söndag 4 februari 2018

Kassa

Nu har jag suttit med 10 procent kassa i fyra dagar och varje ledig stund snurrar tankarna kring vad som vore bra placeringar.
  • Ska jag öka i mina mindre (och prisvärda) innehav som BMW, Balder, Skanska eller Maersk?
  • Ska jag ankra portföljen mer i index genom att öka i Investor eller Industrivärden?
  • Ska jag köpa Öresund och låta Qviberg och hans anhang förvalta en del av min portfölj diskretionärt?
  • Ska jag titta på några av de bolag som Börsdata screenar fram åt mig?
  • Dags att damma av laxbolagen igen?
Detta är ju inte friskt. Den förväntade kostnaden för att hålla en kassa är i bästa fall 0,5 % per månad, jag tror inte portföljen kommer avkasta så mycket mer än 5 % per år de kommande åren. Jag har definitivt råd att invänta ett bra läge innan det ska sättas i arbete.

Den 25 februari eller däromkring är det dags för ett månadsinköp. Fram till dess hinner portföljbolagen utom BMW rapportera, jag ska kunna hålla mig till dess. Jag är inte bra på att hålla kassa.

(Jo, jag har några årslöner i buffertkonton, men det är inte investeringsbara medel.)

43 kommentarer:

  1. Kom igen nu luppen. Håll emot��.

    Du behöver inte köpa. Det kan vara ett nedställ mot 1500 på några veckor. Hur gott är det inte då med en kassa?

    Patrik

    SvaraRadera
  2. Jag är 75% likvid vilket jag inte vill vara. Jag vill också investera men allting känns för dyrt, iallafall med historiska mått mätt.

    Senaste plockade jag ut Mercadolibre (P/S ~14) och Savaria (P/E ~50) vilket är värderingar som jag inte klarar av att behålla aktier på.

    Har också kikat lite på BMW men än sålänge fegat ur pga rädsla för en lågkonjak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen möjlighet att fylla på i de innehav du faktiskt har 25 % i?

      Radera
    2. Har kollat igenom dem och finns några jag överväger att öka i t.ex. Straco Corporation och möjligen Titon Holding eller Discovery ltd. De flesta innehaven är dock inte längre speciellt attraktiva värderingsmässigt och jag är tveksam på om jag hade plockat in dem i dagsläget till nuvarande kurs.

      Radera
    3. Hej Phantas, jag är 50% likvid och har också svårt att hitta billiga bolag. Du skrev om Straco och jag tyckte att det var tillräckligt bra för att öppna plånboken. Annars har jag den senaste tiden köpt King's flair i HK och Neopost i Frankrike. De kanske kan vara något för dig? Mvh, thewhitetiger

      Radera
    4. Tackar för tipset, ska absolut ta mig en titt på dessa

      Radera
    5. Kul att du fastnade för Straco. Jag ska absolut ta mig en titt på de bolag du nämner. Tack för tipset!

      Radera
  3. Jag tycker du nog kan ta in Öresund. Själv gjorde jag det i början av januari och ser detta investmentbolag som en kontrast till en annars mer "buy & hold"-taktik. Då de är så aktiva (jmfr. valfritt annat investmentbolag) kan detta innehav ses som en krydda. Och jämfört med andra sådana bör denna ses som mindre stark(?).

    Annars: använd 5 % kassa till BMW och Skanska.

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte också Öresund kring årsskiftet när substansvärdet var ca 130 kr och premien nere på under 2%. Sen gick kursen till 150 kr samtidigt som substansvärdet ökade med max 2 kr. Allra mest komiskt var att aktien gick upp efter beslutet om utdelning av aktier samtidigt som den utdelade aktien Bilia sjönk kraftigt. Då passade jag på att sälja.

      Idag är premien fortfarande runt 8% och substansvärdet har inte gått upp något sen årsskiftet. Jag vet att många tycker man kan strunta i premie eller rabatt på investmentbolag, men om ett bolag kan gå upp över 10% utan att det händer något i bolaget, kan det sannolikt gå ner lika snabbt igen. Särskilt som flera av innehaven har många spekulanter emot sig nu.

      Investor har jämförelsevis ca 26% i vägd substansrabatt, Kinnevik ca 12,5% och Svolder ca 6%. Jag ger inga råd, men jag tycker det är bättre att köpa med rabatt än premie.

      Mvh Mattias

      Radera
    2. Substansrabatten på Investor förutsätter dock att du accepterar deras egen värdering av onoterade innehav, vilket jag tycker är riskabelt att göra.

      Radera
    3. Investor A handlas just nu 28,5% under substansvärdet per aktie. Ta bort 20% av Mölnlyckes värdering och du hamnar fortfarande på mer än 25% under substansvärde. Men frågan man ska ställa sig innan man ger sig in i rabatt- och premiediskussioner är förstås om man vill ha innehaven.

      Ett annat tips för den som gillar hundralappar som säljs för tvåsiffriga belopp är Öresundsinnehavet Fabege som efter dagens rapport handlas 3% under sitt eget kapital. Balder handlas t.ex. runt 12% över eget kapital (Q3 dock) och Castellum för ca 4% över sitt EK som jämförelse - även efter dagens slakt.

      Mvh Mattias

      Radera
  4. När det gäller Maersk tror jag att Luppens lins behöver en omgång med putsduken. Både bolaget och aktien har pålitligt underpresterat sedan bloggen startade 2010, men likt HM är Luppen mer förlåtande mot Maersk än en del andra bolag på bevakningslistan.

    (Tänk även på Sheriffen av Köpenhamn, som tar sig djärva friheter när det gäller att mäta ut skatten.)

    SvaraRadera
  5. Ja, det är väldigt svårt att inte agera på alla tankar kring spännande placeringar. Brottas helt klart med det i perioder och disciplinen kan förbättras. Jag är likvid på ca 20% och kommer gå upp över 30% pga uppköp av onoterat innehav. Där någonstans vill jag vara med tanke på att vi är på det 7e börsåret i rad med plus (om än marginellt hittills 2017..). Ingen anledning ha bråttom med likviderna, men det är verkligen svårt att inte agera på alla idéer. Förra veckan ökade jag i två högriskbolag och gick mot grundstrategin. Borde sätta ett lås på min internetbank och ta semester från skärmen en tid framöver..

    Förresten är det ju inte så att likviderna samlas i en hög utan avkastning - tex spiltan räntefond bra att parkera i och lägger viss del i hedgefond med låg risk / bra trackrecord så viss avkastning får man ju in. Lättare då mentalt också tycker jag att inte genomföra nya transaktioner än om man ligger "likvid likvid"..

    SvaraRadera
  6. Jag hade ökat i mina mindre innehav, t ex Skanska. Att köpa Investor eller Industrivärden känns inte som helt rätt med tanke på att du då kommer att få en hel del innehav som du inte tror på, även om det är med rabatt. Qviberg kanske kan leverera, men jag hade litat på min egen förmåga istället. Vad gäller laxodling så tycker jag att det finns en hel del orosmoln på himlen - begränsad möjlighet för tillväxt pga högre miljökrav, konsumenter börjar ifrågasätta lax som klimatsmart, risk för sjukdomar osv.

    SvaraRadera
  7. När det gäller Maersk tror jag att Luppens lins behöver en omgång med putsduken. Både bolaget och aktien har pålitligt underpresterat sedan bloggen startade 2010, men likt HM är Luppen mer förlåtande mot Maersk än en del andra bolag på bevakningslistan.

    (Tänk även på Sheriffen av Köpenhamn, som tar sig djärva friheter när det gäller att mäta ut skatten.)

    SvaraRadera
  8. Du skulle kunna kika på vad Didner & Gerge Small & Microcap äger. Ok, du saknar verkligen inte idéer, men av dina tidigare idéer är det väl de illikvida som gått allra bäst? Här får du "kvalitetssäkrade" mindre bolag även om det givetvis inte är någon garanti på något sätt (se Dignitys utveckling som ett exempel).

    Vad jag kan se så äger de Bakkafrost bland de 10 största, i alla fall enligt denna rapport: http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Portfolio.aspx?perfid=0P00013NP8&programid=0000000000

    SvaraRadera
  9. Tog visst fasta på en annan aspekt av blogginlägget än övriga kommentatörer: varför flera årslöner i buffert?

    SvaraRadera
  10. Det är väl bara att köra vidare på din taktik. Så länge det finns köpvärda bolag så ska ju pengarna jobba där.
    In å köp bolagen högst upp i bevakningslistan tills du nått en portföljnivå du är bekväm med.
    Blir det något kvar så håller du i likvideras och stämmer av vid månadsslutet igen.
    Det är inte jag som säger det - det är din taktik;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt och så ska det också utföras. Därmed inte sagt att det är enkelt :-)

      Radera
  11. Om man tror att börsen kommer att ge runt 5% per år de kommande åren, så kan det även vara rimligt att fundera om det inte kommer bättre köpläge framöver. Å andra sidan är det ingen avundsvärd situation, när ens tankar "varje ledig stund" är upptagna med frågan. Jag skulle själv satsa på det alternativ som gör att jag kan lägga de tankarna åt sidan.//Stavros

    SvaraRadera
  12. Ligger också med en ovanligt stor kassa och därför valde jag att göra min kassa "semilikvid" genom att köpa SAS pref. Som jag ser det är risken i bolaget liten då de nyligen gjort en nyemission och för dessa pengar reducerat de utestående preffarna men de som blir kvar kommer att ge cirka 8,5 - 9% i avkastning på ett års sikt (och jag tror inte att SAS kommer att lösa in resten inom ett år). Skulle SAS dessutom välja att lösa in dessa om MER än et år så stiger direktavkastningen ytterligare - så detta ser jag som ett bra alternativ till likvida medel då kursen på dessa inte kommer att följa börsen utveckling i övrigt./olle

    SvaraRadera
  13. Ja du LL!
    Klassiskt missbrukar beteende!
    Det är som att sluta röka, snusa, överäta, dricka, spela och arbets narkomaner! Det går över!

    Jag är själv så jävla tråkig att när jag känner att jag måste var lite "Wild and Crazy" så innebär det att jag köper lite Novo eller Nordjyske bank!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. I mitt fall är det inte habegär, vilket skiljer mig från de flesta missbrukare. Det är mer paniken att "pengarna inte arbetar", vilket jag tror är en yrkesskada...

      Radera
    2. Men dom arbetar ju!
      Dom ligger där i solstolarna och dricker paraplydrinkar och kommer vara utvilade och raska slavar åt dig, när dom andra är krigströtta och skadade! :-)
      Kalle56

      Radera
  14. Kassa? Likvider? Förstår inte vad ni pratar om. Menar ni att det går att ha pengar på ISK eller närliggande konto som inte investeras så fort de hamnar där? ;-)

    SvaraRadera
  15. Nu är d3t väl läge för abstinens+räntor. Ett alt är väl annars Berkshire för deras stora kassa

    SvaraRadera
  16. Off topic, men det här med att fortsätta maximera utdelningarna trots att resultaten faller ihop/problemen hopar sig - är det det Nya Röda? HM, Ratos idag, mfl?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det är väl något som gäller de just nämnda bolagen och har troligen mest med ägarsituationen att göra.

      Persson vill absolut inte minska ägarandel i HM utan hellre öka den och i Ratos handlar det om stiftelse som behöver kassaflödet då dom inte kan minska sitt innehav.

      Long John

      Radera
  17. Signs,

    Tycker inte detta är något speciellt nytt. Den tiden jag läst ekonomibloggar finns det inget som kan göra en skribent mer upphetsad än att få bokföra en utdelning.

    Fallstudie: Läs gärna Riskminimerarens analys av Ratos från den 19 Augusti 2016. Som jag ser det håller utvecklingen i bolaget på att utvecklas till en ren skandal. Jag skriver några inlägg, om vad som behövde göras. Hur man skulle hantera Arcus, och vad att göra med utdelningen. Blir lite om hur jag hanterade mitt Ratos köp.

    Riskminimerarens inlägg om Ratos är verkligen läsvärt. Ge dig tid att kolla på detta om du tänker köpa. Man skall tydligen dela ut 2kr. Med vika pengar då???

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  18. Tack Lars, ska läsa
    jag ska absolut inte köpa, men jag tittar mkt på Ratos ändå - mkt att lära från uppgång till fall.

    SvaraRadera
  19. Det är ingen hemlighet att du har sneglat en del på Warren Buffett. För tillfället har Berkshire 109 B dollar i kassa (Nästan 20 %). Min egen syn på saken är att aldrig titta på hur dyra marknaderna är utan att bara titta på värdering i absoluta termer. Vet att det är precis vad du gör. Tror att det kan vara svårt att förutspå vad börsen bör avkasta de kommande åren och fokus bör därför endast ligga på bolagsspecifika värderingar. Din prisdisciplin är riktigt bra när du handlar och håller du dig till dina principer så tror jag inte du behöver tänka på om du ska hålla kassa eller ej. My two cents!

    SvaraRadera
  20. Svolder börjar väl se en aningen aptitligt ut vid dessa nivåer? Ca 11-12 % rabatt. Snittet senate 10 åren är 10% rabatt. Dessutom har VDn tankat kontinuerligt nya aktier sedan December till ett totalt värde om ca 500 000 SEK. Jag köpte en skvätt idag.

    Mvh
    Bertil

    SvaraRadera
  21. Jag skulle gärna läsa dina tankar kring SCA och Essity nu efter delningen samt rapporterna. Du har SCA kvar i bevakningslistan med någon form av justerat värde efter delningen, ser jag.

    Det skulle även vara intressant om du tar en titt på Avanza igen. Antar att det motiverade priset du har där är lite väl lågt? Även om du säkert tycker de är övervärderade fortfarande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avanza är galet dyrt, jag står fast vid vad jag tycker är motiverat värde. SCA är också galet dyrt. Essity har jag inte hunnit titta på ordentligt.

      Radera
  22. Off Topic,

    Nu när det rasar på börsen och den skandal hungrade boulevard pressen är på hugget med råd till spararna av typ: Ha is i magen och lägg inte alla äggen i en korg kan jag plussa lite för ett tips som signaturen Mattias gav.

    Ge dig tid att kolla på Margin Call 2011. Senior Partners Emergency Meeting. Finns på You tube. Lite om riskhantering. Ett ämne som jag tagit upp jag vet inte hur många gånger?

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  23. Hej.
    Själv håller jag på med att ombalansera i portföljen till 50% LF Global index.50% Avanza Zero. 0.11% i årsavgift. Månadspåladdning. Äger inget hus i Sverige då jag vill ligga 50% investerad i Avanza Zero billigare kan det inte bli. Vi får se vad det ger på 15-20 årssikt. Lycka till.Kan bara köpa för 25 tusen om dagen i Zero men om några veckor har jag fått 50/ 50 ballans.

    Mvh.jacke77

    SvaraRadera
  24. Angående kassa och köplägen har jag en liten fråga. Du har ju under de senaste åren helt löst dina lån och byggt upp rejäla kontantbuffertar.

    Jag undrar hur du skulle ställa dig till att använda belåning om en ny kris av något slag dök upp, med prisfall liknande de som inträffade 2008. I den situationen, när hela din bevakningslista antagligen skulle lysa illgrönt, vore det otänkbart för dig att koppla på något slags belåning(på huset, på portföljen eller kanske via företaget) eller skulle du avstå? Vore intressant att läsa dina tankar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att belåna sig när krisen slår till är en sådan där sak som låter logisk när allt är bra, men jag har svårt att se att det skulle hända, av två skäl:

      1. Psykologin. När du är i krisen, "på botten" vet du bara om att du är på ett sluttande plan, inte att det snart ska ljusna. Det var fruktansvärt jobbigt att äga Swedbank från 33 kronor till 18 kronor under 2008. Nu tio år senare verkar det självklart och belöningen blev riklig, men då kändes det lika muntert som att äga H&M idag.

      Att då vara utan belåning, eller åtminstone inte öka belåningen, gjorde att jag kunde hålla huvudet kallt. Om jag visste att min familjs boende eller finansiella buffertar stod på spel hade det varit nästan omöjligt.

      Som företagare kan det finnas en viss poäng med att belåna huset, du kanske får den där pressen som gör att du lägger in några extra timmar. Men som investerare, när du är beroende av en aktiemarknad utom din kontroll, tror jag pressen skulle bli övermäktig för mig.

      2. Belåning (annat än marginell belåning) gör att aktieportföljens utveckling blir en fråga för hela familjen, i synnerhet om huset ska belånas. Min fru måste skriva på papper. Signalvärdet att jag vill belåna huset när börsen fallit en längre tid gör nog att hela idén blir svårsåld.

      Så i teorin verkar det smart, men i praktiken kommer det nog aldrig hända.

      Radera
  25. LL
    Inte kan du mena att HMs kräftgång ens skulle vara i närheten av vad vi fick utstå 2009 i Swedbank?

    Jag kommer heller aldrig utsätta mig själv för samma situation igen men jag skulle ju inte vara där jag är idag, utan den erfarenheten!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, bankkrisen var tuffare helt klart, där var hela världen emot och bolagen krävde en serie nyemissioner. I H&M har det mest varit gliringar och bolaget är i ett helt annat skick.

      Radera
  26. Angående belåning så tycker jag att fördelen med att inte ha några som helst lån i hushållet är att man kan utnyttja 2008 situationer bättre än i princip alla andra som på något sätt är belånade och mer sårbara. Med en obelånad bas kan man ta en försiktig belåning på portföljen - inga tokigheter, men även en försiktig belåning på stor portfölj ger ju fina fyndchanser i riktigt skakiga lägen. Att börja öka belåningen på hus är givetvis något helt annat och stort no go. Den risken klarar jag inte av.

    Jag hoppas och ser fram emot att någon gång kunna försätta mig i liknande situation som 2008, även om jag genom investeringsdagboken kan se tillbaka på att det var en extremt jobbig tid med mkt oro..
    Belöningen blev stor i slutändan.



    SvaraRadera
  27. Vad tycker luppen om Disney? Vore kul med en analys. För mycket oro runt cord cutting eller tidlösa varumärken?

    Mvh

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.