Sidor

fredag 26 augusti 2011

Inköp Sampo

Dags att investera igen och den här gången föll valet på finländska Sampo. I min portföljgenomgång kom jag fram till att bolagets värdering ligger nära bankernas i dagsläget och jag har länge velat öka. Sampo har varit uppe och vänt kring 22-23 euro men idag gick de att köpa för 18,91 euro per styck, inköpet landade på 58 st.

Därmed sällar jag mig till celebert sällskap som investerat i finansaktier på sistone. Men herr B verkar ha förhandlat sig till en lite bättre affär :-)

BolagAntalPortföljandel
Handelsbanken

31 %
Handelsbanken A
1 420

Handelsbanken B
1 995

Hennes & Mauritz
2 608
25 %
Swedbank

12 %
Swedbank Pref
2 870

Swedbank A
17
Investor A
1 410
9 %
Industrivärden C
2 005
8 %
Lundbergföretagen
408
4 %
AP Möller Maersk
2
4 %
Sampo A
408
4 %
Johnson & Johnson
65
1 %
Wal-Mart Stores
73
1 %

Portföljvärdet har sjunkit till 1,9 miljoner i den senaste tidens nedvärdering av börsen.

fredag 19 augusti 2011

Skepsis till teknikaktier

Jag är själv ingenjör med IT- och telekomerfarenhet men äger inga aktier inom högteknologisegmentet. Jag vågar nog påstå att jag förstår ny teknik lika bra som någon annan, men det finns några goda skäl till min högteknologiskepsis:
  • Högteknologiska bolag har affärsidéer vars livslängd är svårbedömd (Nokias oslagbara telefoner)
  • Urstarka marknadspositioner förvandlas ofta till ingenting (AltaVista, Hotmail, Ericssontelefoner)
  • Värdena som byggs kommer inte ägarna tillgodo
Den sista punkten är i högsta grad giltig för bolag som är heta idag. Apple delar inte ut en cent, liksom Google. Microsoft delar ut en bråkdel av sin enorma kassa. Bolagen ser fundamentalt attraktiva ut men ingenting eller lite sipprar ut till ägarna.

Vart tar värdena vägen då? Ett enormt utflöde ur dessa bolag är de ständigt återkommande och i 99 % av fallen värdeförstörande förvärven. Här är några aktuella exempel:
Apple har hittills gjort mindre förvärv, men pengar till ägarna? Bolaget kommer säkerligen att återinvestera allt man tjänar hela vägen till den dag då lönsamheten sjunker igen.

tisdag 16 augusti 2011

Analys av Scania

Volkswagenkontrollerade Scania finns fortfarande att köpa på Stockholmsbörsen. Bolaget har något av en kvalitetsstämpel över sig, men är det en bra investering för en långsiktig investerare?

Scania som de såg ut när man var liten
Scania är ett anrikt bolag, grundat 1891 i Malmö, Scania är det latinska namnet på Skåne. 1969 uppgick bolaget i Saab-Scania-koncernen där man var kvar till 1996, då bolaget återigen noterades som ett separat bolag. År 2000 köpte Volkswagen 34 % av rösterna i bolaget och efter en uppmärksammad affär med Investor 2008 kontrollerar man nu drygt 70 % av rösterna direkt och ytterligare 17 % via MAN. Investor lyckades förhandla sig till 200 kr per aktie 2008, vilket kan jämföras med dagens börskurs på ungefär 110 kronor.

Till skillnad från konkurrenten Volvo är Scania en relativt renodlad lastbilstillverkare. Enligt årsredovisningen 2010 levererade man under det året 57 000 lastbilar och 7 000 bussar. Till dessa verksamheter kommer motorförsäljning och ett tjänsteutbud kring fordonen, som inkluderar service, underhåll, förarutbildning, kundfinansiering med mera.

Så här möter Scania de kvalitativa investeringskriterierna, senaste räkenskaperna finns i Q2-rapporten:

KriteriumUppfyllt?Kommentar
Tillräcklig storlek:JALarge Cap räcker för mig
Stark finansiell ställning: NEJOmsättningstillångarna är ungefär 85 % av de totala skulderna och överstiger de kortfristiga skulderna med ungefär 40 %. Man når alltså inte kriterierna, men är heller inte alltför långt ifrån   
Intjäningsstabilitet: JAVinst varje år sedan 2001, vilket såklart är imponerande i en konjunkturkänslig verksamhet 
Utdelningsstabilitet: JAUtdelning varje år sedan 2001
Intjäningstillväxt: JAIntjäningsförmågan kring 3 kronor vid sekelskiftet har blivit ungefär 8 kronor per aktie och år idag (genomsnittet de tre senaste åren). Det motsvarar en ökning på mer än 10 % per år.
Trovärdig ledning: JALeif Östling är närapå en ikon i branschen och är alltid förtroendeingivande
Gynnsam ägarbild: NEJVolkswagen är definitivt en stark ägare, men har man alla ägarnas bästa i åtanke i affärerna?

Som synes håller Scania en relativt hög investeringskvalitet med det största frågetecknet gällande ägarbilden. Det är ju inte helt långsökt att tro att Volkswagen vill ta över ägandet helt och så småningom konsolidera bolaget. När och till vilka villkor kommer man att göra detta? Det är den stora frågan för en långsiktig investerare.

Idag handlas aktien omkring 110 kr, då möter man de kvantitativa kriterierna så här:
  • Intjäningsförmågan beräknad som ett genomsnitt av åren 2008-2010 är 8 kronor per aktie vilket ger ett P/E på knappa 14, OK 
  • Eget kapitalet exklusive goodwill är 33 kronor per aktie, vilket ger pris/eget kapital på drygt 3 EJ OK
Summerat är Scania ett hyggligt köp idag kvalitativt och kvantitativt. Men jag kommer inte att köpa av två skäl: dels ägarfrågan och dels att det finns bolag som är mer attraktivt värderade idag.

måndag 15 augusti 2011

Intervjuad

Jag blev intervjuad av bloggkollegan Classier Corn för ett tag sedan och nu är den publicerad. Läs gärna de andra intervjuerna också ;-)

måndag 8 augusti 2011

Portföljtitt

I dessa mörka börsdagar kan det vara intressant att ta en titt på portföljbolagen och se hur de prissätts jämfört med den enklaste fundamentan, P/E. Här använder jag intjäningsförmågan från mina egna senaste analyser. De är inte helt purfärska, men intjäningsförmågan rör sig långsammare än priserna i den typ av bolag jag är intresserad av.

Aktie P/E Kommentar
Industrivärden C 7,7 Billigast just nu, men priset beror delvis på hävstången från konvertiblerna. Med full konvertering skulle P/E landa på ca 8,4
AP Möller-Maersk A 8,6 Många målar upp mörka moln för containerfrakten framöver så världsledaren har nedvärderats kraftigt. Maersk är lite stökig att köpa med sitt höga aktiepris, men kommer man ner lite till kanske jag gör mig omaket...
Swedbank Pref 8,8 På grund av utdelningsföreträdet ett bättre köp än A-aktien
Swedbank A 8,8
Handelsbanken B 8,9 I dagsläget ett bättre köp än A-aktien om man är långsiktig, premien mot Swedbank är liten så jag anser helt klart Handelsbanken vara det bättre köpet
Handelsbanken A 9,1
Sampo 9,2 Värderas ungefär som bankerna
Investor A 9,9 Den mest inaktuella analysen i listan så ta siffran med en nypa salt då Investor har gjort en del affärer
Wal-Mart 12,7 Bra pris för en stabil utdelare
Lundbergs 14,6 Efter att en längre tid varit övervärderat börjar Lundbergs se någorlunda köpvärda ut igen
Johnson & Johnson 14,9 Bolaget börjar närma sig de nivåer där jag tycker de är köpvärda igen
Hennes & Mauritz 17,7 Som vanligt behöver H&M ha tillväxt med i kalkylen för att kunna klassas som köpvärd

OBS: P/E för investmentbolagen är min uppskattning av aggregerat P/E för innehaven - inte P/E räknat på investmentbolagens egna redovisade vinster. Det senare talet är helt meningslöst och bara ett mått på om börsen stigit eller fallit under året, inte innehavens prestanda (tack 4020 och defensiven).

Tittar man på tabellen som helhet så ser större delen av portföljen köpvärd ut idag, vilket naturligtvis gör mig mer sugen på att öka än minska. Det är också svårt att påstå att innehaven skulle vara särskilt riskabla, med tanke på deras marknadsställning och vilka värderingar de ligger på idag.

fredag 5 augusti 2011

Vettiga priser på börsen

I mitt allra första inlägg "önskade" jag en double dip, så att jag kunde visa att engagemanget håller, håller vi på att få en sådan nu?

Jag har varit borta från dator, börs och allt möjligt under veckan och kan nu konstatera att det går att köpa Industrivärden för 77,70 kr, motsvarande en konservativ P/E på 8 enligt min senaste analys. Några av Sveriges finaste bolag är helt klart trevligt värderade just nu. Som vanligt får man slänga in en brasklapp om att priserna självklart kan bli billigare, men priset på fundamentala kvaliteter är betydligt lägre nu än i förra veckan.