Sidor

måndag 6 februari 2012

PPM-bokslut 2011

Jag är inte speciellt snabb på PPM-boksluten, men här kommer det för 2011. Den minnesstarke kommer ihåg att jag kör ett fullskaleförsök med en balanseringsstrategi som Ben Graham föreslog för drygt 60 år sedan.

Eftersom portföljen innehåller en balanserad mix av Avanza ZERO och Spiltan Räntefond Sverige blir i allmänhet uppgången mindre i uppgång och nedgången mindre i nedgång. Volatilitet bör gynna strategin eftersom jag ombalanserar vid 72/28 respektive 68/32, där 70/30 är den eftersträvade fördelningen.

År
LL-PPM
SIXRX
Diff
2009
41,6 %
52,5 %
-10,9 %
2010
17,5 %
26,7 %
-9,2 %
2011
-6,5 %
-13,5 %
7,0 %
Ack
55,6 %
67,2 %
-11,6 %
Snitt
15,9 %
18,7 %
-2,8 %

Inga särskilt smickrande resultat hittills alltså för strategin. Det hade varit bättre att ha 100 procent Avanza ZERO under åren 2009-2011. Jag lovade i senaste bokslutet att redovisa mina byten men det har jag glömt... Idag har jag i alla fall gjort en ombalansering för att parera det hastigt stigande index i början av året.

9 kommentarer:

  1. Vad tror du om ivy portfolio? Timing modellen?

    SvaraRadera
  2. @Anonym: jag tycker Ivy Portfolio är lite suspekt. Jag lyssnade på ett föredrag av Yales förvaltare och tyckte att han förde ett märkligt resonemang - där han av marknadseffektiva skäl dömde ut stockpicking, men inte tycktes inse att man kan ha samma argument mot asset picking.

    Jag är aktieplacerare, kan inte på något vis uttala mig om andra tillgångsslag, så därför får det vara för nu.

    SvaraRadera
  3. Jag tänkte mer utifrån timing modellen, in och ut kopplat till 200 day average, för ett specifikt tillgångsslag, ex OMX30 istället för S&P500, just i PPM där du inte kan tillämpa stock picking på samma sätt som i din privata portfölj?

    I princip handlar väl timing modellen att försöka undvika de stora fallen, säljsignal i juni 2011 kring 1120 och köpsignal nu i januari kring 1020. Visserligen skapades det fina möjligheter under hösten för din värdeportfölj.

    http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=962461

    SvaraRadera
  4. Tack för länken, jag ska läsa på...

    SvaraRadera
  5. @Anonym: Fabers artikel är inte alls i min smak, hans artikel har mycket gemensamt med annan TA som jag inte kan förlikas med:

    - Sälj när priset gått ner och köp när det gått upp är tvärs emot hur man handlar i alla andra sammanhang
    - Artikeln är otroligt ovetenskaplig: en till synes helt godtycklig tes bakåttestas och hux flux har den bäring på framtiden

    Jag vet att många inte håller med mig, Buffett och Graham om detta, men du får gärna testa så kan vi jämföra om tio år.

    SvaraRadera
  6. Har du även fondsparande via tjänstepension och liknande? Kör du den portföljen separat från PPM?

    Jag kör med en liknande stragegi med "asset allocation" även om jag då ser alla pensionslåsta pengar (PPM, tjänstepensioner etc) som en och samma pott och det är totalen som ska nå min valda fördelning (75/25 i mitt fall, just nu).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kör samma strategi för alla pensionsförsäkringar, tyvärr med sämre fonder eftersom dessa inte finns tillgängliga.

      Radera
  7. Tack för den intressanta läsningen, som alltid.
    Jag är mycket nyfiken på att höra din syn på Apple.
    En analys av aktien står högt på önskelistan.

    Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Apple, Google och Microsoft känns alla rätt intressanta, så kanske...

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.