Sidor

tisdag 1 november 2011

Lund på börsen

Ibland funderar jag på om man skulle vara lite mer lokalpatriotisk och äga Lundabaserade bolag. För att vara en kommun med drygt en procent av befolkningen har Lund överraskande många noterade bolag med huvudkontor i staden, något som naturligtvis hänger ihop med universitetet.

City, tja...
Flera av Lunds största bolag är förvånansvärt nog industriföretag, här räknar jag in det noterade Alfa Laval och de onoterade Tetra Pak, Åkerlund & Rausing samt ett antal av Gambrobolagen. Större arbetsgivare är också ST-Ericsson, Sony Ericsson, sjukhuset och självklart universitetet.

Kris har varit ett normaltillstånd för Lunds större bolag det senaste decenniet. Både ST-Ericsson och Sony Ericsson är ju kroniska under-achievers i Ericsson-koncernen, vilket lett till att den senare nu avyttrats.

Förlusten av läkemedelsjätten AstraZeneca har inte riktigt visat sig ännu, men frågan är om läkemedelsutvecklingen blir lika aktiv i framtiden, nu när det saknas en jätte. För ett antal år sedan fanns ju även Pharmacia i staden.

Tabellen nedan visar alla noterade bolag (på OMX listor) med huvudkontor i Lund

BolagListaOmsättn. 2010 (mkr)Börsvärde (mkr)Kommentar
Alfa LavalLarge Cap
24 720
51 215
Flaggskeppet bland Lunds noterade bolag och många gånger större än de andra hur man än räknar. Det enda bolaget jag analyserat och som skulle passa in i portföljen
Axis CommunicationsMid Cap
2 933
10 055
Imponerande bolagsbygge som började med skrivarservrar men numera tillverkar webbkameror för övervakning, världsledande i denna nisch. Bra tillväxt, men har man någon "moat"?
Active BiotechMid Cap
11
2 013
Läkemedelsutvecklare med fokus på MS och prostatacancer. Ett område som är så svårbedömt att det aldrig blir aktuellt för mig
BioinventMid Cap
83
1 223
Läkemedelsutvecklare med fokus på trombos, åderförkalkning och cancer. Be mig inte förklara hur verksamheten skiljer sig från Active Biotech ovan...
ProbiSmall Cap
81
501
Forskning om functional foods och kosttillskott. Bolaget har utvecklat bl.a. ProViva och säljer sedan tillverkningslicenser till livsmedelstillverkare. Ett stort kontrakt med Danone har varit omtalat.
DoroSmall Cap
633
437
Doro har på senare år hittat en lönsam nisch inom telekomprodukter för seniorer, telefoner med stora tydliga knappar etc. Ett ganska stabilt bolag så länge ingen av drakarna i branschen ger sig in i nischen.
Anoto GroupSmall Cap
208
365
Säljer lösningar för överföring av handskriven text till digitalt media, dvs. en speciell penna. Serieentreprenören Christer Fåhraeus största bolag. Grundtekniken är liksom för så många andra Lundaföretag bildbehandling. Bolaget förlorar alltid pengar. 
Precise BiometricsSmall Cap
45
312
Biometriska säkerhetslösningar, främst fingeravtryck. Återigen Christer Fåhraeus. Återigen digital bildbehandling i grunden. Åter ständiga förluster.
CellavisionSmall Cap
132
289
Systemlösningar för cell- och vävnadsanalyser med digital bildbehandlingsteknik. Även den här gången har Christer Fåhraeus haft ett finger med i spelet, men Cellavision skiljer sig från de andra genom att uppvisa lönsamhet.
Avensia InnovationFirst North
44
48
IT-grupp med lösningar för e-handel som huvudområde. Bolaget har samme ordförande som Axis. 
GenovisFirst North
4
27
Utvecklar tekniker för preklinisk forskning. Produkterna består av nanostrukturer och enzym. Som för att bevisa att Lund är en ankdamm är Christer Fåhraeus fru ordförande i bolaget.
Labs2 GroupFirst North
14
24
Sista utposten i IT-gurun Jonas Birgerssons bygge. IT-bubblans kanske främste gestalt spenderar här sin tid med att förklara varför det senaste decenniets ständiga förluster snart kommer att vändas till manna från himlen. Jag önskar att jag kände Jonas, verkar vara en kul kille.
Agellis GroupFirst North
20
9
Tillverkar och säljer mätinstrument för metallproduktion. Det enda noterade bolag där Christer Fåhraeus fortfarande är huvudägare. Positivt resultat 2010 efter en rad förlustår, men 2011 verkar bli förlust igen.

Omsättning och börsvärden hämtade från Avanza. Om man tittar igenom listan ser man att den helt domineras av bolag inom IT och "life science", en följd av universitetets forskning. I Lund döper vi också våra bolag till något på A, men efter den bokstaven flödar fantasin :-).

Helt uppenbart för alla som läst min blogg är att endast Alfa Laval är aktuellt för portföljen. Axis är på väg att nå rätt storlek och historik, men jag kan inte riktigt förstå varför inte någon jätte inom antingen kameratillverkning eller säkerhetssystemutveckling bara går in och tar deras marknad ifrån dem. Om jag skulle lyckas förstå det så kanske...

23 kommentarer:

  1. exini diagnostics på aktietorget

    SvaraRadera
  2. @Anonym: har faktiskt aldrig hört namnet förut, men det är visst Bo Håkansson som äger bolaget, ännu en lokal näringslivsprofil (aktuell med att locka Bill Clinton till Malmö i dagarna)

    Jag tycker Aktietorget är riktigt bottenfiske så jag lämnar dem utanför sammanställningen.

    SvaraRadera
  3. Alfa Laval är ett riktigt fint kvalitetsföretag. Ingen vidare direktavkastning men deras produkter andas kvalité rätt igenom. Dessa behåller jag i portföljen länge (också kul med en aktie i depån som är 50% upp för omväxlingens skull).

    SvaraRadera
  4. @Anonym: ja Alfa Laval är med på kandidatlistan om priset blir rätt någon gång när jag har medel.

    SvaraRadera
  5. Doro finns också!

    SvaraRadera
  6. En large cap-kandidat, om de varit noterade i Sverige och visserligen endast med utvecklingskontoret kvar i Lund, är Qlik Technologies med 2,4 MDUSD i market cap. Bolaget är dock långt ifrån dina investeringskriterier..

    SvaraRadera
  7. @Anonym: Doro har jag missat helt, får läggas till...

    SvaraRadera
  8. @Anonym: Ja QlikTech är såklart ett spännande bolag med lokal anknytning, men det är som du säger inte Lundabaserat längre.

    SvaraRadera
  9. Är inte Dignitana baserade i Lund?

    SvaraRadera
  10. Hej!
    Tänkte försöka mig på en egen analys av ett bolag och tänkte utgå från dina investerings kriterier och undrar om du skulle kunna förklara några lite närmare för mig.
    Intjäningstillväxt hur räknar man ut den?
    När du räknar ut P/E talet hur går du tillväga då? Tar du dem senaste årens (3-5 år) genomsnittliga vinst per aktie?
    EBIT3 hur fick man fram det?
    Hur gör man för att räkna ut om priset överstiger 150 % av eget kapital?
    Till sist vill jag tacka för en väldigt bra blogg!

    SvaraRadera
  11. @Anonym: Dignitana verkar vara Lundabaserade, men jag lämnar Aktietorget utanför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dignitana är ju dock noterade på First North ;)

      Radera
    2. De har nog flyttat på sig sedan 2011, jag lägger till dem i listan i det senare inlägget.

      Radera
  12. @Micke: jag tror det mesta står i inläggen om investeringskriterier.

    Intjäningsförmågan bedömer jag genom att titta på vinst/aktie under tre år, jag tar inte ett regelrätt medelvärde utan gör en vägd bedömning där jag även tar hänsyn till extraordinära händelser.

    För att bedöma intjäningstillväxten gör jag samma sak tio år bakåt i tiden (se upp med splittar etc)

    EBIT3 är genomsnittlig EBIT de tre senaste åren. EBIT = resultat före finansnetto.

    P/B, ta aktiepriset och dividera med eget kapital per aktie. Om större än 1,5 -> dåligt.

    SvaraRadera
  13. Tack, för förklaringarna! Undrar bara det här med goodwill som du tar upp i din swedbank analys när du räknar ut P/B. Står det goodwill i rapporten eller hur får man fram den? Vilket av kriterierna ruckar du aldrig på?

    SvaraRadera
  14. En enkel definition av "quality stocks" från Grantham...

    http://www.youtube.com/watch?v=xKPkmz1mTug

    SvaraRadera
  15. Väntar fortfarande med spänning på din analys av sampos senaste rapport =)

    // Linus

    SvaraRadera
  16. Eller tvärtom: just uppköpsrisken är ett argument för Axis. Nu senast är det tydligen Canon som är på tapeten.

    SvaraRadera
  17. Du skrev såhär:

    "Axis är på väg att nå rätt storlek och historik, men jag kan inte riktigt förstå varför inte någon jätte inom antingen kameratillverkning eller säkerhetssystemutveckling bara går in och tar deras marknad ifrån dem. Om jag skulle lyckas förstå det så kanske..."

    Kanske är, menar jag, ett uppköp från en jätte något av ett argument för att köpa Axis. För visst verkar det mer troligt att sagda jätte snarare köper Axis än försöker konkurrera ut företaget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då förstår jag, ja det är såklart en möjlighet.

      Radera
  18. Tror du missat nexam chemical holding. Kanske dessutom årets mest intressanta aktie...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om aktien är intressant eller inte lämnar jag åt andra att bedöma, men Nexam läggs till i det nya inlägget :-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.