Jag gjorde tydligen ett fantastiskt första intryck när jag frågade författaren om hans track record |
Det finns en tradition i svenska aktieböcker att i titeln utlova rikedom till läsaren, nästan ännu mer än amerikanska böcker. Som bokköpare får man svälja det och gå vidare. Och om man tar sig över den tröskeln är detta en bok med många värden.
Första delen av boken är den "traditionella" delen om hur värdefullt det kan vara att spara i just aktier, en välskriven del men budskapet är vad man kan hitta hos böcker av Haskel, Hernhag med flera. Nej, denna bok börjar på sidan 79 i avsnittet "Hur spara i aktier".
Här börjar Eriksson, i ett kompakt format, gå igenom bolagsvärdering på en detaljnivå jag inte sett i någon annan svensk bok. Tankarna går istället till Aswath Damodarans "Investment valuation" som jag läser och vars författare flitigt refereras i boken. Detta är alltså en praktiskt inriktad sammanfattning av kurslitteratur i ämnet på den nivå som professionella analytiker tillämpar det.
Eriksson betar i ganska rask takt av ämnen som:
- Diskonterade kassaflöden, inklusive avkastningskrav och residualvärdering
- Prognosticeringsmetoder
- Relativvärdering
- Kapitalisering av operationell leasing
- Personaloptioner
- Bankanalys (guldkapitel för en hobbyanalytiker som mig)
- Analys av H&M från 2014, jag lämnar inga spoilers om vad han kom fram till, samt analyser av SKF och Electrolux
Allt behandlas med ett effektivt språk. Detta sker på ca 200 sidor så jag som läsare känner ibland att jag kastas mellan ämnena. Men allt tas ner på en nivå där läsaren faktiskt kan flytta in det i ett eget kalkylark och laborera.
Jag lämnar som vanligt aldrig köp- eller säljråd men denna bok fick upp min motivation att doppa näsan djupt i Damodarans teorier igen, och det är ingen helt enkel uppgift.
Jag läste boken i våras och tyckte den var superintressant, men svår att sätta sig in i för en nybörjare i kassaflödesvärdering (fick läsa om kapitel och anteckna för att hänga med) ... Men det är den första boken jag läst som verkligen går på djupet och förklarar grejer som andra författare bara snuddar vid!
SvaraRaderaInte svårt att fatta att han kom fram till sälj H&M deras glansdagar är förbi.
SvaraRaderaHar du läst boken?
RaderaTjena Luppen,
SvaraRaderaEn jättebra bok det där. Som jag sagt tidigare om den så behärskar man samma kunskap som proffsen om man lär sig och tar till sig det som behandlas i boken. Mest ingående boken på svenska som jag känner till.
Mvh petrusko
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHan tog över i maj 2017 enligt den här artikeln (om det nu är samma person):
SvaraRaderahttps://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/07/03/vinnarna-bland-sverigefonderna.html
OK, då får vi se hur fonden utvecklar sig framöver. Jag tar bort min kommentar ovan om jämförelsen med index under tidigare år.
RaderaMvh Mattias
Alltid intressant med boktips, tack för det.
SvaraRaderaVågat av Mattias Eriksson att ta över en bef fond med svagt track record. Jag lägger in fonden på bevakningslistan och börjar följa den.
Signs,
RaderaHar kollat på detta i några minuter. Förvaltningsavgift 1,7%. Detta för en aktivt förvaltad Sverigefond. Förvaltaren vill köpa Bra Bolag Billigt. Kallas tydligen BBB metoden. Jag tyckte jag kunde stanna där.
Själv arbetar jag med BBD metoden. Bra Bolag Dyrt. Bloggaren Sunda investeringar har gjort en bra Kone analys i tidningen Aktiespararen. Han konstaterar. Ett framgångsrikt företag är sällan billigt, och Kone är inget undantag. Fast som slutsatsen blir. Kvalitet får kosta. Tycker jag också.
Mvh
Lars
När det nu skall köpas billigt, och säljas dyrt så kan man ju fundera lite över. Vem köper jag billigt från? Vem säljer jag dyrt till? Det är ju trots allt ingen anonym massa som är motparten i dessa affärer.
SvaraRaderaEnligt Lundaluppen avhandlas diskonterade kassaflöden i boken. Underhållningsvärdet brukar faktiskt vara betydande när man läser en analys där analytikern ger sig in på dessa övningar. Alltihop vilar i grunden på antagande om framtiden.
Bloggaren Kenny på Aktiefokus skrev ett mycket bra inlägg om detta diskonterande. Läs gärna hans HM analys från februari 2013. Här blir slutsatsen att HM kan vara värt allt mellan 138Kr och 436kr per aktie. Givetvis beroende av vad man antar om framtiden.
Kommer inte att köpa denna bok heller. Fast det skulle vara kul om någon kunde göra en aktuell värdering av HM med diskonterande kassaflöde nu när det skall köpas billigt och säljas dyrt.
Mvh
Lars
DCF används flitigt för att försvara goodwill, dotterbolagsvärderingar och andra tillgångar av oklart värde i svenska bolag. Där är det praktiskt, för man kan motivera nästan vad som helst.
RaderaDet är ingen slump att nedskrivningar kommer först när de a) passar företagsledningen eller b) smutsen verkligen träffat takfläkten. Det kan vi tacka DCF för.
Varsågod, från februari visserligen :-)
Raderahttp://www.kopbilligtsaljdyrt.se/aktier/vad-ar-hennes-mauritz-vart/
Anonym,
RaderaTack för HM analysen. Japp. Idag kan en HM aktie köpas för 204kr. Nu inställer sig givetvis frågan om det är billigt, eller för den delen dyrt. Själv har gjort iakttagelsen att många av billighetsköparna är inte så där pigga på att köpa just billigt.
Sedan kan man givetvis fråga sig vad värdet är av en analys där man kan få i princip vilket pris som helst. Jag kommer inte att köpa boken, eller investera i Erikssons fond.
Mvh
Lars
Har förresten ett till bokfråga som jag slänger ut på detta eminenta forum - ngn som är intresserad av Behavioral Finance och läst nobelpristagaren Thaler och har tips på vilken bok som är att föredra om man inte läst ngt av honom tidigare?
SvaraRaderaJag har kommit halvvägs genom "Beslut och beteenden" men har lagt den åt sidan. Jag får väl ta och läsa igenom och skriva en recension någon dag.
RaderaJag har läst Thalers Misbehaving men tycker inte att jag kan rekommendera den, lite långdraget om forskningskarriären. Läs något av Kahhneman och Tversky, de jobbade en del tillsammans med Thaler så idéerna går i varandra. Thinking, fast and slow är en klassiker men den kanske du redan har läst.
SvaraRadera/långtradarn
Någon som har boken som är trött på den och vill sälja den begagnat? Maila mig: pontuspilates123@gmail.com
SvaraRaderatack för boktips, har faktiskt inte läst Thinking, fast and slow. En fråga till - tänkte läsa in mig lite på anrikt bolag med stora utmaningar - General Electric. Någon som vet om någon i bloggsfären har analyserat bolaget? vore kul att läsa i så fall.
SvaraRaderaHej,
RaderaEtt enkelt förslag är ju att söka på "Seeking Alpha". Chuck Carnevale skrev i augusti om GE då det blev känt att Buffett sålt alla sina aktier i bolaget (har inte läst den dock).
Ett uselt argument för att låta bli GE, men om Buffett inte verkar se något värde längre... ;-)
Marknaden hade diskonterat den utdelningssänkning som skedde häromdagen. Läste flera artiklar under hösten om att en sådan ryckte allt närmare i och med Flannerys övertagande av rodret.
Som sagt, SA torde svämma över av GE-artiklar för tillfället.
Mvh
Carolus
Hej,
SvaraRaderaJag ger "Köp billigt, sälj dyrt" betyget 3 på den gamla hederliga betygsskalan 1 - 5, där 5 är "mästerverk". Författaren ger ett sympatiskt intryck; hans engagemang för aktiesparande känns genuint och inspirerande. Även modigt att sticka ut hakan och värdera riktiga företag som ju enkelt kan följas upp...
Min huvudsakliga negativa kritik är som följer:
I. Boken påstås vända sig till nybörjare, vilket jag mer ser som ett försök att vidga den potentiella kundkretsen. För att det ska vara sant måste man förklara alla begrepp ordentligt innan man använder dem samt illustrera dem med enkla exempel. Inte ens ett så pass grundläggande begrepp som "nuvärde" introduceras med ett rättframt numeriskt exempel (vad jag minns; ej heller lätt att verifiera, se punkt IV nedan).
Ett annat exempel: han anger inte explicit i brödtexten vilken graf i figuren på sidan 38 som är vilken. Figurtexten namnger graferna, men vet en nybörjare att "FWD" (förmodligen) står för "Forward" och att "EPS" betyder "Earnings per share"? Att ett "price index" illustrerar en börs utveckling? Börjar man från noll är det inte så enkelt att förstå vilken som är vilken med så kryptiska namn...
II. Författaren blandar svenska och engelska termer, ett rött skynke för mig. Se punkten I ovan där exempelvis "Vinst per aktie" självklart vore att föredra. Boken är smockfull med engelska bokföringstermer... Varför? Vi har (än så länge...) ett eget språk! Samma ofog grasserar i bloggosfären... Varför talar alla exempelvis om "case"? Skäms! ;-)
III. Undermåliga figurer. Hade gått att komma undan med för tjugo år sedan...
IV. Boken saknar ett sakregister...
V. Han redovisar ett antal mycket korta affärer för att illustrera att hans metod fungerar. Billerud säljs efter tre månader med en vinst på över 30 procent; Haldex säljs efter en månad och en uppgång på 40 procent osv osv. Olyckligt som jag ser det då man bör agera på lång sikt. Visst, inte ens Buffett håller aktier för evigt (ska snarare ses som ett ideal), men detta sänder helt fel signaler till nybörjare...
VI. Som redan nämnts här av andra: man måste vara medveten om att denna metod kan ge oerhört spridda skurar beroende på ingångsparametrar. Jag har läst flera nordamerikanska böcker i företagsfinansiering där författarna (medvetet) illustrerar hur värderingarna av börserna i USA på IT-yrans topp kan rättfärdigas med "rätt" antaganden...
Nu kanske ovanstående ger intrycket att jag är missnöjd med boken. Så är alls icke fallet; ångrar inte en sekund att jag köpte den. Den hade dock kunnat vara en mycket mer tillfredsställande läsupplevelse. Inte minst då den, som Lundaluppen konstaterar, fyller en lucka i den svenska litteraturen.
Mvh
Carolus
Då konsensusbedömningen verkar vara att denna bok kan inhandlas tycker jag någon läsare kan hinta om Ratos är köpvärt till dagens kurs 38kr. Bolaget var ju en favorit bland mången utdelningsinvesterare för några år sedan.
SvaraRaderaCarolus skriver att det redovisas ett antal kort affärer för att illustrera att hans metod fungerar. Man tror knappt det är sant.
Mvh
Lars
Lars,
RaderaVi tar den enklaste frågan först. Är Ratos värd 38 kr (36 kr i skrivande stund)? För en slumpvandrare av din kaliber måste väl svaret vara ett självklart "ja"...
Den kollektiva begåvningen har alltid rätt i genomsnitt, eller hur? Därmed kan du lugnt fortsätta kasta dina pilar på börslistorna och alls icke rädas om en av dem skulle pricka Ratos. "Pilkastningsportföljen" kommer ju sannolikt att slå merparten av de aktiva aktieplockarna... ;-)
Så till boken. Alltså, betyget tre är ju inte en översvallande positiv gradering. Tycker dock att boken är ett mer än acceptabelt köp. Avsaknaden av ett sakregister är en petitess; punkten VI ovan flaggar författaren själv för.
Svårast har jag för de korta affärerna, men förstår det ur ett mänskligt och marknadsmässigt perspektiv. Konstigt vore det att redovisa några av de minor man gått på, även om det vore sympatiskt (Buffetts aktieägarbrev, någon?).
För oss som ännu inte kommit lika långt i vår omfamning av den effektiva marknadshypotesen som du, är det svårt att kringgå nuvärdesberäkningar av framtida kassaflöden för att få en grov uppfattning om en aktie pris. Gäller ju inte endast bestämningen av aktiepriser utan alla tillgångsslags priser.
Förkastar man fundamental analys ska man givetvis inte köpa boken. För att invertera situationen: det skulle inte spela någon roll hur pedagogisk, vacker eller fullständig "Foundations of Technical Analysis: some Core Principles with Applications" vore. Jag skulle inte köpa den ändå... Såvida inte dess estetik vore bländade förstås, men då endast som ett smycke i bokhyllan... ;-)
Förresten, du har väl inte helt förkastat fundamental analys? Du väljer ju en del aktier själv med grund i fundamenta.
Vänliga hälsningar
Carolus
När vi nu är inne på EMH och värdeinvestering kan jag tipsa om en artikel i Institutional Investor.
Raderahttps://www.institutionalinvestor.com/article/b15jm11km848qm/the-gospel-according-to-michael-porter#.WgQ7NVQLtiE.twitter
Jag lockar med ett klipp från inledningen:
"Value investing used to be about betting on the underdog — finding the down-and-out losers and gambling that they might have one more fight left in them.
Today’s value investors have a new gospel: Harvard Business School professor Michael Porter’s Competitive Strategy.
Porter’s theory is that power leads to profits. The wider the moat, the greater the market share, the greater a company’s ability to squeeze profits from competitors, suppliers, and customers. Porter tells a modern parable of the Five Forces — the professor’s signature analysis framework — that gave Goliath a sustainable competitive advantage over David.
But the founder of value investing, Benjamin Graham, was a poor Jewish immigrant who made his name betting on the Davids of the stock market. The legendary Graham believed that investors could make money by betting against consensus when that consensus went against the numbers.
There is perhaps no greater gap between consensus and numbers today than in the application of Porter’s competitive strategy to investing. Unlike Graham’s quantitative methodology, which has endlessly been empirically proven, Porter’s competitive strategy principles have no empirical foundation. There is simply no evidence — not a single quantitative study — to support his conclusions"
Mvh Mattias
Tack för länken; ser spännande ut!
Radera(Menade förstås "... marknadsföringsmässigt perspektiv..."; trillade även bort ett "s" i "...få en grov uppfattning om en aktie pris.")
Vänliga hälsningar
Carolus
Kan bara konstatera att det är fullt drag i investeringsgardinerna. Bloggaren Miljonär innan 30 anser att för 10 år sedan var Ratos den stora stjärnan bland investmentbolagen. Här har jag gått om kring på jorden och trott att Ratos inte är ett investmentbolag. Sedan kommer ett konstaterande som får mig att tappa hakan. "Just nu känns vändningen i Ratos rätt långt borta och då känns det skönt att kunna glömma bolaget eftersom jag inte skall köpa mer eller sälja".
SvaraRaderaSkall dock inte bara vara negativ. Signaturen Carolus tipsade en gång om boken Bull av Maggie Mahar. Tror att de flesta tjänar betydligt mer pengar på att läsa den än Erikssons bok.
On Scratch
Lars
Ja, i mitt tycke är den boken väl värd sina slantar. Inte minst för dem som intresserar sig för finansiell historia och samhällsutveckling. Nu minns jag inte om jag satte något betyg på den, men definitivt en fyra.
RaderaFramsidan av min utgåva har en rekommendation av Buffett i egen hög person. (Fegt att ständigt gömma sig bakom honom, men så blir det ju ofta med idoler...)
Apropå finansiell historia, förresten. (Varning: ny Buffettreferens...) Buffett har järnkoll på börshistorik, men menar ju att (fritt översatt) "Om historisk kunskap vore det enda spelet handlar om, skulle bibliotekarier vara världens mest förmögna personer.". Fyndig, denne Warren!
Med andra ord: vi kan inte undvika den möda som krävs för att förstå de diskonterade kassaflödena... :-)
Mvh
Carolus
Jag förstår fortfarande inte Ratos värdering. Finns det så stora övervärden i onoterade innehaven, eller varför fortfarande en substanspremie? Det handlar ju inte om ngt enstaka problembolag utan snarare en halv portfölj med problembarn? Måste nog läsa på lite..man lär sig alltid ngt från dessa totalhaverier
SvaraRaderaNär det gäller detta private equity företag som heter Ratos är man beroende av en aktiv transaktionsmarknad. Att det finns ett intresse för att investera i börsnoteringar. Jag tycker Ratos har hamnat i en nedåtgående spiral. Man avyttrar de bolag som presterar typ spritbolaget Arcus. Detta gör att kvaliteten i portföljen minskar. Det blir helt enkelt ett negativt urval av bolag. Som alltid finns det ett pris för allting. Finns det ett övervärde i de onoterade bolagen? En klurig fråga. GS-Hydro visade sig inte ha något värde alls. Jag avstår från Ratos.
SvaraRaderaMvh
Lars
Carolus,
SvaraRaderaGivetvis är det ingen som hävdar att man skall kasta pilar på en börslista. Det brukar alltid vara med en apa med är för höja argumentationsvärdet. Givetvis är det sympatiskt att man försöker lära sig något om ett ämne vad det nu än må vara. Jag tycker dock dessa böcker som kommer i parti och minut har ett mycket lite värde för en person som skall börja investera i aktier.
Fallstudie: För ett tag sedan begav sig bloggaren Kavastu ut på en road show med sin föreläsning Kavastu 3.0. Bloggaren Hernhag blev så upphetsade över detta att han begav sig dit för enligt egen utsago få träffa sin store idol. Några bilder visar hur Hernhag signerar böcker, och Talving tar en paus i föreläsandet. Jag tror att behållningen av denna dag blev att Hernhag tjänade pengar på bokförsäljningen, och Talving på föreläsandet. Finns ett uttryck som går så här. The broker made money and the firm made money and two out of three ain´t bad.
Vem som är den tredje parten under föreläsningsdagen får läsaren av dessa rader själv försöka räkna ut.
Sedan undrar jag över betygsättningen. Först var det en trea. Sedan blev det en fyra. Hur skall du ha det?
Mvh
Lars
Lars,
RaderaNu läser du lite slarvigt. Betyget 4 gäller ju Maggie Mahars bok... Nu blir det snurrigt värre, men ser du inte att det betyget nämns i min kommentar till ditt inlägg där du nämner min rekommendation av boken... :-)
Betyget 3 gäller alltså "Köp billigt, sälj dyrt". Ingen konfusion alls!
Guldstjärna för att du använder "fallstudie" och inte "case". Kan vi nu ge oss ut på ett gemensamt korståg och få resten av landet att upphöra med denna styggelse?
Din hemläxa blir att finna en fullgod svensk term för "road show"... ;-)
(Den engelska meningen får passera då den som vanligt är, eh, klockren!)
Mvh
Carolus
"Jag tycker dock dessa böcker som kommer i parti och minut har ett mycket lite värde för en person som skall börja investera i aktier."
RaderaNär jag bestämde mig för att börja handla med aktier 2015 visste jag ingenting om aktiehandel och kände inte heller någon som kunde lära mig. Följaktligen läste jag några svenska populära böcker, men blev inte särskilt imponerad. Jag lärde mig lite, men för mig kändes läsningen inte särskilt givande. Floskler och tvivelaktiga råd kan man få gratis. Efter genomläsning sålde jag därför böckerna på Bokbörsen (no pun). Jag behöll dock en bok, Dansen kring guldkalven - den tyckte jag var bra. Övriga böcker har jag inte saknat. När man vill lära sig måste man börja någonstans, men personligen har jag haft större behållning av att läsa bloggar (såsom denna), se på EFN Börslunch/DI Tv och lyssna på podcasts.
//NN
Carolus,
SvaraRaderaLäste slarvigt. Du gav boken en fyra. Köpte den själv. På min edition står det på framsidan. Well reported and well written. Bull is a book investors can learn much from-Warren Buffett.
Kan bara hålla med. Jag tror att man inte lär sig något av att gå och köpa en bok med titeln. Bli miljonär i hängmattan.
Mvh
Lars
LL
SvaraRaderaKöp billigt sälj dyrt!
Släppte min Topdanmark på 272 idag!
Möts vi irl någon dag, så påminn mig om att jag är skyldig dig en omgång!
Kalle56
Vem vet, jag cashar kanske in en dag? ;-)
RaderaGustavs Aktieblogg,
SvaraRaderaKöp billigt sälj dyrt!
Jag har inte släppt mina Northwest Healthcare. Möts vi någon dag i verkliga livet(de du Carolus) tänker jag absolut inte bjuda på en omgång. Jag bjuder dock gärna på en Jägermeister och en stor stark. Kan även bjuda på en diskussion om värdet av anekdotisk bevisföring.
Lars