torsdag 8 mars 2018

Internationella kvinnodagen och inköp

Idag den 8 mars är det den internationella kvinnodagen och Twitter har flödat över av rekommendationer, förebilder, uppmärksammanden etc. i dess anda. För er som missat tåget helt skulle jag vilja rekommendera att ni följer följande fascinerande personer som dagen till ära också är kvinnor:
 • Isabella Löwengrip, behöver knappast någon presentation
 • Pingis Hadenius, Isabella Löwengrips parhäst framstår även hon som riktigt slipad, men mer tillbakadragen och svårare att hitta material ifrån och om
 • Anna Svahn, otrolig förmåga att få rätt till slut, i klass med min fru
 • FinansElsa, numera lite hemlig men en energiinjektion i alla sammanhang
 • Elinarna Nelson (Lund!), Agorelius och Helander av lite olika skäl, samtliga goda!
 • Linnéa Schmidt, Charlotte Stjerngren och Johanna Kull, samtliga förekommer i rörliga aktiemedier, men alltför sällan!
Det som saknas lite när jag sätter ihop ett kvinnligt dream team är den där riktigt djupborrande aktienörden. Tänk er Aktiefokus-Kenny i kvinnlig tappning, med eller utan dragspel. Känner ni någon som möter den beskrivningen tar jag gärna emot tips! Anna Svahn och Charlotte Stjerngren är väl de som kommer närmast i listan ovan ;-)

Jag vill även meddela att jag sysselsatt lite av kassan idag i ett illikvitt innehav. Trist för bloggen, men ibland är det den typen av bolag som erbjuder intressantast möjligheter. Det handlar om 0,8 % av portföljen som investerats. Portföljen ser nu ut enligt nedan:

Bolag
Andel
Handelsbanken
15 %
Sampo
15 %
Illikvida aktier
10 %
Castellum
7 %
Kassa
7 %
Novo Nordisk
7 %
Industrivärden
7 %
Deere & Co
6 %
Fastighets AB Balder
5 %
Investor
5 %
BMW
5 %
Skanska
5 %
AP Møller-Mærsk
5 %

Handelsbanken har gjort en liten uppryckning och även Balder har uppvärderats. Däremot har BMW och Maersk tagit stryk av det uppseglande handelskriget mellan Trump och världen.

Kassan är fortfarande 7 %. Jag kommer försöka öka ytterligare i illikvida aktier de kommande dagarna, det tar tid, men det finns säkert lite torrt krut om BMW levererar en vettig rapport om ett par veckor.

29 kommentarer:

 1. Bra inlägg och följrekar!

  På ett helt annat ämne. Har du tittat på de tyska försäkringsbolagen? Har själv börjat undersöka Allianz Se vilket vid snabb jämförelse ser mycket fint ut och med helt annan värdering än de nordiska försäkringsbolagen. Får dock friskriva mig lite för har inte hunnit långt i min analys.

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Tycker denna passar bra idag!

  https://youtu.be/IlzHh_MhW9w

  Kalle56

  SvaraRadera
 3. https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0279041EN/bmw-group-reports-eighth-successive-record-year-despite-high-upfront-expenditure

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte illa pinkat alls och trots fortsatt hyffsat låg utdelningsandel är ju framförallt preffen rena kassakon till dagens pris.

   Nåt för luppen att kommentera kan tyckas?

   Sock

   Radera
 4. Kalle56

  Stort tack för länken. Beskriver situationen på ett utmärkt sätt.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Lars

   Höll du kvar i dina Leo-aktier eller åkte dom ut efter 7% nedgång?


   Vänlig hälsning
   Stefan

   Radera
 5. Hej, investerar du kassan på ngt sätt? Mvh Johan

  SvaraRadera
 6. När är internationella mansdagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla dagar.

   Radera
  2. Nej, den äger rum 19e november varje år.

   Radera
  3. Alla dagar och dessutom 19 november ...

   Radera
 7. Anonym,

  Den är den 19e November, och uppmärksammas givetvis inte som seden bjuder. Den vanligaste cancer formen i Sverige är prostatacancer. Här är det inga obligatoriska hälsokontroller av den typen som genomförs när det gäller bröstcancer på kvinnor. Skall bli kul att se om Lundaluppen tar sig tid att uppmärksamma dagen.

  Jag menar nu när det svämmat över på Twitter, och Kvitter. Anna Svahn har varit i Barcelona. Måste varit väldigt varmt där nere. Man behöver uppenbarligen inte ha mössa på sig.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anledningen till att det inte görs några "obligatorisk hälsokontroller" för män är att det inte finns lika bra screeningmetoder som för bröstcancer, som för övrigt inte heller är obligatorisk.

   Radera
  2. Anonym,

   Nej det är givetvis inte obligatoriskt i den mening att någon skall känna sig tvingad att delta. Man kallas eller blir erbjuden om det låter bättre.

   Många mäns liv hade räddats genom att uppsöka en vårdcentral och ta ett enkelt blodprov ett PSA-test, men då sitter det hårt vill jag lova. Att detta inte skulle göras för att screeningmetoderna skulle vara bättre när det gäller bröstcancer är ju minst sagt en intressant ståndpunkt.

   Avslutningsvis skall jag fira Internationella mansdagen 2018. Hoppas Kenny på Aktiefokus poserar med sina lågprisbyxor från HM och med ett dragspel på magen.

   Mvh

   Lars

   Radera
  3. PSA-test har inte tillräckligt hög specificitet och därmed alltför många falskt positiva svar. Vill du ta ett test är det fritt fram efter att du informerats om just detta.

   Radera
  4. *Låg specificitet

   Radera
  5. Lars är ute och snedcyklar. För att screening ska vara tillrådligt ska den
   1) kunna upptäcka sjukdom i behandlingsbart skede
   2) inte feldignostisera alltför många friska, dvs inte ha alltför många falskt positiva svar, eller som ovannämnda kommentar, screeningen ska ha hög specificitet
   3) påverka dödligheten (och detta är riktigt svårt att veta, om man hittar många ”snälla” cancrar med screening som aldrig skulle orsakat lidande, symtom eller ens upptäckts, så kommer det se ut som att dödligheten sjunket med screening - fast man inte nödvändigtvis räddar fler därför att de elaka cancrarna ibland ÄNDÅ inte upptäcks i tid - en felkälla som vilken person som helst skolad i medicinsk statistik känner till, men sällan lekmän
   4) screeningen bör vara rimligt kostnadseffektiv
   5) screening ska inte orsaka otillbörlig skada - för den som diagnostiserats som falskt positiv uppstår stor oro, och det finns risk för överbehandling med svåra besvär av anal och urininkontinens, långvarig smärta och impotens. Besvär som man kan tänkas vilja ”ta” om det räddar ens liv (märk dock att det finns män som väljer potensen i kortsiktighet framför ett liv utan penis vid peniscancer och impotens vid prostatacancer!) men hur många friska män ska offras och få leva med detta, mot ett räddat liv?

   Det har inte att göra med könsfrågor. Annan screening i samhället är t.ex screening för bukaoetaaneurysm (överrepresenterade bland män) och palpation av testiklar på BVC.

   PSA är ett USELT prov. Det har kass specificitet. Det finns t.o.m prostatacancer med normalt prov. Det går inte att jämföra med cervixcancer, där ytterligare diagnostik och behandling inte tillnärmelsevis resulterar i överbehandling i samma utsträckning, det skulle vara OACCEPTABELT med screening där ett stort antal kvinnor tvingades operera bort livmodern och drabbas av infertilitet, men så är alltså inte fallet.

   Om man själv väljer att ta PSA efter god information om riskerna, är det bra. Men samhället ska inte uppmuntra folk till att delta i ett screeningprogram med så dåliga förutsättningar.

   /Caroline

   Radera
  6. Caroline,

   PSA är ett UTMÄRKT prov. Det finns egentligen inget annat att ta till. Jag har gjort iakttagelsen att det finns få gånger det utbryter en sådan oro för den manliga hälsan som när PSA testet kommer upp. Det är oro för impotens, inkontinens eller för den delen potens.

   Hälften av alla män i USA testar sitt PSA regelbundet. Där är testet en naturlig del av rutinkontrollen hos läkaren.

   Så här säger Jonas Hugosson docent vid urologsektionen på Sahlgrenska: Kraftiga indicier tyder på att massundersökningar skulle minska dödligheten i prostatacancer.

   Stefan,

   Sålda. Mills inköpta.


   Didrik finans,

   Skall jag vara ärlig så visste jag inte ens att det fanns en Internationell mansdag. Fast i år skall det firas. Alltid kommer det väl att reta upp någon hen i området där jag bor. Mina sura svägerskor är redan uppretade på det mesta så där gör det varken från till.

   Mvh

   Lars

   Radera
  7. PSA-prov kan man ta på Welabs och Blodkollen (finns i större städer) om man blir nekad elle rinte vill stå med mössan i hand på vårdcentralen. En annan sak att driva är att behandlingen koncentreras till några få, högspecialiserade kliniker. Idag opererar man på regionsjukhus med hjälp av operationsrobotar som styrs av läkare med otillräcklig erfarenhet. Det ökar risken för biverkningar.

   Men nu var det ju Internationella kvinnodagen! Män får dyrare/nyare mediociner utskriven än kvinnor får och män får också längre tid med läkaren. Inte ens efter döden är vi jämlika: fler män än kvinnor som dör på sjukhus obduceras. Det gäller dock inte vid dödsfall i hemmet, det styrs av en rättsmedicinsk process. Man får väl vara tacksam för det.

   Radera
 8. illikvida aktier? Vad är det för nåt? Annars gillar din portfölj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undvik illikvida aktier!


   Bengt-Göran Andersson

   Radera
 9. Jane Walerud – värd att hyllas när vi pratar förebilder. Grym affärsängel. Jag vill ha hennes avkastning - +60% årlig avkastning sedan starten 2002. Imponerande!

  SvaraRadera
 10. Ett ironiskt inlägg får vi hoppas... löwengrip slipad?

  SvaraRadera
 11. Bra Luppen! Ser gärna mer av kvinnliga förebilder och aktieintresserade tjejer i den här världen. Med några undantag har de tyvärr lyst med sin frånvaro sedan jag drog igång mitt investerande. Vore en dröm att kunna diskutera investeringar med kvinnliga vänner, frugan och i framtiden dottern och där tror jag att förebilder gör ett viktigt jobb liknande det LL gjort för mig mfl.

  Lite trist att det ska gnällas om "what about me" här men det är kanske en generationsfråga Lars. Kvinnodagen är väl en perfekt dag att uppmärksamma kvinnor som gör skillnad.

  Kan se om det finns 10 manliga förebilder att hitta till 19e november. Borde gå utan att öppna Google?

  Mvh DF

  SvaraRadera
 12. Luppen! Tack för att du uppmärksammade kvinnodagen. Men med det sagt: jag är tacksam att du inte håller dig med ett team som stylar dig och fotograferar dig i olika outfits, med en hårvårdsprodukt i ena handen och The Intelligent Investor i den andra.

  Vem vet, du kanske skulle göra dig bra, och vi kvinnliga läsare går kanske miste om något? Men nej, det är innehållet som gäller, inte förpackningen. Det gäller män som kvinnor.

  Tack för din blogg, det är den ultimata ekonomibloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom att vara anonym låter jag er alla klä mig i vilken förpackning ni önskar. Jag hade tidigare en bild med en smutsig tumnagel, vilket jag tar avstånd ifrån. Ni vet alltså hur jag inte ser ut.

   Och tack för komplimangen!

   Radera
 13. Anonym,

  Klockrent!

  Jag menar "stylar dig i olika outfits...." Jag nöjde mig med att kommentera värmen i Spanien. Ville inte vara lika tydlig som du.

  Ha det bäst!

  Lars

  SvaraRadera
 14. En välformulerad kvinnlig bloggare med skarpa betraktelser av vardagsekonomins bestyr och bekymmer är Snålcoachen ("Get rich slow or get poor fast").

  Får hissa en liten varningsflagg: det är ingenting för vare sig aktie-, utdelnings- eller indexnördar. Inga bolagsanalyser eller färgglada månadsstaplar, alltså. En snålblogg, helt enkelt.

  Nu är jag ingen superkonsument, men jag kvalificerar mig definitivt inte heller som en "snålis". Min familjs konsumtionsvanor (deras blygsamhet till trots) skulle förmodligen få nackhåren att resa sig på Snålcoachen. :-)

  Väl värd att läsa således även för dem som inte önskar slå in på en (konsumtionsmässigt talat) smalare väg!

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera