onsdag 12 februari 2014

Rapport från Fred. Olsen Energy

Igår 08:00 släppte Fred. Olsen Energy sin bokslutskommuniké och som nybliven delägare i Bonheur måste man ju titta på det största innehavet. Jag lyckades faktiskt inte hitta rapporten vid 9-snåret igår, och på bolagets startsida är det i skrivande stund ingen uppdatering på nyheterna och det står senaste rapporten Q3. Nåja, en underbemannad IR-avdelning är kanske ett hälsotecken?

Bolagets aktie sjönk som en sten på börsen, 7 procent ner till 201 NOK. Vad innehöll denna rapport för nyheter (helårssiffror om inget annat anges)?
  • Omsättningen ökade med 2 procent till 7,0 miljarder NOK, omsättningen fjärde kvartalet drabbades dock av att en rigg flyttats från Brasilien till Storbritannien
  • Rörelseresultatet sjönk med 11 procent till 1,9 miljarder NOK, rörelsemarginalen är 27 procent, den stora posten är just riggflytten samt femårsgenomgång av samma rigg, som alltså inte bara drabbar omsättningen utan även höjer kostnaderna
  • Resultatet minskade något mindre, 5 procent till 1,7 miljarder, efter ett förbättrat finansnetto. Avkastning på eget kapital ligger nu på knappt 20 procent, något nedpressat av att man byggt kapital för att finansiera det nya borrskeppet och den nya riggen. Avkastning på inkrementellt eget kapital ligger förmodligen något lägre, men samtidigt ger nyare riggar högre rater.
  • Utdelningen hölls konstant till 10 kronor ordinarie utdelning plus 10 kronor extrautdelning, helt enligt bolagets något märkliga utdelningspolicy
En riggflytt om året bör nog ses som normalfall för FOE om man vill räkna försiktigt, de har åtta enheter och kontrakten är ofta på 3-5 år. De flesta nya kontrakt tecknas i samma område eller på samma plats för att undvika flytten. Denna flyttkostnad plus olika nationella regler och klassificeringar är en av faktorerna som skyddar lönsamheten i branschen, så även om man kan irritera sig på den när det händer är det positivt för branschen som helhet.

Om jag ska leta upp något som gjorde mig besviken (allt ovan tycker jag är normala affärsvariationer) så blir det att den nya djuphavsriggen Bollsta Dolphin blivit försenad och nu beräknas komma i drift i tredje kvartalet 2015, då den går in i ett femårskontrakt med Chevron. Det är ett halvårs försening jämfört med vad man sa i Q3-rapporten, och ett halvårs väntan på avkastning på denna stora investering.

Fred. Olsen Energy är i dagsläget ingen tillväxtraket, men det nya borrskeppet som väntas komma i produktion i Q2 (kontrakt klart) kommer att bjuda på en ökad intjäning. Medan man väntar på den så finns nästan 10 procents direktavkastning att hämta i ett bolag med 27 procent rörelsemarginal och 20 procent ROE. Om det är en "value trap" så måste den slå till fort om prissättningen idag ska vara korrekt. Och räcker inte de oddsen kan man ju köpa bolaget med över 50 procents rabatt i Bonheur.

30 kommentarer:

  1. Pedagogiskt beskrivet. Marknaden är konstig.

    Eskilh

    SvaraRadera
  2. Känns valet rätt att välja Bonheur framför Fred. Olsen Energy som defensiv investerare? Är det rabatten som gör det tryggare att äga bolaget igenom Bonheur och att pengarna hamnar där i slutändan? Lägre direktavkastning men också lägre nedsida i Bonheur?

    SvaraRadera
  3. Intressant med en FCF-yield på 12+%

    SvaraRadera
  4. Märkligt att Bon får vara så lågt värderat.. Måste vara en kombination av att marknaden inte fått upp ögonen för aktien och att den norska börsen är impopulära/lågt värderad som helhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror personligen att det är ett klockrent exempel på Skagens "tre u": underanalyserat, undervärderat och u-populärt (på svenorska).

      Radera
  5. Det var riktigt svettigt igår! Bonheur är mitt mitt största innehav efter Industrivärden största innehav på ca 13.5% av portföjen.

    Anonym: För min egen del känns det tryggare att sitta närmare ägarna om det skulle börja blåsa på allvar. Man får ju även FOE med rabatt samt lite diversifiering på köpet.

    SvaraRadera
  6. Ursäkta jag skriver om något annat, undrar om någon har tittat på Kongsberg KOG eller vet någon länk till analys?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kolla sparcatus blogg. finns i listan bland bloggar som luppen följer

      Radera
    2. Spartacus har analyserat Kongsberg för ett tag sedan, finns säkert nyare kommentarer också på hans blogg.

      Radera
  7. Bonheur. Bara namnet ger skäl till låg värdering.

    Ernesto

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag är benägen att hålla med ;-)

      Radera
    2. Haha, ja namnet osar u-populärt bolag. Skönt att de inte lägger massa pengar på PR-konsulter eller informatörer (kunde inte heller hitta rapporten), utan satsar på kärnverksamheten.

      Radera
  8. Analys av boksluten från Fred Olsen Energy, SCA, Sandvik, Volvo, Skanska och SSAB samtidigt som du skippar att kommentera boksluten ifrån Atlas Copco och AstraZeneca trots större portföljvikt än flera av dom förstnämnda? Ska vi tolka det som att Investor är hårdare cementerat i portföljen och inte behöver tänkas över?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bloggen är en hobbyverksamhet och vad som skrivs styrs av min tid/lust. Det har en tendens att bli mest inlägg om bolag som ligger högt på bevakningslistan eller väger tungt i portföljen.

      Jag kan inte fånga upp alla. Investor är relativt cementerad just nu, och ökning ser inte aktuellt ut.

      Radera
  9. Även SEB har ju flygit under radaren?

    SvaraRadera
  10. Vet inte om du skrivit om det förut, men hur uthållig tror du att rörelsemarginalen och ROE:n är? Tror marknaden att dessa kommer att minska och därför handlar ner aktien så mycket?

    SvaraRadera
  11. Hej,

    Stämmer dessa andelar?

    Ganger rolf's Shareholders %
    Bonheur ASA 62

    Fred Olsen Energy's Shareholders %
    Bonheur 26
    Ganger Rolf 26

    Bonheur's Shareholders %
    Invento (Fred Olsen &Co) 29,5
    Ganger Rolf 20,7
    A/S quatro (Fred Olsen &Co) 20,7
    Trassey ship (Fred Olsen &Co) 1,9

    About Bonheur:
    "The company is controlled by Invento AS and Quatro AS who together own 50.3% of the company. Both companies are owned by Fred. Olsen & Co., a company wholly owned by Anette S. Olsen."

    Är det verkligen så fördelaktigt att äga Bonheur? Varför har Bonheur så höga kostnader - vad gör man med pengarna?

    Vad tror du om Fred Olsen Energy's P/E och NEPS:
    Låter P/E 12, NEPS=13 rimligt?

    Hälsningar,
    Ingenjorsliv

    SvaraRadera
  12. Svar
    1. Jag tycker P/E12 kanske låter ganska rätt, det nya borrskeppet och den nya riggen lär lyfta intjäningen en del. Så det ska kunna finnas en viss tillväxt även om risken för överetablering finns. Normal intjäningsförmåga på 26 tycker jag också låter som ett rimligt och försiktigt antagande.

      Nivåerna är historiskt visade och för framtiden finns det lite förbättringspotential, så jag tycker du är på rätt spår.

      Radera
    2. En liten fågel, ska vi säga banktrast, kvittrade följande i mitt öra:

      2014E, innan Q4 släpptes/efter Q4 släpptes: 33/29
      2015E, innan Q4 släpptes/efter Q4 släpptes: 36/26
      2016E, innan Q4 släpptes/efter Q4 släpptes: 33/32

      Radera
    3. Om det inträffar känns ju 200 spänn som ett minst sagt rimligt pris (även om de gamla estimaten var ännu bättre)?

      Radera
  13. Den lilla fågeln kvittrar vidare: de gamla estimaten ligger under marknadens konsensusestimat. Konsensusetimaten som fanns innan Q4 släpptes var enligt följande (nya konsensusestimat finns ännu inte, i alla fall inte hos denna fågelfängare).

    Marknadens konsensusestimat innan Q4 släpptes:
    2014E: 32,5
    2015E: 38,6(!)

    Men banktrastar är ju till sin natur buy-side biased, och vill gärna driva transaktionsfrön in i sina små fågelbon. :)

    I samband med Q4 sänkte trasten sin riktkurs från 275 till 250, med bibehållen rekommendation "neutral". Oklart varför man är "neutral" till ett bolag när kursen är 80% av ens riktkurs, men sådan är trastarnas värld, där flaxande ibland är viktigare än logik. :)

    SvaraRadera
  14. Haha, väl formulerat! Det får finnas ganska mycket osäkerhet med i kalkylen om man med de estimaten väljer riktpriser på 275...

    SvaraRadera
  15. Tillväxten i oljesektorn kan plana ut, säger Norges centralbankschef.
    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/norges-centralbankschef-varnar-for-samre-tider_8989364.svd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tre av FOE:s nio enheter är aktiva i Norge. Men frågan är ändå inte hur det går för oljepriset/oljebolagen utan hur många borrhål de tänker operera. Det finns såklart ett samband men det är inte glasklart för mig.

      Tack för länken!

      Radera
  16. En liten teknisk fråga...
    En liten fråga bara angående funktionen =googlefinance()
    Försökte hämta kursen för Bonheur och lyckades tolka mig till att det skulle vara googlefinance(OSL:BON) men den verkar inte fungera. Faktiskt fick jag inte heller fram Statoils mend OSL:STL så jag undrar om jag fått fel på själva börsnamnet, alltså OSL. Någon som vet eller har tips?

    /Mikael

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, verkar inte finnas stöd för Oslobörsen. Jag använder denna för Bonheur

      =ImportData("http://finance.yahoo.com/d/quotes.csv?s=BON.OL&f=l1&dummytext")

      Den är inte alls lika robust som GoogleFinance() utan går fel minst 20 % av tiden.

      Radera
    2. Tack för svaret. Får dock ett lite skumt return värde. Nämligen för dagens kurs blir det 118.50.00

      /Mikael

      Radera
    3. Det funkar inte för mig heller just nu.

      Radera
  17. Ur Nordeas analys per 0423:
    Cost overruns, delays and suspension of contract
    Fred Olsen Energy yesterday announced that Blackford Dolphin's classing is prolonged until June and is now estimated to cost USD 195m, which implies a cost overrun of USD 105m plus about four months of additional delay. Unfortunately, this was not all – Borgolm Dolphin's yard stay was completed after nine weeks versus guidance and our expectation of three weeks and Borgny Dolphin's contract with Petrobras is suspended from
    May, five months before it was expected to end.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.