Sidor

torsdag 14 augusti 2014

Sveriges bolånemarknad

Ett kärt debattämne i Sverige är bolånemarknaden och dess hälsa eller ohälsa. För den som är intresserad vill jag tipsa om Svenska Bankföreningens rapport "Bolånemarknaden i Sverige" som kom ut idag. Som ägare i Handelsbanken och Swedbank, våra två största spelare på bolånemarknaden, tycker jag det är intressant läsning.

29 kommentarer:

  1. Ursäkta, men kan det vara något annat än väldigt partiskt framställd information i något från Bankernas intresseförening?...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, men avsändaren är hyfsat tydlig så du kan säkert filtrera ;-). Här på sajten finns även länkar till Ekonomistas och där finns många diskussioner och hänvisningar till olika åsikter i frågan.

      Radera
  2. Intressant läsning! Tackar! // E

    SvaraRadera
  3. Hur ser du på den svenska bolånemarknaden? Något du oroar dig för? Är det en fortsatt bra affär för våra storbanker? Skulle du köpa Handelsbanken idag om du hade mindre än 15% av portföljen i bolaget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser det som en långsiktigt bra affär, och jag skulle fylla på mer Handelsbanken om jag inte hade en så stor portföljandel redan.

      Radera
  4. Hej Luppen!
    Kommer du att kommentera Sampo och Deere's delår?

    Mvh :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förhoppningsvis hinner jag dit i helgen, ja.

      Radera
  5. Hej Luppen!
    Om du inte hade en del i bonheur nu, skulle du fylla på upp till de nivåerna nu?
    Tror du så pass på företaget att det gör det lönt att äga dem ?
    Hur tänker du i framtiden, säljplaner när, ev köpplaner på Bonheur?
    Hur tänker alla ni andra ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det skulle jag. Om svaret skulle ändras på den frågan så säljer jag :-)

      Radera
  6. Hur ser du på Sossarnas bankskatt??? Kommer du våga ligga kvar i bankaktierna isf? Själv tycker jag det är riktigt orväckade att man inte fattar farorna att införa detta...

    Angående Bonheur så fyllde jag på 110kr. Rapporten var ju inge vidare men långsiktigt så känns den ju billig.

    /Niklas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ärligt talat svårt att ta den på allvar. Det låter som ett valutspel, jag tror inte att den kan leta sig igenom remissinstanser utan att förändras ganska radikalt.

      Radera
  7. Bonheur, är det den placeringen som får dig att fundera över "marknadens effektivitet" :) Ärligt talat, har du ingen tidsmässig deadline för denna investering, det går ju sådär, hur länge ska du anse att du har rätt och marknaden fel? Borde finnas gott om bättre alternativ.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag började köpa Swedbank 2008. Om jag lagt ner efter ett halvår hade det inte varit någon kul affär :-)

      Radera
    2. @Anonym

      Säljer man en position som faller i värde då har man erkänt in för sig själv att man hade fel. Jag kan lova att den steken är alldeles för het för de flesta. Jag har inga sådana begränsningar. Sju procent ner och jag är ute. Är investering så bra som jag trodde varför faller den då i värde? Lundaluppen berättade att han blåste 90% på Burger King investeringen. Varför inte gå ur innan??
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    3. Varför ha en mekanisk regel, som dessutom är så snävt satt? En av dom stora utmaningarna som investerare är ju att hela tiden ta till sig ny information, ompröva sina beslut och blicka framåt.

      Om priset verkligen ser mer attraktivt ut efter ett fall måste man givetvis kunna se det och eventuellt utnyttja det. Men visst, det kräver att man klarar av att hela tiden ompröva sina beslut.

      Ett prisfall på 7% är ju ingenting. Det räcker med ett P/E sjunker från 14 till 13 så säljer du alltså, oavsett anledning? Det känns väldigt stelt och ineffektivt (men det kanske fungerar för dig, vad vet jag).

      Radera
  8. Så du menar att du kommer fortsätta handla i bonheur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sannolikt men inte säkert, beror både på bolagets utveckling och aktiepris samt vilka andra alternativ som finns.

      Radera
  9. Tack för länk till intressant läsning. Ser att jag tillhör en minoritet - vi som äger vår bostad utan att ha lån (12% av hushållen som äger sin bostad om jag tolkar siffrorna rätt).

    Har följt dina investeringsvåndor de senaste månaderna. Vore inte amorteringar, och i längden skuldfrihet, ett alternativ? Själv ser jag det skuldfria bostadsägandet som ett välsignat tillstånd. Vetskapen att jag alltid kommer att ha tak över huvudet, "priceless".

    /Redaktörn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jo amortering är ett alternativ, men jag styr inte över det själv. Vår belåninhsgrad har dock krupit under 10% och vi har kontanter nog i våra buffertar att lösa lånet om vi skulle önska. Så jag sover gott.

      Radera
    2. Hej Luppen,

      Har för mig att jag såg på Twitter att du sneglade åt Avanzas superbolån. Går du i räntearbitragetankar?

      Radera
    3. Hej, det är inte syftet, men eftersom minimibeloppet är 1 mkr kanske det blir något sådant en period.

      Radera
  10. Till Lars
    Hur menar du att Bonheur var ett dåligt köp?
    Hur långsiktigt tänker du? Hur lång tid väntar du innan du säljer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym

      Mitt inlägg var riktat till alla dessa investerare som ägnar sig åt att följa John på de ledande ekonomibloggarna. Kan inget om Bonheur. Har ingen aning om potentialen i verksamheten. Jag tycker att man skall vara observant på en aktie som befinner sig i en nedåtgående trend. Den kan ju faktiskt gå till noll.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  11. Jag tycker att ni bloggläsare och tillika Bonheurägare har allt för kort tidshorisont. Om ni börjar utvärdera er investering efter 3-6 månader kommer ni bli besvikna av hälften era innehav oberoende marknadens utveckling. Rätta mig om jag har fel, men Bonheur har väl sedan årsskiftet pendlat mellan 128 high och 108 low, ser man på Volvo har den rört sig mellan 105 high och 83 low. Ska man sälja Sandvik eftersom de är inne i en nedåtgående trend. Nja, frågan är väl mer komplex än så.

    Har ni investerat pengar ni inte har råd att förlora? Då kanske ni ska sälja. Har ni en tro på att ni kan placera pengarna på annat håll och erhålla bättre avkastning än Bonheur? Då kanske ni kan sälja och göra det. Sitter ni med er portfölj tungt exponerad mot Bonheur? Ja då har ni tagit en dum risk. Eller har ni - som Lundaluppen - ett innehav i Bonheur som motsvarar max 5% av portföljens storlek och en tidshorisont på 5 år+, ja då kan ni sova precis hur lugnt som helst.

    Poängen är att ni själva måste utvärdera er investering i Bonheur. Portföljexponering, tidshorisont, valutarisk och så vidare. Ni bör inte hoppa på Lundaluppentåget och köpa den billigaste aktien i bevakningslistan utan att ta hänsyn till er portfölj i helhet med avsikt på diversifiering och risk.

    -Konservativ

    SvaraRadera
  12. @Konservativ: eftersom jag inte känner till mina läsares situationer brukar jag undvika både att ge råd och att tillrättavisa. Men din kommentar är väldigt klok och jag rekommenderar alla som är bekymrade över ett 6 månader gammalt köp att ta till sig det.

    SvaraRadera
  13. Det är nästan lika spännande att följa bolånemarknaden som aktiemarknaden. Dagens Industri hade (i fredags?) en kort artikel kring det senaste årets uppgång av villapriserna i diverse svenska städer.

    De gånger jag sökt om bolån har samtliga banker räknat med sju procents ränta. Inga glädjekalkyler således...

    Carolus

    SvaraRadera
  14. Jag räknar med att köpa en bostad inom kanske ett år för 1,5 - 2 mkr. Jag klarar att lägga upp insatsen kontant men skulle gärna vilja ha argument för att betala kontant i förhållande till lånesättning. Min bild är att skattevillkoren blivit allt sämre för skuldsättning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Försämrade skattevillkor? Jag känner inte till något om det, skulle du kunna exemplifiera? Ränteavdragen är oförändrade i alla fall (väl?).

      Det är väl det vanliga argumentet att med stora lån blir man känslig för höga (normala?) räntor...

      Carolus

      Radera
  15. Hej Carolus, jag uttryckte mig lite vagt, vad det handlar om är ju att det sedan många år är betydligt mindre fördelaktigt med hög skuldsättning och därmed räntekostnader. Men fortf argumentar vissa för att ta ett lån och att få bättre räntabilitet på kapitalet. Men för mig är det ungefär analogt med att ta lån för att göra investeringar.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.