måndag 19 mars 2018

Tankar på toppen, akt 2

Nu har det gått 16 månader sedan jag skrev inlägget "Tankar på toppen" den 11 december 2016. Där nämnde jag att instinktiva reaktioner som självbelåtenhet och även nervositet kan komma fram när allt gått bra och portföljen är på topp, men även att man med metoder och systematik kan undvika detta.

Nu, 16 månader senare, har SIX30RX stigit med 7 procent och det visade sig att den 11 december knappast var toppen. Min portfölj har dock stigit med 18 procent i värde, delvis på grund av 13 procent avkastning men också på grund av nysparande.

Men att förra inlägget skulle vara skrivet "på toppen" var alltså fel. Jag har också hittat ytterligare investeringslägen under tiden som gått men även byggt en liten kassa genom försäljningen av H&M.

Jag är, som alla andra, mottaglig för tidsandan och har en magkänsla för om marknaden är billig eller dyr. Men denna känsla är inte actionable för fem öre. Jag har nog aldrig haft en produktiv övertygelse om att "nu ska jag köpa index" eller det motsatta, "nu är det dags att sälja av index". Däremot kan jag ibland ha en stark övertygelse att vissa bolag är billiga eller inte, och det bygger hela investeringsstrategin på.

En lust jag kan känna när marknaden är trist (dvs. det mesta känns dyrt) är att kapitulera, att bara trycka in allt jag har i index eller investmentbolag som Industrivärden och Investor, och ägna min tid åt något roligare. Men återigen, detta vore att lägga ner min investeringsstrategi.

Idag har jag alltså samma toppkänning i magen som jag hade den 11 december 2016, och jag tänker inte göra något åt det. Bara fortsätta följa min strategi och hoppas den fortsätter fungera någorlunda.

33 kommentarer:

  1. Intressant och viktig frågeställning MEN jag skulle vilja veta vad det är för mer specifika "saker" som gör att du kommit fram till detta.
    Många "experter" uttalar detta eller som inte tror på detta MEN jag är väldigt intresserad av att veta vad det är som gör att du tycker detta - både för och emot.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var det något specifikt du vill att jag ska utveckla eller menar du hela inlägget? Jag svarar gärna i kommentarfältet eller uppdaterar blogginlägget.

      Radera
    2. Jag menar - vad är det mer konkret som gör att kommer fram till att det är "toppkänning". Det finns enligt mig en hel del som pekar på att det ser bra ut framöver men naturligtvis också sådant som pekar på i den andra riktningen - vad är det som du tycker påkar på "toppkänning"?

      Radera
    3. Bra fråga, det är huvudsakligen baserat på vad jag ser i min egen bevakningslista. Allt fler bolag ser dyra ut enligt denna och jag måste leta upp nya bolag ur ett stort urval för att placera överst (i det köpvärda spannet).

      Utöver detta tycker jag de flesta indikatorer som P/E för OMX30, USAs BNP vs. S&P 500s market cap etc. pekar mot att börsen är högt värderad. Mot detta står såklart en historiskt låg säker ränta och därmed lågt ställda avkastningskrav.

      Hela poängen är att man kan (utifrån sådan data) ha en "toppkänsla", men den ger knappast underlag för några investeringsbeslut.

      Radera
  2. Tänker i samma banor. När jag inte hittar något att köpa så funderar jag på att stoppa in allt i en fond och låta proffs göra jobbet åt mig istället. Att bottenfiska när börserna står i dessa nivåer blir oftast bara att man plockar upp skräpet ingen annan vill ha. Det krävs mycket mer kompetens att köpa billiga aktier idag än när marknaden som helhet är mer rimligt värderad. Alternativt får man väl gå och bli momentum investerare, verkar hype nu. Som ett litet kul experiment köpte jag 8-10 bolag som det snackas mycket om på twitter och som verkar "inne". Ingen vidare analys mer än att de verkar vara bra bolag i folkmun. Hittils i år är jag upp över 20%. Man kanske skulle lägga ner det där med värdeinvestering.

    mvh

    SvaraRadera
  3. OMXS30 stängde på 1547,41 idag. Toppen i mars 2000 för 18 år sen var på 1547,87. Jag bara lämnar den här att reflektera över.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
  4. Själv har jag tyckt att vi står farligt nära toppen sedan 2012 så jag har haft ännu mer fel i frågan. Efter att ha haft fel med åtminstone 5 års marginal kan jag inte göra annat än att hålla med om att ett systemtänk är viktigt för att hantera den här typen av fel.

    Sitter jag och scannar Börsdata har jag däremot rätt rejäla problem att hitta någonting som lever upp till kraven i mitt system så jag sätter just nu mitt hopp till att Framtidsinvesteringen/Gustav hittar någonting exotiskt eller att börsen fortsätter nedåt ett tag (åtminstone om några månader när jag är mer aktiv igen).

    SvaraRadera
  5. Det här är så sant: "Jag är, som alla andra, mottaglig för tidsandan och har en magkänsla för om marknaden är billig eller dyr. Men denna känsla är inte actionable för fem öre."

    Ansluter mig Aktieingenjörens tankar då jag också tyckt att vi varit nära toppen sedan 2012. Stundtals (såsom nu) har jag även haft svag vikt mot matknaden. Hittills en felaktig strategi och time in the matket är nog det enda rätta. Allt under förutsättning att man på förhand vet att man kan hantera en nedgång på över 50% i portföljen. Jag är osäker påmig själv här så därför vågar jag inte vara fullinvesterad hela tiden.

    SvaraRadera
  6. Bra inlägg och system för att motstå. Tycker hela tiden jag får en känsla att nu är kraschen nära och att jag därför borde sälja X och X. Att bara lyckas stå emot sina impulser är en väldigt god grund.

    SvaraRadera
  7. Jag såg för några veckor sedan att den cykliska aktien Atlas Copco hade ett p/e-tal på 30.77.. Då säger det mig att vi befinner oss nära konjunkturtoppen.. Sedan kollar jag på Konjunkturbarometern som säger ett värde över 110.. då får jag det bekräftat.

    SvaraRadera
  8. Konjunkturbarometern toppade vid 114 i november vilket stämmer bra överens med att OMX 30 toppade vid 1682 i november. Nu har konjunkturbarometern sjunkit till 109..och är sjunkande.

    När det gäller HM så har aktien gått från en värdering från en tillväxtaktie.. till en värdering som en cyklisk aktie.

    Nere på p/e-tal 12,87..som är en bekräftelse på att aktien nu kommit ner på nivåer som bekräftar den låga tillväxt som aktien nu har. Räknar med en vinst på 9.88 kr/aktie.. som är den vinst som KJP basunerade ut på kapitalmarknadsdagen " vinsten för 2018 blir något högre än 2017". Pricing visar att det finns begränsningar på nedsidan så länge KJP står för den VPA han sade på kapitalmarknadsdagen.

    Timing visar på extremt översålda nivåer i alla tidsupplösningar.

    Vid området 118-125 kr har HM vänt vid flera tillfällen de senaste 13 åren. Kommer att köpa HM vid 3 tillfällen from nu och fram till utdelningen i maj.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gick väl sådär sist du spådde HM aktien om jag inte missminner mig?

      Radera
  9. Jag förutspådde en uppgång när aktien var nere vid 195 kr,,den gick till 230 kr.

    Jag har argumenterat för timing..och Lundaluppen för Pricing..han fick kasta in handduken med enorma förluster. Jag har sagt att man inte skall snitta ner sig..utan upp sig. Lundaluppen lyssnade inte..fick katastrofala konsekvenser.

    Nu ser jag något jag inte sett på 3 år..

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Enligt statistik, teknisk analys och viss fundamenta så kommer HM att gå upp de närmsta månaderna. Min målkurs är 270 kr fram till 31 januari." Henric Sandberg, September 2017.

      Som sagt, sådär imponerad av din timing...

      Radera
  10. Hur tänker du kring att tex använda pe-tal eller något liknade mått 3 att få en bild av hur börsen som helhet är värderad?

    SvaraRadera
  11. Henrik,

    Efter att läst ditt och Theresa Williams inlägg vet jag faktiskt inte which cartoon that is real.


    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. För nytillkomna läsare kan jag avslöja att signaturen Theresa Williams stod bakom ett spaminlägg, raderat nu.

      Radera
  12. Jag skulle gärna höra lite mer om collector och hur stor inverkan utveckling där har på Balder? Eller ser du det som försumbart?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Collector står för knappt 10 % av Balders börsvärde, så en halvering av Collector skulle innebära ett fall på 5 % för Balder. Det är väl inte helt försumbart, men det är inte där jag vill lägga min analystid primärt.

      Radera
    2. Som mest tror jag Collector motsvarade ca 20% av långsiktiga substansvärdet i Q1:an 2016. Nu är det nog nere på strax under 8%, men det är två veckor kvar på kvartalet så vi får se vad det hamnar på. Skulle Collector vända upp kan det ge en ny boost till aktien.

      Personligen tycker jag inte Collector passar ihop med fastighetsrörelsen eftersom det inte ger något löpande kassaflöde och inte heller är en ocyklisk verksamhet som kan stötta fastigheterna i finansiella orostider. Men den som köper Balder är nog införstådd med att den enda affärsidé som finns är vadhelst Erik Selin för tillfället tycker ser köpvärt ut, och det har ju gått bra hittills.

      Mvh Mattias

      Radera
  13. Har inte handeln i shb a och b aktien blivit väldigt konstig? Varför är b aktien just nu ca 8kr dyrare?

    SvaraRadera
  14. @ Lars

    Nu säljs General Mills? Hur resonerar du kring dessa korta innehavstider?

    SvaraRadera
  15. Du har framhållit Öresund som ett alternativ till småbolagsfond. Om jag förstår dig rätt skulle det vara nästa investmentbolag i portföljen om bara priset kom ned. Lämpar sig inte Svolder bättre? Fler småbolag och handlas till rabatt redan idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det anledning att tro att Öresund sköts bättre då det är Qvibergs maktbolag? Jämfört med svolder som delägs av Herr Q?

      Radera
  16. @Anonym,

    Jag resonerar inte. Arbetsdisciplinen. Jag hade fel och tar förlusten och funderar vidare. Är på spanska solkusten och försöker koppla av, och stänga av aktiemarknaden. Mycket svårt vilja lova. Jag har inget ego eller något att försvara. Jag är snabb med att ta förluster hittar jag något som fungerar släpper jag det ogärna ifrån mig.


    Mvh


    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt svar Lars!

      Gäller det samma om en aktie stiger efter att du har sålt? Hade du då fel och GIS köps tillbaka?

      Radera
    2. Anonym,

      Bordet är rent kan mycket väl köpa igen. Skall kolla när jag ätervänder till Sverige. Blir lite som med Leo och Catena Media. Bara för några månader sedan var Leo stjärnan. Nu tycks svaret kanske bli Catena. Vem trodde det? Tror inte ens mäster Magnus kunde gissa det.


      Mvh

      Lars

      Radera
    3. Det tror jag nog allt han hade på känn. Mäster Magnus har alltid rätt!

      Radera
    4. @anonym

      Starbucks?? Skärp dig!

      Mvh

      Lars

      Radera
    5. Han sålde Starbucks när det inte fanns något mer att hämta där. Sedan dess har han tjänat storkovan på betting!

      Radera
  17. Hej

    Ett bolag som jag funderar på om det är billigt eller ej just nu är Kraft Heinz, har du någon koll på detta bolaget, och vad är i så fall dina tankar?

    /H

    SvaraRadera
  18. Hejsan Luppen. Det skulle vara intressant att höra om dina tankar kring Handelsbanken och vad som händer där?

    (Såg även att det var ca 10% prisskillnad mellan A- & B-aktien just nu, nåt du gör nåt med nu :)?

    SvaraRadera
  19. Kanske är "Tankar på toppen" baslägret? Lägret "Akt 2" har vi slagit efter ytterligare klättring upp mot toppen. Om 16 månader ger oss Lundaluppen akt 3, vårt sista läger inför den slutliga kraftansamlingen mot toppen. Den sista stigningen tar även den 16 månader... :-)

    Kommer det att gå fortare ner än vad det har tagit att ta oss upp?

    En annan varningsklocka (kanske någon nämnt den redan?): belåning befinner sig på rekordnivåer. Buffett är som vanligt klockren: "Why risk what you already have for something you do not need?"

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.