till något trubbel med Skatteverket.

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller ISK får man ju försöka läsa på, eftersom ingen har praktisk erfarenhet. För KF saknar jag själv den direkta erfarenheten och pålitliga uppgifter är inte helt enkla att finna. Din beskrivning låter dock mer i linje av vad jag kunnat hitta än beskrivningen ovan med år av väntetid.

      Radera
    2. Det var sagt innan när ISK precis hade lanserats att utländsk källskatt automatiskt skulle skickas till Skatteverket och redan vara printat på dekl. när den kommer 2013.

      Om detta sen stämmer har jag ingen aning om.

      Radera
  8. Möjligheterna till avräkning av erlagd utländsk källskatt på utdelning från utländska bolag (i detta fall amerikanska) ifrågasätter jag för oss som har KF eller ISK.

    Har tidigare arbetat med skattekonsultation inom internationell individbeskattning och om jag inte minns helt fel så styrs möjligheterna till sådan avräkning av,vilket angivits i tidigare inlägg, vad som stadgas i det aktuella dubbelbeskattningsavtalet.

    Sådana avtal är ofta svårlästa för en icke-skolad, men det svensk-amerikanska avtalet ger i alla fall vid handen att (art 10) utdelning från ett amerikanskt bolag till en person med hemvist i Sverige även får beskattas i USA. Maximal skatt som USA får ta ut på utdelningen uppgår dock till 15 % för oss "vanliga" ägare.

    Vet inte om jag missat något väsentligt i ert resonemang ovan som omkullkastar det jag skriver, men eftersom utdelningarna varken leder till svensk beskattning i en KF eller ISK, ifrågasätter jag möjigheterna att kunna få tillbaka den amerikanska skatten alls, eftersom någon dubbelbeskattning inte uppstår.

    Den amerikanska källskatt som dras uppgår endast, vad jag upplevt i alla fall, till 15 % av utdelningens bruttobelopp och överstiger därmed inte det högsta belopp som USA enligt avtalet får lov att dra från utdelningen. Någon dubbelbeskattning uppkommer därmed inte och inte heller någon möjlighet att få tillbaka skatten vad jag minns i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs vad Skatteverket anser: http://www.skatteverket.se/privat/svarpavanligafragor/investeringssparkonto/investeringssparkonto/kanjagfaavrakningforutlandskskattsomjagharbetaltforutlandskaaktiersomfinnspamittinvesteringssparkonto.5.71004e4c133e23bf6db80001429.html

      Radera
  9. Skattverkets svar säger inte annat än det jag angav ovan, att utländsk skatt kan avräknas upp tom den svenska skatten på investeringssparkontot.

    Alltså, ingen svensk skatt = ingen avräkning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte säker att jag förstår. Man betalar ju sin schablonskatt i ISK, är det inte mot detta belopp man får göra avräkning?

      Radera
    2. Jo, mot den och andra utdelningsskatter, så någon svensk skatt lär man betala.

      Radera
  10. Det är korrekt! Jag ger mig! Man kan så klart göra avräkning för den erlagda utländska källskatten mot den schablonskatt man betalar för ISK. Håller med er båda numera :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra! Då ser min skattekalkyl bättre ut igen, blev lite nervös ett tag :-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.