lördag 4 oktober 2014

Packar ihop

Var sak har sin tid och efter nästan fem år är det dags för Lundaluppen att packa ihop väskorna. När jag startade bloggen för fem år sedan hade jag ett annat jobb, små barn och inga läsare. I det läget var det inga problem att lägga ut sina tankar öppet och anonymt, idag är det lite annorlunda.

Detta blir därför bloggens sista inlägg. Jag kommer att hålla kommentarfälten öppna en vecka till, men stänger sedan dem också och diskussionen får fortsätta i andra forum. Även Twitterkontot kommer att vara aktivt i en vecka till, sedan får det vila. Jag har just nu inte för avsikt att ta bort bloggen från nätet, jag tycker den kan fungera som ett tidsdokument.

För dig som är ny på bloggen rekommenderar jag länkarna under "Börja här" i kolumnen till höger, det kan ge en bra ingång till vad den här bloggen är och var.

Tillbakablick

När jag startade den här bloggen såg aktiebloggarna i Sverige väldigt annorlunda ut och jag skulle vilja ta åt mig åtminstone en del av äran för några saker som jag tycker har förbättrats:
  • Analyssystematiken har höjts, bloggare har numera investeringskriterier som är olika sofistikerade men i alla fall konsekventa
  • Kommentarnivån på bloggarna har höjts rejält och här tycker jag Lundaluppen legat i framkant
  • Bevakningslistor finns numera som ett standardbegrepp på nästan alla bloggar
  • Öppenhet kring sponsorskap och annat har ökat i bloggarna, man vill ge läsarna inblick i vilka intressekonflikter som finns eller skulle kunna uppstå
  • Årsbokslut med avkastning är något många arbetar med. Många har tagit det vidare till kvartals- och månadsbokslut också, men det kan jag tycka är lite överdrivet om man har en värdeinvesteringsfilosofi
En sak som gör det lite enklare att sluta är att det kommit fram så många nya och riktigt bra bloggar, med väldigt detaljerade och utförliga analyser av bolag och med väldigt intressanta insikter i investeringsfilosofi. De bloggar jag talar om finns i mina blogglistor i högerkolumnen.

Portföljutvecklingen under åren har varit god. Om man städar bort de år där spårbarhet saknas och bara tittar på bloggåren så har portföljutvecklingen sett ut så här (utvecklingen för 2014 är fram till den 3 oktober):

År
Lundaluppen
SIXRX
Differens
26,2 %
26,7 %
-0,5 %
-4,7 %
-13,5 %
8,8 %
22,5 %
16,5 %
6,0 %
35,6 %
28,0 %
7,7 %
2014
8,3 %
6,6 %
1,7 %
Ack
116,3 %
74,1 %
42,2 %
Snitt
16,7 %
11,7 %
5,0 %

Jag använder en förenklad beräkningsmodell, som jag bedömer underskattar avkastningen något. Jämförelse sker före skatter, men courtagekostnader ingår i mina siffror vilket talar något till min nackdel.

Som synes har det varit väldigt bra år att äga aktier, vilket är en del av förklaringen till att aktiebloggarnas popularitet ökat så starkt. Fem procent årlig överavkastning är inte något jag tror jag kan upprätthålla i framtiden, men det ger ju självförtroendet att försöka fortsätta enligt samma strategi.

Några tack

Det kan ju vara på sin plats att dela ut några tack. Först skulle jag vilja tacka mina inspirationskällor från 2010: Cristoffer Stockman, numera politiker och inte så frekvent skribent, 40 % 20 år som fortsatt i ungefär samma stil även om inläggsfrekvensen sjunkit och slutligen Fundamentalanalysbloggen. Lou/Magnus är en ruskigt vass skribent och alltid läsvärd trots en viss Apple-bias ;-)

Jag vill också tacka dem som jag haft kommersiella samarbeten med. Google och Blogger läser såklart inte detta, men tack ändå, ni tillhandahåller fantastiska tjänster! Avanza Bank har varit en mycket trevlig bekantskap; banken jag hellre är kund i än äger, vilket säger en del.

Störst tack vill jag ju dock rikta till mina läsare. Läsekretsen har varit stor och varierande men det är svårt att inte nämna Lars, Kenny och Carolus som stått för fördjupning, mothugg och levande debatt. Tack till er och alla andra, jag hoppas ni fortsätter i andra kommentarfält!

Framtiden

Jag kommer att fortsätta investera i samma stil och kommer även att fortsätta dokumentera mina inköp. Jag har lärt mig mycket från bloggen som jag kommer att ha mycket nytta av i andra sammanhang. Erfarenheten att bygga Sveriges mest besökta aktieblogg kommer alltid att finnas med mig. Vem vet, Lundaluppen kanske återuppstår i någon annan form?

Lycka till med era investeringar!
Lundaluppen

215 kommentarer:

  1. Tråkigt att läsa men var sak har sin tid. Tack så mycket för allt du skrivit genom åren! Jag har lärt mig mycket via din och andra tidiga bloggare. Jag har nog alla inlägg skrivna av dig utskrivna i någon pärm här hemma. Hatten av för ett bra arbete och lycka till framöver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla inlägg mellan 2010-2011 skulle det stått, jag har varit lat de senaste åren :)

      Radera
  2. Tack för den kunskap du spridit. Du är en av de blogar jag först upptäckte när jag började spara i aktier och den har haft stor inverkan på min placeringsfilosofi!

    Lycka till med dina andra projekt!

    SvaraRadera
  3. @LL

    Tycker du gör helt rätt. Själv har jag tyckt det varit trevligt och lärorikt att skriva ner några tankar kring investeringar. Önskar dig lycka till med dina framtida placeringar. Får dock erkänna att det varit intressant att följa din fortsatta resa i investeringarnas värld. Tror det finns stora möjligheter att du lyckas väl.

    Varför? Du har hela tiden arbetat konsekvent med din värdestrategi.
    När jag investerar är ordet disciplin det viktigaste. Du har varit konsekvent och disciplinerad.
    Ha det bäst
    Lars

    SvaraRadera
  4. Tack för en mycket bra blogg, har lärt mig mycket ifrån dig. Lycka till i framtiden!

    /Plutusson

    SvaraRadera
  5. Tack för att läsning, kunskap och framförallt inspiration till att lära mer. Lycka till vidare!

    SvaraRadera
  6. f.d. Analysera Mera4 oktober 2014 kl. 16:36

    Jag förstår dig. Jag har själv haft enormt massa projekt på Internet genom åren (dock inte så stora som din blogg) och efter en tid så har man inte orken, drivkraften och längtan längre utan börjar då övergå till rutin som ett trist jobb. Då är det ingen mening att fortsätta. Man måste ju känna att det ger en själv något också eftersom det tar väldigt mycket tid att ha en bra blogg. Först år av inlärning, sedan skriva ner och läsa igenom, tänka på ämnen, svara läsarna m.m.

    Men tycker du har gjort ett toppenjobb med din blogg. En bra sak har varit att den haft åsikter men inte för starka åsikter. DVS. den har varit mer levande än affärspressen som är neutral och trist med sina analyser men inte heller för mycket "köp dem de är bäst osv." Du har inte lurat in nybörjare på någon skit vilket är väldigt viktigt.

    Jag önskar dig lycka till i framtiden. Du har ju redan stora utdelningar och de lär ju inte bli mindre med åren.

    Nu får vi fortsätta att följa de andra bloggarna som 40/20 osv. Börsdata är ju trots allt en helt lysande tjänst. Och som du säger så finns det en mängd bloggare där ute som är bra på olika saker. Så det är väl rätt att kasta in handduken när man är på toppen som du är nu och inte som idrottsmän som ska hålla på med 3 comebacker...

    SvaraRadera
  7. Tack för den här tiden! Det var ett lite oväntat besked och det hade varit roligt att följa dig i nästa bear market, men du har hållit ut länge och det har varit intressant, trevligt och givande att följa din blogg. Den som har följt Aktiefokus har säkert märkt att strategin till en början var en Lundaluppen-kopia men därefter har jag divergerat och hittat min egen stil.

    Lycka till själv i framtiden!

    Kenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Kenny

      Precis som du säger det skulle varit mycket intressant att följa lundaluppens agerande när björnen tyst kommer smygande.

      Peter Lynch slutade på toppen. Vilket garanterade honom en plats i investerarnas hall-of-fame.

      Finns det någon ekonomibloggarnas hall-of-fame har lundaluppen skrivit in sig där.
      Ha det
      Lars

      Radera
  8. Vilket tråkigt beslut även om jag förstår det. Det har varit väldigt lärorikt att läsa dina inlägg. Efter att ha läst en av dina bolagsanalyser så framstår de "proffessionnella" analyserna lite blajiga, lite banala, lite amatörmässig liksom.

    Ett bra beslut om du låter bloggen finnas kvar. Finns mycket behållning fortfarande att läsa inläggen du gjort.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  9. Tack för allt!

    /Claes

    SvaraRadera
  10. Much love! Ha ett kanonlov luppen!

    SvaraRadera
  11. Synd, spec vi som tagit rygg på dig i Bonheur. Hur ska det gå med fallande oljepris och borriggar i malpåse med ett alltmer isolerat Ryssland som drivs att samarbeta med Kina?

    SvaraRadera
  12. Mycket tråkigt! Din konsekvens och uthållighet behövs mer än någonsin. Andra bloggar “förbättrar” sina investeringsstrategier hela tiden och blir allt mer riskbenägna. 70% av bloggarna försvinner vid nästa riktiga börsnedgång…

    Tips på bloggar som inte fått storhetsvansinne mottages tacksamt. (4020 och defensiven är två).

    SvaraRadera
  13. Nä d här känns inte ok! )

    Om vi möts på halva vägen och så kör vi såhär
    Du skriver 1 gång per kvartal, varken mer eller mindre
    Då blir d riktig premium inlägg att se fram emot

    Lycka till :)

    SvaraRadera
  14. @Knut Karlsson

    Det är som Warren Buffett brukar säga: När floden drar sig tillbaka, och det blir ebb kan man se vilka personer som simmat nakna.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
  15. @Carolus

    Tack för många bra och läsvärda inlägg. Tack till signaturen J, och Stavros för uppskattande kommentarer till mina inlägg.
    Ha det bäst
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för alla kloka tankar om aktier, skor och annat!
      //Stavros

      Radera
  16. Tack för all den tid du har lagt på din blogg och analyser. Jag har följt dig sedan 2010 då du först köpte in Sampo. Sedan dess har mycket hänt och börsen ligger idag högt värderad. Jag förstår och respekterar ditt beslut och tycker du gör klokt i att sluta när allt är på topp. Dina tankar kommer vara mycket saknade. Önskar dig, din familj, investeringar och företag all lycka i framtiden.
    /En av dina mest trogna läsare

    SvaraRadera
  17. kommer verkligen sakna dina tankar och blogg!

    Jonas

    SvaraRadera
  18. Tack för en väldigt bra blogg!

    Jag hoppas att du inte tar bort den från nätet. Jag ägna timmar åt att läsa gamla inlägg etc. för att bättra på mina egna kunskaper. Så snälla låt den finnas kvar :) Vem vet som du säger.... du kanske får skrivabstinens ;)

    Hls OS

    SvaraRadera
  19. Tack för allt!
    /Eric

    SvaraRadera
  20. Luppen, Jag har kollat din blogg dagligen sedan flera år. Tack för den tid som varit. Var sak har sin tid och på något sätt så hedrar det dig att du drar dig tillbaka och att det sker på dina egna villkor. Du har bidragit med så mkt inspiration och kunskap. Jag önskar dig och familjen all lycka i framtiden både med placeringarna och livet i övrigt!
    Kjell

    SvaraRadera
  21. Trist men helt förståeligt. Hoppas bloggen får ligga kvar. Mycket bra info här.

    SvaraRadera
  22. Tack för en utmärkt blogg, följt dig i snart 2 år / Mäklare Lund :)

    SvaraRadera
  23. Tack för tiden. Jag kommer sakna dig.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  24. Tack för den här tiden! Hoppas bloggen får ligga kvar, tror vi är många som önskar det. Stort lycka till!

    SvaraRadera
  25. Tack för denna tiden, hade önskat att det varat längre. Lycka till.
    Tobias

    SvaraRadera
  26. Tack för Sveriges bästa aktieblogg. Jag har lärt mig fantastiskt mycket av dig!

    SvaraRadera
  27. Tråkigt! Men ett stort tack för den här tiden Lundaluppen! Jag är övertygad om att den här bloggen inspirerat fler än mig. Du har på allvar utmanat gammelmedia inom ekonomiområdet. Önskar dig all lycka framöver!

    SvaraRadera
  28. Tack för en bra blogg! Nu får du tid att skriva dina memoarer med bloggen som utgångspunkt. ;)

    SvaraRadera
  29. Tack för all hjälp och insikt. Lycka till i framtiden!

    SvaraRadera
  30. @Mattias

    Tack för ett väldigt fint inlägg.

    Var något i stil med. Känner jag till något marknaden inte känner till?? (än)
    Känner marknaden till något jag inte känner till (än)!
    Får bli mina slutord. Är egentligen allt jag velat bidraga med.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
  31. Var ska man börja? Tack för allt, ludna luppen! Jag har läst vartenda skrivet ord på denna blogg känns det som. När du dyker upp i bloggflödet är det alltid med stor glädje som jag slukar inlägget... förutom idag. :(

    Som du skriver finns det många andra bra bloggar men det känns inte som att någon kan stoltsera sig med "Sveriges tråkigaste investerare" såsom du kan! Dina bolagsanalyser har varit underbara och dina rapportanalyser har varit helt oumbärliga när man känner sig otillräcklig i sitt egna analysarbete.

    Tro inte att du inte lämnar ett hål efter dig, luppen! Lite samvetskval ska man väl få ge dig. ;-)

    Av hela mitt hjärta - Tack!

    SvaraRadera
  32. Tack för alla fantastiskt bra inlägg. Jag har lärt mig otroligt mycket. Tråkigt att höra att du ska sluta men jag förstår dig.

    Lycka till i framtiden
    /En som också bor i Lund

    SvaraRadera
  33. Väldigt tråkigt att höra, du har bedrivit den i särklass bästa dagboken om aktier ute på webben (i konkurrens med 4020). Dina kunskaper om aktier kommer att vara saknade. Lycka till i framtiden.

    SvaraRadera
  34. Å vad jag kommer sakna dig. Det skulle vara jätte kul om du skulle fortsätta med din bevakningslista i någon form , typ mail. Lr ett månads brev. Skulle utan tvekan betala för det. Hur som hoppas jag du får det bra och tack för allt. /Kristoffer

    SvaraRadera
  35. Vi har haft några år av framgång och nu verkar trenden mattas av. Jag skrev i våras att jag spånade att 50% av dom populära aktiebloggarna skulle försvinna när marknaden vände. Jag har inte engegerat mig i alla LL's papper men vi har bla. diskuterat Bonheur som inte gått som tåget på sistone direkt.
    Men det har naturligtvis inget med LL's upplösning att göra :)
    Kommer att sakna Lars roliga inlägg. Finns det förresten något annat ställe som ni andra "hänger på"?

    SvaraRadera
  36. Hoppas du kommer tillbaka i någon form i framtiden,tack för allt.

    SvaraRadera
  37. Tack Lundaluppen för en trevlig och fantastiskt läsvärd blogg! Har följt den varje vecka de senaste 2 åren och det har inspirerat mig till fördjupad läsning och analys. Lycka till med dina framtida värv.

    /Håkan

    SvaraRadera
  38. Ett stort tack för all tid och energi du har lagt ner på bloggen.
    Du har varit en stor inspirationskälla och bloggen kommer att vara saknad.

    SvaraRadera
  39. Tack för inspirationen och lycka till i framtiden!

    Mvh - Niklas

    SvaraRadera
  40. Tack för din tid Lundaluppen. Du har hjälpt mig långt i mitt sparande och jag har följt din blogg varje dag sedan jag hittade din blogg för ett par år sedan. Du har även vart snäll att svara på ett par mail och det har vart otroligt uppskattande. Du har vart en förebild och jag kommer sakna dina uppdateringar. Tack för din tid och lycka till framöver. Mvh Patrick

    SvaraRadera
  41. Har verkligen uppskattat dina inlägg, Carolus och Lars har också ofta skrivit berikande.
    Lycka till och ser ni någon som inspekterar era C&J eller Loakeskor längst de skånska kostigarna så kan vi plira lite esoteriskt mot varandra. /M

    SvaraRadera
  42. Det här var väldigt tråkigt. Jag har ju inte lärt mig klart ännu! Men du ska ha allt tack som går att ge för de lärdomar du har delat ut. En alldeles fantastiskt bra blogg ska tystna.... en dyster dag och en tår i drängens öga vill fram. Tack bästa LL för allt och lycka till i framtiden med vad du finner lämpligt att hitta på.

    SvaraRadera
  43. 😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

    SvaraRadera
  44. Stort tack och lycka till, det kommer att bli ett stort hål i blogglistan.

    SvaraRadera
  45. Tack för en fantastiskt bra blogg, den har varit en stor inspirationskälla för mig. Lycka till framöver!

    //M

    SvaraRadera
  46. Du kommer vara saknad, luppen.
    Jag har följt dig sen ditt första inlägg för 5 år sedan.
    Lundaluppen - bloggen är den bästa sidan på hela internet

    STORT TACK FÖR ALLT

    Göran

    SvaraRadera
  47. Overkligt. Din blogg betyder väldigt mycket för mig. Hur märkligt det än känns att skriva det. Du står för något som är mycket svårt att hitta idag.

    Tusen tack för allt.

    SvaraRadera
  48. Detta var väldigt tråkigt att höra! Även om jag förstår dig. Jag har själv tidigare haft större sidoprojekt under en längre tid och någon gång måste man gå vidare.

    Jag har läst bloggen i drygt ett år och jag har lärt mig väldigt mycket om aktier och investeringar. För mig har det varit väldigt givande och inspirerande. Det du skriver är något jag dessutom i många fall kan förstå. Och när jag började intressera mig för aktier för drygt ett år sedan så var det sättet du resonerar på som gjorde att jag föll för bloggen. Det passade mig och mitt sätt att tänka på.

    Jag önskar dig all lycka i framtiden! Det har varit ett nöje att läsa alla dina inlägg! Jag har lärt mig massor.

    SvaraRadera
  49. Var sak har naturligtvis sin tid. Tack för att du delat med dig av din resa de här åren. Du har varit en stor inspirationskälla och förhoppningsvis låter du bloggen ligga kvar länge till så fler får stifta bekantskap med dina tankegångar. Lycka till i framtiden!

    SvaraRadera
  50. Hmmm... Jag har en obehaglig känsla att en starkt bidragande orsak till LL:s beslut kommer frommer från den diskussion om hur man skulle kunna gå tillväga för att avslöja hans identitet som florerade i en tråd för någon dag sedan... Hoppas jag har fel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, sådana diskussioner har förekommit tidigare på bloggen, det har inte påverkat mitt beslut.

      Radera
    2. Jag fick tyvärr samma tankar när jag läste det här blogginlägget...

      Radera
    3. Oj, jag var lite sen. Vad bra att det inte var anledningen!

      Radera
  51. Tack för allt!

    /Gustav

    SvaraRadera
  52. Påminner lite om en begravning. Man får prioritera vad man ska fokusera på i tillvaron och du gör säkert helt rätt.

    SvaraRadera
  53. Även jag vill tacka för din tid, analyser och kommentarer som du bidragit med. Vill även berätta att det var du som på allvar fick mig att börja investera och idag är portföljen lite över 1 milj! Tack tack tack, hoppas att du ångrar dig en dag! ;)

    SvaraRadera
  54. Tack för den bästa aktiebolagen. Och lycka till med framtida investeringar. Jag kommer uppriktigt att sakna dig

    SvaraRadera
  55. Verkligen tråkigt att höra! Samtidigt så är det väldigt kul att läsa om alla fina kommentarer från dina trogna läsare. Det är härligt att se att det börjar bli en sådan rörelse med bloggare, twittrare och diskussioner kring börsen och ekonomi i stort och du har i allra högsta grad hjälpt till att leda den utvecklingen.

    Vi är många på Avanza som har följt din blogg och beundrats över din kunskap och sättet du skriver på. Vi är oerhört tacksamma över att du inspirerat så många sparare under dina år som bloggare och håller tummarna för att du kommer tillbaka i någon form någon gång framöver.

    Samtidigt känns det väldigt hedrande att ha dig som kund och ser fram emot ett fortsatt bra samarbete där.

    Stort, stort tack Lundaluppen för denna tid och alla vi på Avanza önskar dig ett stort lycka till i allt du tar dig för framöver!

    /Daniel Almer, Social Media Manager

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Daniel Almer

      Innan vi nu gråter alltför stora krokodiltårar kring detta. Vill jag påminna om att ni nu fått upp ögonen för bloggaren Kavastu. Enligt hans beskrivning förvaltar han en egen aktieportfölj med låg riskprofil. Facit, snitt 26,5% över index årligen sedan 2009.

      Tittade på detta den 1 oktober. Hittade följande: Ett nytt tradingförsök i Kinnevik. Tidigare i dag räckte det till två pizzor efter courtage.

      Kan man inte kalla en spade för en spade.
      Lars

      Radera
    2. jag anmärkte på detta i kommentarfältet på Avanza. Det är ett ganska bisarrt val av bloggare och ter sig icke källkritiskt. Inget mot bloggaren som person, men det känns milt sagt underligt.

      Radera
    3. Det står att mannen handlar aktier på heltid. Jag skulle gissa att ju mer tid man lägger ner, desto mer pengar tjänar man helt enkelt (om man vet vad man ska titta på). Själv är jag dock inte intresserad av att lägga ner all min tid på att handla aktier och jag tycker att kortsiktiga investeringar verkar farliga. De aktier jag köpte tidigare i veckan har sjunkit med tre öre (köpkurs jämfört med nuvarande kurs) och kortsiktiga investeringar verkar läskiga i och med att värdeförändringen beror mer på tillfälligt brus i börskursen än på företagets vinstförmåga. Långsiktigt ska det vara för mig. Personen som brukar kommentera här under pseudonymen "Tompamannen" kanske har lättare att förstå sig på Kavastu?

      Radera
    4. Det stämmer att Arne har ett placeringssätt som liknar mitt på flera sätt. Vi har ju alla en sak gemensamt och det är avkastningen på insatt kapital. Vissa nöjer sig med att sätta in pengarna på ett räntekonto till 1%, andra vill ha mer. Risk/Reward brukar följa hand i hand, det vet vi alla. Vad gränsen går, hur mycket risk vi vill ta till utfallet är upp till var och en. Själv försöker jag mixa riskerna, vilket jag nog inte är ensam om. Lite i plånboken, lite på kontot, lite fonder, lite långa, lite korta, jag ser inget konstigt i det.
      Men jag kommer aldrig börja blanka, handla med optioner osv., där går gränsen för min risk.
      Nu är den stora frågan hur vi ska få Lars att börja blogga:)

      Radera
  56. Ja, verkligen - tack för tiden du lagt ner här! Du har bidragit mer än du någonsin kan föreställa dig. Min son hälsar och tackar från år 2025 ;)
    /Skövde

    SvaraRadera
  57. Satan, följt dig i tre år, inne och kollar varje dag om något nytt inlägg kommit ut. Lite som en drog, min sambo tycker jag är knäpp... Tack för allt, så oerhört inspirerande!! Delad första plats tillsammans med Cristoffer Stockman!

    Förmodar att din fru gillar ditt beslut ;-)

    Mvh
    Christoffer

    SvaraRadera
  58. Tack för alla år du drivit Sveriges bästa aktieblogg!
    /DanneO

    SvaraRadera
  59. Din blogg har i princip varit min startsida de senaste åren. Jag upphör aldrig att förvånas över hur mycket kunskap du sitter inne på. Jag köpte förhoppningsbolag innan jag stötte på din blogg, nu har jag böcker av Graham och rekommenderar din blogg till alla som är intresserade av aktier. Mina aktier är nu långsiktiga. För denna inspiration du har gett mig vill jag tacka dig, ochönska dig lycka till!


    Andreas

    SvaraRadera
  60. Tack för allt du lärt mig. Lycka till i framtiden.
    //Erik

    SvaraRadera
  61. Stort lycka till i fortsättningen och tack för dessa år.
    Det jävligaste är väl att jag kommer bli påmind om bloggen varenda gång jag kör till Lund via Hjärup. Skylten till L Uppåkra får mig alltid att tänka på bloggen och nu med saknad.

    Med vänlig hälsning
    Patrik

    SvaraRadera
  62. Sorgligt. Sitter på ett bröllop men kunde inte hålla mig från 4020 blogglista. Får följa alla mini-luppar nu istället. Hoppas du kör en miljonär-innan-30 och gör come back om några år.

    Ernesto

    SvaraRadera
  63. Trist, kommer du att kommentera andra.bloggar under nytt, eget eller anonymt namn eller slutar du helt ?

    SvaraRadera
  64. Håller med de flesta här, väldigt tråkigt att höra men förståligt.
    Tack för en gedigen bloggar gärning och vi hoppas du har tid att komma tillbaka någon gång i framtiden!

    Christoffer

    SvaraRadera
  65. Du har präglat min syn på investeringar väldigt mycket, det är jag också väldigt tacksam för. Tomt blir det, men stort tack för att du delat med dig och inspirerat!

    SvaraRadera
  66. Neeej, gör det inte! *snyft*

    SvaraRadera
  67. Tack Luppen för all kunskap du förmedlat ut, på köpet har det blivit massor av inspiration kring aktier och börsen. Att läsa kommentarerna har i sig gett väldigt stor behållning eftersom så pass många duktiga investerare följt dig och diskuterat tillsammans. Värdeinvestering blev just lite tråkigare när en av dess "superstjärnor" lagt ner pennan. Må du finna ny kraft i framtiden, jag väntar ihärdigt! /fam oberoende

    SvaraRadera
  68. Sorgligt men som flera skrivit tidigare, allting har sin tid.

    Lycka till med allt, jag hoppas du förstår hur du lyckats inspirera och vägleda mängder med andra människor. Det är stort!

    SvaraRadera
  69. Stort tack och lycka till med vad som nu står högst på agendan. Det har varit lärorikt och roligt att besöka din sida. Men nu stundar annat och det blir säkert spännande det med? :)

    SvaraRadera
  70. Stort tack för allt och lycka till i framtiden!

    SvaraRadera
  71. Oerhört tråkigt. Jag har så mycket att dig tacka för. Mer än du anar. Tack och lycka till!
    //Joakim

    SvaraRadera
  72. Tack ll för intelligens och bra språkbruk och respektfulla texter. Inte många av ditt slag i dessa medietider med hån och svordomar vart man än vänder sig. Har varje dag sett fram mot att läsa dig o det har alltid varit med stor behållning. Bra jobbat, hoppas det kommer en tid då du kan dela med dig igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis mina tankar.

      Ha det bra luppen och tack för denna tiden.

      Long John

      Radera
  73. Tack LL för all kunskap du delat med dig av. För mig är din aktieblogg tveklöst Sveriges absolut bästa. Tack för allt och lycka till!

    Mvh
    /Vägen till Frihet

    SvaraRadera
  74. R.I.P.
    Jag säljer alla aktier och stoppar madrassen.
    Tack för alla vänliga svar på korkade frågor

    Andreas

    SvaraRadera
  75. Det har varit mycket intressant att följa din blogg med Lars, J, Carolus och alla andra som har bidragit till att göra den mer läsvard.

    Jag kände att jag så gärna ville skriva något klokt och välformulerat om investeringar här, som något slags slutkläm. Jag funderade fram och tillbaka om att skriva något om att saker inte alltid är som man tror, om vikten av att inte förlora pengar etc. Jag kunde dock inte få till något vettigt så jag nöjer mig med att konstatera att mycket i livet är långt, långt mycket viktigare än aktier. Jag vet inte varför du väljer att lägga ner bloggen bara att du har goda skäl till ditt beslut.

    Tack för den tid som har varit!
    Mvh
    Stavros

    SvaraRadera
  76. Sveriges bästa aktiblogg slutar i fin stil. Du har definitivt höjt ekonomiböoggnivån i Sverige. Lycka till i framtiden och tack för alla kloka inlägg!

    SvaraRadera
  77. Tack LL och lycka till....

    SvaraRadera
  78. Det kommer bli tomt nu pa Internet. Inte bara den basta investeringsbloggen, men en av de basta sidorna pa Internet totalt sett. Har foljt bloggen varje dag i over tre ar. Bloggen har fatt mig att investera i aktier. Tack for allt!!

    SvaraRadera
  79. Tack för denna tiden! I stort sett allt jag kan om investeringsfilosofi kommer härifrån. Jag har läst alla inlägg och kollat bloggen varje dag i 4 år.

    SvaraRadera
  80. Det är jättetråkigt att läsa att Sveriges överlägset bästa aktieblogg nu ska läggas ned. Tack för de år som varit! Mvh Anders

    SvaraRadera
  81. Tack för en högkvalitativ blogg som varit en källa till inspiration och eftertanke. Din blogg har givit värde /Matt

    SvaraRadera
  82. Jag har uppskattat din blogg och lärt mig massor. Stort tack. Undrar hur det gick med bänkskivorna i köket?Jag tyckte du visade lite bristande förståelse i en sådan viktig fråga men man kan inte vara bra på allt?

    SvaraRadera
  83. Tråkigt att höra. Sedan finns det förstås viktigare saker i livet :)
    Tack för en enastående blogg och lycka till i framtiden!

    SvaraRadera
  84. Tack för all kunskap och underhållande läsning. Lycka till i framtiden!!

    SvaraRadera
  85. Mycket trist för oss läsare, men såklart stöttar vi dig. Tack för all klokskap du matat oss med. Allt gott önskar jag dig.

    SvaraRadera
  86. Vilken tråkig nyhet att nås av på söndagsmorgonen. Nu måste jag själv lära mig analysera ordentligt. ;)

    Ett stort tack för alla år av generositet och ödmjukhet. Din vilja och pedagogiska förmåga att dela med dig har varit oöverträffad.

    Lycka till och på återseende hoppas jag!

    Ett tack även till er som varit med och skapat alla intressanta diskussioner. Lars, Carolus, Kenny m.fl.

    Mvh DF

    SvaraRadera
  87. Tråkigt besked! Hade gärna följt din fortsatta resa. Men beslutet är såklart ditt och jag önskar dig alla lycka i framtiden!

    SvaraRadera
  88. Morgonkaffet ter sig mer som ett gravöl..

    Det är en utsökt blogg du har drivit! En fantastisk bildningsinsats!

    Tack för allt!

    SvaraRadera
  89. Mycket tråkigt att såhär på söndagsförmiddagen få läsa att Sveriges bästa aktiebloggare lägger tangentbordet på hyllan.

    Dina inlägg har skänkt både glädje och eftertanke samt spridit mängder av kunskap. Tom kommentatorsfältet har hållit väldig hög nivå på alla sätt vilket är ovanligt för svenska bloggar/aktiechattar, något jag hoppas smittar av sig allt mer då det är till allas behållning.

    Iaf, önskar jag dig all lycka och framgång i framtiden och hoppas du dyker upp igen på ett sätt eller annat.

    Må väl! / Sock

    SvaraRadera
  90. Mycket tråkigt, har uppskattat bloggen väldigt mycket. Tack för all kunskap och engagemang som du bjudit på under åren!

    Lycka till framöver och kanske, kanske man vågar hoppas på några gästspel när bloggabstinensen blir för stor. Ha det gott! /Gustav

    SvaraRadera
  91. Tråkigt för oss läsare, men det låter som ett genomtänkt beslut så vill önska dig all lycka till och också rikta ett stort tack för vad din blogg betytt för mig personligen.

    Under de åren som jag följt din blogg har jag själv haft en resa där jag nått ca 40% av den nivå där jag är ekonomiskt oberoende och din lugna metodiska inställning har jag tagit stort del av under denna tid där min förmögenhet i rask takt marscherat uppåt. Sen är du väldigt ödmjuk också så jag skulle vilja sammanfatta att du är en riktigt bra investerare men ännu bättre som människa.

    Hälsningar Whimsical

    SvaraRadera
  92. Hej LL

    Tack för en inspirerande och klok blogg. Kommer att sakna den!

    Lycka till i framtiden

    Per

    SvaraRadera
  93. Kloka, välgenomtänkta, insiktsfulla, ödmjuka, analytiska och kunniga. Dessa är några adjektiv som passar in på dina väldigt högkvalitativa inlägg. Du kommer att vara saknad i bloggosfären, men jag önskar dig hur som helst lycka till med framtiden och investeringarna!

    /En hängiven läsare

    SvaraRadera
  94. Tråkigt, samtidigt blir man nyfiken om varför?
    Kommer du att fortsätta att lägga upp dina köp och bevakningslista fast utan kommentarer?
    Nu börjar man fundera om det är dags att lägga pengarna i nån kort räntefond och invänta billigare priser på börsen, samtidigt så börjar väl bottenländerna i världen så sakta vända uppåt nu, så får kanske kombinera med en bra global indexfond :)
    I vilket fall så har jag ofta tagit rygg på dig även om det här senaste oljeaktieköpen kanske inte var det smartaste för en "tråkig" investerare :)

    Oavsett lycka till men hoppas du snart e tillbaks :)

    SvaraRadera
  95. Har följt din blogg i knappt ett år och detta blir min första och (jag gissar) sista kommentar! Dina välgenomtänkta och informationsrika inlägg har varit fantastiskt uppskattade. Tråkigt att du lägger ner men som du säger så har var sak sin tid. Stort tack!

    SvaraRadera
  96. Ett stort tack för dessa 4 år som jag följt dig dagligen och lärt mig mycket. Tack också för den gentlemanna- stilen och ärligheten som du har behållit hela tiden. Kommer att kännas tomt, men jag önskar dig all lycka i framtiden.//Leo

    SvaraRadera
  97. Hej Lundaluppen

    En tråkig nyhed - men også et lille håb - du skriver "Vem vet, Lundaluppen kanske återuppstår i någon annan form?" - håber virkelig at det sker. Vi er mange, der kommer til at savne dine kloge ord - din blogg har været til stor inspiration. Stor tak og held og lykke fremover. Mvh. Ole

    SvaraRadera
  98. Kommer sakna dina texter enormt mycket. Tack för allt!!!!!

    SvaraRadera
  99. Jag är ärligt talat rädd för framtiden med vetskapen att din vägledning inte kommer att finnas där att luta sig tillbaka på och det är jag garanterat inte ensam om att känna. Hoppas innerligt att strömmen av uppskattning vi läsare visar upp här får dig på andra tankar och att du återuppstår snart.
    Tack för en otroligt bra blogg!

    SvaraRadera
  100. Har nyligen satt igång med sparande och denna blogg blev snabbt min favorit, tack för all klok information du bidragit med!

    /Erik

    SvaraRadera
  101. Först lägger Filip och Fredrik ner sin (svenska) podcast och nu slutar Lundaluppen att blogga. Vilket skitår 2014 har kommit att bli :(

    // Lucho

    SvaraRadera
  102. Ditt metodiska sätt att investera har lärt mig mer än någon av alla böcker jag köpt sedan jag hittade din blogg 2010 och började följa den dagligen.

    Du har sannolikt bidragit till att många läsare kommer att ha väsentligt mycket mer att röra sig med som pensionärer om x antal år.

    Tack igen för allt matnyttigt, klokt, roligt, tänkvärt och inspirerande!

    SvaraRadera
  103. Instämmer med övriga här att det är otroligt tråkigt att du slutar. Hur blir det med bevakningslistan? Kommer den fortfarande att uppdateras? Det hade varit en liten, liten tröst.

    Stort tack!

    SvaraRadera
  104. Väldigt tråkiga nyheter för alla läsare av aktiebloggar! Den bästa av dem alla går i graven. Jag respekterar ditt beslut och önskar dig lycka till i framtiden. Hade varit kul med ett gästspel på en annan blogg en gång i framtiden, du är nog välkommen hos de flesta!

    Är också nyfiken på om du kommer att fortsätta att läsa och kommentera hos andra?

    Lev väl!

    SvaraRadera
  105. Tråkigt!
    Tack för en bra blogg.

    / Jonathan

    SvaraRadera
  106. Tack för en otroligt bra och inspirerande blogg!

    SvaraRadera
  107. Tack för en mycket bra blogg. Kommer att sakna dina välformulerade inlägg. Lycka till i framtiden! / Fredrik

    SvaraRadera
  108. Stort tack för mycket givande, du är värd alla respekt.
    Tråkigt att något som är bra upphör men allt har sin tid, fortsatt stor lycka önskas dig och dina kära.
    /AS

    SvaraRadera
  109. Tack för den tid du lagt på din blog. Den har varit en stor inspiration för mig. Lycka till framöver.

    SvaraRadera
  110. Jag har följt bloggen dagligen under ca fyra år så när nu detta besked kommer fylls jag av sorg och vemod. INGEN annan blogg kommer ens i närheten av den kvalitet du levererar.
    Jag vill nu passa på och sända ett stort tack och önska dig lycka till i framtiden.
    //Danne

    SvaraRadera
  111. Tack för alla begåvade inlägg du under åren publicerat. Att besöka din blogg har varit ett stående inslag i helgrutinerna. Lycka till i framtiden!

    SvaraRadera
  112. Här kommer en lamentation också från en kvinnlig läsare. Din blogg har varit enastående tack vare dina kunniga och pedagigiska inlägg; den goda och stundom humoristiska tonen bland kommentarera har också bidragit. En spinoff har varit att vi numera - tack vare Lars - har fått ett hum om att det finns ett samband mellan (vissa) aktier, självförtroende och skor.

    Allt gott önskas dig för framtiden!
    //V-a

    SvaraRadera
  113. Detta är det enda inlägget på denna blogg som jag inte uppskattat att läsa.

    SvaraRadera
  114. Allt har sin tid. Tack för ett fantastiskt dagsverke! Som du konstaterar finns det numera många nya bra bloggar på området. Den som trots det känner sig sakna vägledning kan förstås alltid följa Buffetts råd till sin fru när även han (av andra men förklarliga skäl) packar ihop.

    många nya och riktigt bra bloggar

    SvaraRadera
  115. Trist att inte önskan om anonymitet repeterades, att enstaka är så onda gör ont. Hoppas deras könsorgan blir hemsökta av lopporna från tusen kameler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte upplevt några obehag, men ska lägga din besvärjelse på minnet :-)

      Radera
    2. Skönt att höra, jag tolkade det som att detta ev. låg beslutet men det kan få vara osagt.

      Jag stavade som en kamel, "respekterades" blev felstavat och blev ett helt annat ord som gav meningen en annan innebörd. (du får gärna editera om du vill)
      /AS

      Radera
  116. Stort tack Luppen för en fantastiskt inspirerande blogg. Jag tar med mig många lärdomar, där investeringsdisciplin nog är den värdefullaste.

    Avanza: Erbjud Luppen att förvalta en fond i eget namn under ert sortiment. Det skulle bli braksuccé.

    Tack igen, lev väl!

    SvaraRadera
  117. Trist att du slutar! Jag har inte hållit på så länge med aktiesparande, men din blogg har varit ett av de få ställen på nätet där jag inhämtat åsikter. Hoppas du återkommer i någon form.

    Vi kanske ses på Gerdahallen, Holmgrens, Widerbergs, Ariman eller Alfredos!

    /G.

    SvaraRadera
  118. Jag har sorg idag efter att ha läst Lundluppens sista blogginlägg. Ett stort tack för en blogg som givit mig så mycket kunskap men också vägledning. Kommer att djupt sakna den.

    // Robert B.

    SvaraRadera
  119. Jag har följt bloggen i 2.5 år och kan med handen på hjärtat säga att det var du som fick mig att bli intresserad av aktier, sparande och att äntligen göra mig av med storbankens dåliga och svindyra produkter, som jag blivit pålurad av en "rådgivare" när jag endast var 20 år gammal och hade andra saker att roa mig med ;). Att jag kunde lägga om kursen i så här unga år (ca 30) känns som en skänk från ovan, och för detta kommer jag vara dig evigt tacksam.

    Tack! Och skriv en bok! Med din språkliga förmåga och ditt sunda förnuft hade det antagligen blivit en minst lika stor succé som "Alla svenskar kan bli miljonärer". Mvh F

    SvaraRadera
  120. Jag undrar hur börsen reagerar på detta besked imorgon ;)
    skämt åsido - Tack för att du delat med dig av all din kunskap! Kommer sakna dina inlägg. Ha det bra
    /Frösöfrasse

    SvaraRadera
  121. En stor inspirationskälla, så tråkigt men hoppas du gör rätt val för din egen skull.

    SvaraRadera
  122. Det var oväntat, och oavsett orsak hoppas jag att du känner dig nöjd med beslutet och att du är stolt över vad du har skapat.

    Jag har följt dig av och till sedan 2010, och du var utan tvekan den inspirationskälla som drev mig till att skapa en egen blogg. Jag har alltid varit imponerad av den struktur, konsekvens och ihållighet som du har uppvisat, vilket jag inte kan säga att min egen blogg har präglats av. Det är tydligt att du har lagt ned väldigt mycket tid på detta, och dina inlägg har alltid varit genomtänkta och välgrundade.

    Jag önskar dig stort lycka till i framtiden, med investeringarna som med livet i övrigt.

    SvaraRadera
  123. Vilken tragisk nyhet!

    En tomhet inombords när Luppens inlägg inte längre förgyller vardagen.
    Tack för allt ditt bidrag, Luppen, och jag önskar dig lycka till i framtiden!

    O ja, håller med.ovanstående att jag skulle betala för en Luppen-tjänst, månadsuppdatering eller så!

    SvaraRadera
  124. Tack för en riktigt bra blogg Luppen! Det har varit både lärorikt och trevligt att läsa den här bloggen. Tack till skribenterna i kommentarsfältet som lyft bloggen från en redan hög nivå. Lars, Stavros, Carlous med mera, tack!

    PS

    Det ska bli spännande att följ volymerna i Bonheur de kommande veckorna :)

    med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
  125. Tack för all kunskap du förmedlat! Lycka till i fortsättningen.

    SvaraRadera
  126. Hej Lundaluppen. Att lära sig om aktieinvestering är ett gigantiskt projekt och varje gång jag läser din blogg så inser jag hur mycket mer jag har att lära.

    Du har varit en inspirationskälla och jag har nog två aktier i min portfölj som du tidigare har diskuterat och som gjort att jag undersökt bolagen vidareinnan jag investerat i dem. Jag vill slutaktligen tacka för din sammanfattning av Intelligent investor vilken drev mig till att komma igenom bokens mer sega kapitler.

    Tack för dina skrifter och all inspiration till en som föredrar fundamenta över trading alla dagar i veckan.
    Vänliga hälsningar -Aktieboom

    SvaraRadera
  127. Tack och lycka till!
    Du får mer tid för andra projekt och för dig själv och alla som inte hunnit läsa alla dina inlägg för en chans att komma ikapp.
    Det som du beskriver är ett problem då många i bloggvärlden och speciellt i sparbloggsvärlden vill vara anonym men det är svårare och svårare.

    SvaraRadera
  128. Tack! Tråkigt - men som sagts så kommer ju allt att dö någon gång. Har läst bloggen i många är nu - lycka till med allt!

    SvaraRadera
  129. Jag kan bara hålla med om allt positivt som sagts i alla andra kommentarer, och önskar dig också all lycka till i framtiden.

    (Besser, som är som är ganska duktig på att gissa om framtiden, är övertygad om att du går en mycket positiv framtid tillmötes, ur alla aspekter.)

    Jag är också oerhört stolt över att ha varit på din blogglista.
    Det har varit mycket uppmuntrande att vara i så fint sällskap.

    Besser

    SvaraRadera
  130. Tack för alla inlägg och lycka till.

    SvaraRadera
  131. Tack för lärorik och inspirerande läsning. Lycka till i framtiden. Bloggen kommer att vara saknad.

    SvaraRadera
  132. Jaha vad gör man nu med sitt innehav i Bonheur? Och är nu Industrivärden verkligen en så bra investering som Lundaluppen fick oss att tro under 2013? Frågorna är många hos oss vanliga fritidsspekulanter efter ett sådant här besked! Ska man kanske börja inrikta sig på danska banker, norsk försäkring eller Apple istället? Nu infinner sig alltså en stor oro i leden till Lars stora förtjusning (?) Många av oss läsare kommer bli sämre investerare framöver då vi istället för att följa luppens varje tålmodiga steg istället kommer sälja på det mediebrus som påverkar oss mest för stunden. Det finns dock andra (förhoppningsvis inkluderar detta mig själv) som kommer utvecklas av detta. Nu står vi på egna ben och måste fatta egna beslut baserade på egna analyser av våra bolags utveckling. Jag ser i alla fall fram emot Bonheurs nästa kvartalsrapport då jag för första gången ska få fatta mig en egen uppfattning om företaget. Tack för den utbildning ni gett mig här på bloggen och jag önskar er alla lycka till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett första steg skulle kunna vara att ta ett större eget ansvar för sina investeringar/spekulationer. Alternativet att läsa a Random walk down wallstreet kvarstår också :)

      Jag tror om jag får spekulera lite att just det här eventuellt påverkat Luppens beslut. Att se utvecklingen i Bonheur blev kanske lite för reellt för att kunna fortsätta blogga. Friskrivning eller ej...

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    2. @Anonym

      Känner ingen förtjusning. Mina skriverier har riktat sig till fritidsspekulanter. Det är bara att konstatera: Time to wake up and smell the cappuccion.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  133. Läste inlägget igår, har nu faktiskt gått och funderat på det, uppriktigt sagt lite ledsen :-( trots att man har fru och en 1-årig son och hus att ta hand om, så var det skönt att varje kväll när huset är tyst knäppa på datorn och gå in på din blogg och se om något nytt spännande kommit ut. Gillar mycket ditt sätt att skriva och de alltid så positiva tongångarna! FAN hoppas du någon gång kommer tillbaka -i någon form!! ;)

    Mvh

    Flerårig trogen läsare, numera i sorg :-)

    SvaraRadera
  134. Sorligt men stort lycka till! Fascinerande vad en anonym blog kan påverka människor. Ett sting av vemod.
    /långtradarn

    SvaraRadera
  135. Tack så mycket för alla år Lundaluppen. Även om alla investeringar jag gjort varit mitt eget val i slutänden och är en mix av att lyssnat och inte lyssnat på dig så har analyserna du gjort och kommentarerna från andra läsare på det du postat hjälpt mig oerhört. Ditt sätt att skriva är väldigt koncist och pedagogiskt och jag har lärt mig enormt mycket. Tack!
    På senare tid har osäkerheten på framtiden smugit sig på, världens höga belåning, växlingen över från fossilt till förnyelsebart, den kanske oundvikliga övergången till nolltillväxtsamhälle som måste ske vid någon tidpunkt, snart eller senare. Stora utmaningar och kursfall som kanske inte betyder bra köptillfällen för investering på lång sikt och nu Lundaluppen som lägger ned ovanpå det. ;-)
    Jag hoppas allt är bra med hälsan, familjen och försörjningen. Önskar dig all lycka till i framtiden!

    Som andra skrivit tidigare hoppas jag inte att ditt val att lägga ner sker på grund av säkerhetsskäl. Det skulle göra mig mycket ledsen.

    Mr Mike

    SvaraRadera
  136. Tråkigt men som du själv säger så har var sak sin tid här i livet. Tack för en bra blogg och lycka till framöver.

    SvaraRadera
  137. Gravöl här hemma ikväll. :-(

    SvaraRadera
  138. Hemskt tråkigt att du slutar med bloggandet det har varit riktigt roligt att få följa dina investeringar och tankar kring investeringsfilosofi och marknad och manga diskussioner I olika ämnen. Vore en ynnest om du skulle fortsätta mer sporadiskt att lägga ut de bolag du tittar på och din bevakningslista och man kan ju kanske hålla tummarna för att du får mer tid till bloggande längre fram I livet. Än en gång STORT tack.

    SvaraRadera
  139. Oj då väldigt oväntat, sällar mig till övriga som tackar dig för storartad journalistik. Lev väl...

    SvaraRadera
  140. Tack för din tid och kunskap LL. Du har rört en stor skara människor och det ska du vara stolt över.

    Önskar dig all lycka till i framtiden

    SvaraRadera
  141. Tråkigt att du slutar men det enda som inte har en ände är väl pannkakan. Toppen att du låter dina bloggar ligga kvar på nätet. De har fungerat som uppslagsbok för mig det senaste halvåret.
    Tack för det!

    SvaraRadera
  142. Har följt din blogg i två år nu och sett portföljen växa från ca 2,8miljoner till nu 4,6 miljoner! Riktigt häftigt! Jag uppskattar alla dina fina och matnyttiga inlägg på bloggen under denna tid! Detta var Sveriges bästa aktieblogg! - Det ska du ha med dig i livet!

    Tack för allt & Lycka till !

    / EP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från 1,8 till 4,6 ska det vara...

      Radera
  143. Oktober Oktober jag kan lura dig vart jag vill..?

    Läste det här i lördags, strax efter det kom ut, har inte kunnat processa det än. Jag vet inte vad som är mest fascinerande, allt du lärt mig och många fler eller det faktum att jag är uppriktigt ledsen över att denna saga har nått sitt slut. Lärdomarna och inspirationen kommer leva med mig resten av livet och bloggen har – i ordens faktiska betydelse – lagt grunden till ett på många plan bättre liv.

    För stunden känns den känslomässiga förlusten större än förlusten av bloggen i egenskap av kloka resonemang kring investeringar. (Ja, det är nog på tiden att du lägger av, kan man ”känna” så här för en blogg?)

    Jag är glad att beslutet, om det nu växt fram över tid, inte påverkat bloggandet fram tills nu men det gör å andra sidan inlägget och beslutet desto mer oväntat. Ytterligare en lärdom om att inte ta saker för givet?

    Jag ställer mig in i leden av innerliga tack och hoppas att bloggen får finnas kvar på internet, skulle du av någon anledning ta bort den hoppas jag du kan annonsera detta i förväg. Föga förvånande hoppas jag (och tror, kan du verkligen hålla dig?) på någon form av pånyttfödelse. Om det blir här, i ett annat kommentatorsfält eller genom ett helt annat forum får framtiden utvisa. De kommersiella möjligheterna är för dig stora och bloggens slut förtjänar utan tvekan att uppmärksammas på DI:s mittenuppslag imorgon – som ett tecken på vad den varit, jag inser att du inte själv hoppas på detta.

    Mina dagliga rutiner sitter djupt rotade och jag kommer förmodligen att besöka bloggen varje dag ett tag framöver också, med lite tur vaknar man upp och inser att detta bara var en mardröm.

    Lundaluppen, tack.

    //F

    SvaraRadera
  144. Tack för tiden! Mycket intressant har bloggen med kommentarer varit!

    SvaraRadera
  145. Stort tack för att du delat med dig av din kunskap och investeringsfilosofi.

    SvaraRadera
  146. Tack Lundaluppen för en bra 2.5 år lång skola. Känner mig långt ifrån flygfärdig... men vad ska man göra när man blir utknuffad från boet, dags att börja flaxa :) Lycka till!
    //S

    SvaraRadera
  147. Jag hoppas att allt fler inser att fanan inte försvinner utan bara lämnas över. Förvånansvärt många som verkar handfallna som om deras general plötsligt blivit skjuten i krig..

    Ta lärdom och inse att bara ni själva är eran egen lyckas smed. Det är era egna pengar och ni som tar riskerna, inte lundaluppen. Går det åt helvete så kan ni inte skylla på denna bloggen, bara er själva.


    Kanske en lärdom väl värd när en av de trevligaste finansbloggarna nu går i graven.

    Tråkigt att inte läsa luppens input om det ena än det andra men nu ser jag framemot en annan dynamik och nya stjärnor i bloggosfären.

    Måste säga att det är förvånansvärt få intressanta bloggare här i Sverige när ändå möjligheterna är såpass stora.

    Ha det gott luppen.

    F

    SvaraRadera
  148. Stort tack till dig LL för allt, men också till alla er andra som generöst delat med er av tankar, erfarenheter och kunskaper. Kommentarsfältet har nästan alltid genomsyrats av LLs välvilja, humor och respektfulla sätt. Lycka till med allt LL och självklart alla andra härliga människor(kan man märka sådant bakom anonymitetens mask?). /Mr first and only comment

    SvaraRadera
  149. Ps Avanza kanske kunde erbjuda LL en skälig ersättning för att vi även i fortsättnigen skulle kunna ta del av hans och alla andras kunskaper, åsikter? Jag skulle väldigt gärna vilja ha tillgång till detta gäng under en bear market, tror det skulle bli en ännu intressantare resa än den som varit Ds /Mr FoC

    SvaraRadera
  150. Jag minns castellum på 93kr för lite drygt ett år sedan.

    Tack för den och tack för den fina bloggen.

    arjeplogarn

    SvaraRadera
  151. Tack LL för insikter och goda råd.
    // AS

    SvaraRadera
  152. Det är svårt att fortsätta vara anonym när barn når en viss ålder. Jag förstår att du kommer att släcka ner bloggen.

    Tack för dom tre år som jag läst din blogg och du slutar med fanan i topp!

    SvaraRadera
  153. Här finns ännu en trogen läsare. Tack för allt och lycka till i framtiden.

    SvaraRadera
  154. Tack så mycket för dessa år, började läsa din och 4020 och har alltid sett fram imot inlägg i dessa bloggar, har haft många timmar trevlig läsning. Lycka till.

    SvaraRadera
  155. Må slutte mig til koret. Den økonomiske del af nettet bliver lidt kedeligere uden lundaluppen! /Hilsen trofast læser gennem de seneste 2 år.

    SvaraRadera
  156. Då tystnar alltså den bästa investeringsbloggen. Även om det finns många som skriver om ekonomi och investeringar är Lundaluppen den enda bloggen på temat investeringar som jag helhjärtat har rekommenderat andra att läsa! Tråkigt att bloggen går i graven men samtidigt stort tack för allt bra under alla dessa år!

    SvaraRadera
  157. Jag har följt din blogg sedan första inlägget, din blogg och fundamentalanalysbloggen var banbrytande när det gäller privata småspararanalyser. De har haft en kvalitet och opartiskhet som skräptidningar som DI inte är nära av. Det här var ett mycket trist besked, men det har legat i luften, du har inte riktigt haft samma glöd det senaste kvartalet.

    SvaraRadera
  158. Tack så mycket för en fantastisk blogg och det stora arbete du har lagt ner på den! Jag har lärt mig enormt mycket här på Lundaluppen. Lycka till i framtiden! Jag är säker på att vi ses nån gång, nån stans i orderdjupet!

    SvaraRadera
  159. Tusen tack för mycket intressant och lärorik läsning genom åren. Du har väckt mitt intresse!!!

    SvaraRadera
  160. Det var ett fruktansvårt hårt slag du delade ut i lördags, Lundaluppen… Jag läste inlägget på kvällen efter att ha varit ute i stort sett hela dagen. Trodde först rubriken var någon knorr på en kommande flytt eller något, men när jag läste de inledande raderna kunde jag inte (och kan fortfarande inte) tro mina ögon…

    Det är så abrupt och fullständigt oväntat… Chock och bedrövelse… Jag grät som ett barn och skakas faktiskt av gråtattacker när jag skriver detta… Jag är helt ärligt nere för räkning och har behövt samla tankarna för att kunna skriva något…

    Igår var jag med min hustru och dotter på söndagsutflykt i Simrishamnstrakten. Vi promenerade i Skillinge och Brantevik, gick på Knäbäckshusen (en oerhört vacker strand vid Stenshuvud som varmt rekommenderas för ett besök om ni får tillfälle), tittade på äppeltavlan i Kivik.

    Jag var som en zombie, helt onåbar. Min stackars hustru tror att jag är arg för någonting. Min vackra, underbara dotter (4 år) fick inte alls med sig pappa på allt bus denna dag… Att det kan göra så ont i halsen att hålla tillbaka gråt under en hel dag…

    Jag är inte alls förvånad över denna reaktion. För mig spelar anonymiteten ingen roll just i det sammanhanget. När någon och någonting som betytt väldigt mycket för mig under en lång tid eventuellt kommer att försvinna, så är det ingen skillnad jämfört med när ”riktig” relation tar slut och det inte är mitt beslut.

    Det är precis vad det har varit för mig nämligen, en oerhört givande relation. Jag tänker skriva mer om det i några senare inlägg i en tribut till dig och alla de fantastiska skribenter som samlats här.

    Jag är konfunderad över möjliga anledningar till beslutet. Fick inte en blund i ögonen under natten mellan lördag och söndag. Funderade på varför, varför, varför? Trodde som många andra här att det kanske var inlägget om att ”spåra dig”, men det har du ju förnekat. Vid närmare eftertanke kan det ju inte vara det eftersom du låter bloggen ligga kvar och inte undanröjer spåren.

    Sedan tänkte jag att det måste vara din hustru som ställt ultimatum, att familjelivet blivit lidande. Funderade också på om det har någonting med din arbetssituation att göra, att du byter arbete. Du har väl varit din egen och arbetat med företag, kanske är det något nytt som hänt där? Du skriver i inlägget att du bytt arbete, men det var i bloggens början om jag förstår dig rätt (och något som möjliggjorde att du fick mer tid att skriva?).

    Eller så har du bara tröttnat på bloggen. Den har ju blivit enormt stor och kanske har vi användare spårat ur? Jag känner själv att jag bidragit med för mycket brus, senast i fredags med minst tre, fyra onödiga inlägg. Det är många som ställer frågor: vad ska man göra med Bonheur; hjälp mig att placera X hundratusen kronor; kan du göra en analys av företag Y etc? Sådant måste trötta ut dig efter ett tag och få dig att känna att bloggen inte ger dig någonting längre?

    Vi är ju också många som länkat till artiklar och videor; minskad kontroll över innehållet hade jag själv nog tyckt vore mindre roligt att uppleva (jag har ett oerhört stort kontrollbehov). Fast då hade du säkert markerat ditt missnöje…

    Kanske är det så enkelt att barnen nått en viss mognadsnivå och att det då blir svårare för dig att förbli anonym…

    Hur som helst, det känns som du fattat beslutet väldigt fort. Så sent som i årets början inledde du ju samarbetet med Avanza; det kan ju knappast ha varit för att sluta tio månader senare. Fast det är klart, pressen att leverera inlägg måste ha förtagit en del av skrivglädjen? För någon vecka sedan ändrade du om bland de bloggar du följer. Varför göra det om man ändå tänker sluta?

    Jag inser att en anonym beundrare inte kommer att få så lätt att påverka dig, men jag tänker gripa efter några halmstrån här. Det känns bara så oerhört tungt och sorgligt att förlora kontakten med dig och alla kunniga skribenter på bloggen att jag måste försöka. Det finns ju dock en teckenbegränsning för kommentarerna, så det får bli i ett nytt inlägg.

    Carolus

    SvaraRadera
  161. Av rent egoistiska skäl får jag kalla detta ett tråkigt besked. Jag har följt dig i två år och du har haft positiv inverkan på min förmåga att investera på ett intelligent sätt (och på min portfölj).

    Om du en dag får tid över borde du sätta dig ner och omarbeta materialet på bloggen till en svensk "Intelligent Investor". Grovjobbet är redan gjort. (PM:a om du behöver kontakter, jag jobbar i branschen.)

    /Redaktörn

    SvaraRadera
  162. Jag surfar förhoppningsfull in på sidan för att se om du pga publiktrycket beslutat dig för att fortsätta ännu ett litet tag... Men nej. Jag antar att ditt beslut står fast. RIP LL.

    SvaraRadera
  163. Hej LL!

    Jag har följt din blog under ett par år. Har baserat mycket av mina val på det jag läst hos dig. Var ett tag börsveckanprenumerant och Di prenumerant men inspirerades mer av dina texter och slutsatser. Förstår om du tröttnat, bloggen översvämmas ju av kommentarer och diskussioner. Vilket ju på ett sätt är meningen men som förstås påverkar din situation. Tycker det är jättetråkigt att du tystnar, jag hade gärna betalat en månadsavgift för att följa ett vecko/månadsbrev, men det är säkert en utopi. Allt gott och lycka till i framtiden!
    Med vänlig hälsning, Kristian

    SvaraRadera
  164. Tack för bra inlägg som hjälpt många. Lycka till i fortsättningen.

    SvaraRadera
  165. Tack för den här tiden. Har följt din blogg sen starten och har gjort det till en stående rutin att titta in här. Kommer sakna dina analyser såväl som dina fina formuleringar och träffsäkra kommentarer.

    Jag hoppas att de konstruktiva kommentarerna flyttar vidare till andra bloggar så att den givande plattform för diskussion som du startat lever vidare.

    Önskar dig lycka till!

    SvaraRadera
  166. Mycket trist! Jag läser ofta din blogg och har fått många fina råd här + fått ett stort förtroende för dig. Jag förstår dock att det kan vara en källa till stress att känna sig tvungen att uppdatera bloggen + att det förstås tar en hel del tid. Jag hoppas att du börjar skriva igen så småningom, kanske i mindre omfattning? Det skulle iaf vara kul att ibland se att du ännu en gång skrivit en kunnig och tänkvärd kommentar!

    SvaraRadera
  167. @Speedking. Instämmer! Jag hade gladeligen betalat för ett månads- eller kvartalsabonnemang på Lubdaluppens analyser i form av ett mejlutskick tex.

    SvaraRadera
  168. Trist att bloggen avslutas men lycka till i framtiden.

    SvaraRadera
  169. Förstår till fullo beslutet att stänga kommentatorsfälten: inte så kul att sitta och bevaka att bloggen inte solkas ner av spam. Det finns ett arv att förvalta, dels informations- och kunskapsmässigt, dels kulturhistoriskt.

    Det sistnämnda kan låta pretentiöst, men det är verkligen sant. Som vi alla vet är värdeinvesteringsfilosofin tidlös, men florerandet av ekonomibloggar speglar tidsandan ungefär som när aktieklubbar bildades i slutet av 1990-talet.

    Tillgången till ”vanliga” människors tankar är ett fruktbart material för framtida forskning på många sätt som man inte ska slarva bort. Detta är ju sant i än högre grad med tanke på Lundaluppens högkvalitativa innehåll. Att ta bort bloggen vore som att bränna böcker eller Amerikabrev…

    Skulle du dock inte kunna ”slå på” (aktivera) bloggen vid vissa tillfällen? Posta något inlägg och låta kommentatorsfälten vara temporärt öppna, kanske några veckor? Här är några möjliga förslag (i all ödmjukhet) till ”triggers”:

    - Med en viss periodicitet. Kanske någon gång i halvåret när det finns tid, säg till jul eller under sommarsemestern? Förra årets julinlägg var fantastiska att följa och oerhört lärorika! Jag hade redan sett fram emot kommande ”julsagor” nu när det börjat säljas julmust i butikerna… ;-)

    Det skulle vara kul och värdefullt att få vara med om något liknande, om det så bara vore en gång om året… Talar alltså inte om analyser här, utan om de mer filosofiska inläggen…

    - Om något spännande eller extraordinärt händer? H&M ställer in utdelningen; Buffett eller Munger går bort (eller fyller 95 år för att vara mer optimistisk).

    - Björnen kommer. Vi har ju haft ”oturen” att få följa dig i en uppåtgående marknad. Det vore oerhört spännande att få ta del av dina tankar, om än väldigt kort, när marknaden vänder ner. Någonting jag verkligen sett fram emot …

    - Skriva en recension då och då när du läst en ny investeringsbok?

    Jag är väldigt nyfiken på vilka fler böcker du läst. Undrar exempelvis om du läst en värdeinvesteringsbibel av Seth Klarman: ”Margin of Safety: Risk-Averse Value Investing Strategies for the Thoughtful Investor”?

    Jag funderat starkt på att köpa den. Den är dock väldigt eftertraktad (slutsåld sedan länge) och betingar ett pris på mellan 700 och 3 000 dollar på Amazon. Lägger dock hellre pengarna där än på ett par skor… ;-)

    Skrev det inte när det begav sig, men 4 600 kr paret har en mycket hög alternativkostnad. Närmare bestämt (minst) 20 goda böcker, eller Klarmans bok (den billigaste varianten!)… Hade varit spännande att höra dina och andras tankar kring den och andra böcker (Talebs exempelvis, vilka jag ju inte är överdrivet förtjust i)…

    - En årlig sammanställning av din portfölj. Inga tidskrävande analyser eller så…

    Ovanstående exempel vore ju inte alls lika arbetsintensiva och tidskrävande för dig. Du skulle slippa behöva kommentera alla rapporter och bolagsspecifika händelser för dina innehav. Inte heller skulle du behöva göra en massa rullande uppdateringar av utdelningar; portföljutveckling etc. Jag inbillar mig att den sortens logistik blir betungande i längden?

    Bara några splittrade tankar så här i bedrövelsen…

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Carolus: Kan trösta dig med att du kan få både Klarmans bok och skorna. Pdf:er av boken skvalpar runt på på det stora nätet. Sök och du ska finna.

      Radera
  170. @Carolus

    Du kommer att gå långt i investeringsbranschen. Kom ihåg att alla spekulanter, eller om man kallar sig investerare är i grunden drömmare och romantiker. Man hoppas och tror på stora pengar arbetsfria inkomster. Man gråter som stora barn när man inte får som man vill, eller för den det går inte som man vill.

    Efter en lång börsuppgång börjar nu ekonomibloggarna släcka ner. Vad tror du händer, om vi får ett verkligt ras? Det är inget konstigt det som nu sker. Det är nu dags för många läsare att kavla upp ärmarna och skaffa sig verklig kunskap. Ta reda var i livet man är. Vilka risker man är beredd att utsätta sig för. Ryggtagandets tid är över.
    Ha det bäst
    Lars

    SvaraRadera
  171. Tack för en fantastisk bra blogg och att du alltid visat ett professionellt, snällt och lättsamt bemötande till alla sorts frågor som dykt upp här på bloggen!
    Jag har rekommenderat dig varmt till alla mina vänner och du har haft stor påverkan på mina aktiebeslut och mitt aktieintresse.
    Hoppas du lägger av pga. rätt anledningar, jag är övertygad om att du kommer bli lite av en legendar bland aktiebloggar och du kommer säkert refereras till lång tid framöver!
    Tack för allt och var verkligen stolt över det du presterat å lärt oss alla!

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
  172. Skulle vara bra om Lundaluppen kunde bekräfta om sidan kommer finnas kvar eller om man nu ska sätta sig och spara ner rubbet lokalt?

    Flera inlägg är fantastiskt lärorika och det skulle vara mycket synd om dessa försvann.

    Snälla luppen kan du inte låta sidan vara som den är (utan nya inlägg och kommentarsmöjligheter?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag väljer att ta bort bloggen helt kommer jag att förvarna med minst en veckas varsel. Du behöver inte kopiera/skriva ut etc.

      Radera
  173. Tror LL har bestämt sig för att sälja större delen av depån och återköpa efter nästa stora korrektion. Eller för att köpa en gård på landet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror jag inte ett ögonblick på. Familjeskäl gissar jag.

      Radera
  174. Tack för en fantastisk blogg, tycker verkligen att det är tråkigt att en av mina två (DI är den andra) fasta dagliga inslag när jobbdatorn åker upp på morgonen försvinner men förstår naturligtvis ditt beslut.

    Lycka till!

    Med vänlig hälsning
    Andreas

    SvaraRadera
  175. Stort tack för all den kunskap du har delat med dig av här på bloggen! Lycka till i framtiden!

    SvaraRadera
  176. Vill tacka för en bra blogg och liksom alla andra här beklagar jag verkligen att du slutar. Dock har det faktiskt varit lite för bra för att vara sant. Gratis investeringstips och utbildning i ett. Utan kostnad. Sånt kan man inte förvänta sig, ska inte förvänta sig i längden.Tänkte därför komma med ett konstruktivt förslag.

    Starta en betaltjänst i form av månadsbrev. Eller kvartalsvis om du vill begränsa tiden du behöver lägga. I ett månadsbrev behöver du inte redovisa dina innehav eller förändringar av det. Alla vi som följt dig kommer tveklöst lita på ditt omdöme tack vare din tidigare redovisning och öppenhet. Istället kan du sälja dina allmänna tankegånger kring investering eller tex enstaka fristående analyser som inte behöver vara köprekar eller kopplade till dina innehav. Du får därmed välförtjänt avkastning på din kunskap och nedlagt arbete och följare får chansen att mot betalning ta del av det. Dessutom garanteras anonymiteten lättare. Kan tycka att det är lite slöseri med talang om du inte antingen jobbar direkt inom finans eller tex genom mitt förslag på annat sätt förmedlar kunskap mot ersättning.

    /Varg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett tänkbart skäl till nedläggningen är kanske just att LL har fått ett jobb inom finans... ;-)

      Radera
    2. En sådan tjänst hade jag tveklöst betalat för.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.