fredag 15 mars 2019

Inköp Maersk, Sampo och Swedbank

Under de senaste månaderna har jag sålt aktier för att kunna finansiera onoterade innehav, nu vände kassaflödet och möjligheten att köpa öppnade sig för första gången sedan 4 maj 2018 (om man inte räknar byten SHB A/B och några mindre illikvida inköp).

Valen föll på Maersk (ca 8260 DKK/st, 1 DKK = 1,41 SEK), Sampo (ca 42,50 EUR, 1 EUR = 10,49 SEK) samt Swedbank för ca 175 SEK.

Swedbank gjorde därmed återkomst i portföljen efter drygt 4 år utanför. Den pågående skandalen är upprörande och kan säkert kosta en eller annan chef. Man kan ifrågasätta affärsmoralen och kulturen i delar av banken. MEN, banken går bäst av de fyra svenska storbankerna, penningtvättbeloppen som misstänks är en tjugondel av Danske Banks belopp och om bötesnivåerna är proportionella skulle Swedbank kunna drabbas av 4 miljarder i böter. Årets utdelning är fyra gånger större, detta är i sammanhanget mycket små pengar.

Jag tror stormen i Swedbank blåser över, interna policies uppdateras, någon får byta jobb, böter betalas och sedan är det mesta som vanligt. Med en utdelning på 14 kronor som betalas ut om ett par veckor tror jag att uppsidan på 6 månaders sikt kan vara 14 + 25 = 39 kr/aktie, eller 22 % från dagens kurs, med relativt liten nedsida. Detta är aptitligt nog för att motivera en lite större insats tyckte jag, så det blev 8 % av portföljen.

Portföljen idag, klicka för att få en större bild

 Jag fick frågan i kommentarfältet tidigare vad som ska hända med de mindre innehaven, de under 5 %. Precis som med Maersk hoppas jag kunna fylla på i dem när priset tilltalar mig. Det kan dröja, och om det dröjer alltför länge eller de seglar upp ännu högre prismässigt kan det hända att jag säljer dem istället. Det finns en kassa på 4 % som jag kommer allokera när jag finner något aptitligt.

16 kommentarer:

 1. Sampo och Swedbank förstår jag mycket väl och delar din åsikt men skulle gärna vilja ha en grundligare förklaring av Maersk. Är för okunnig för att se affären!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kalle56 & Lars: Jag har ju min investeringshypotes om Maersk som jag bl.a. skrivit om här, som handlar om hur containerfrakten får mer inslag av ändliga tillgångar och flaskhalsar som är viktiga att kontrollera.

   Jag medger att mitt scenario är långsiktigt och ännu har eventuella förbättringar i ekonomin försvunnit bakom handelskrig m.m.

   Radera
 2. Jag noterar att Swedbank inte har hittat tillbaka till bevakningslistan. Förtjänar bolaget samma PE som Handelsbanken idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, lägre, även om Handelsbanken kanske inte skinit de senaste åren trillar Swedbank ofta djupare ner i hålen när problem och skandaler kommer fram.

   Radera
 3. Själv förstår jag inte detta med Maersk. Aktien har varit en surdeg i portföljen så länge jag kan minnas. Sampo är väl ganska fullvärderat. Alla som vill ombord har intagit sina platser.

  Problemet med Swedbank är att när sådana här skandaler som händelserna med detta penningtvättande kommer upp på bordet så verkar det finnas någon naturlag som säger att det kommer mer. Det brukar komma mycket mer. Fast det brukar dra förbi och glömmas bort rätt snabbt. Finns en svensk kultur över detta. Det räcker väl att säga skandalen i Transportstyrelsen. Maria Ågren får två miljoner retroaktivt och ett skrivbord på regeringskansliet. Ygeman kommer tillbaka till regeringen. Man flyttar runt lite. Går och sätter sig någon annanstans ett tag sedan är det affärer som vanligt.

  Hade jag fått välja hade jag nöjt mig med Swedbank. Avstår gärna Sampo och Maersk.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man tänker kortsiktigt tror jag Swedbank har bäst potential, sedan kan avknoppningen av Maersk Drilling eventuellt skapa viss uppsida också. Sampo är nog ungefär där värderingen ska vara idag.

   Radera
 4. Väldigt hög risk och stor nedsida i Swedbank skulle jag säga, men verkar å andra sidan ganska ensam om den åsikten ;-).

  mvh https://lekonomi.blogspot.com

  SvaraRadera
 5. @lekonomi

  Precis som du säger är risken stor. Jag skrev detta. Man skall dock tänka på att Swedbank har en del styrkefaktorer. Störst på retailbanking. Fokuserad tillväxt på den svenska bolånemarknaden. Fin exponering mot eventuella räntehöjningar. Det är inte helt omöjligt att möjligheterna är större än riskerna här.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 6. Nyfiken på hur du ser på branschvikt i totalportföljen? Är du långsiktigt bekväm med +30% av totalen i bank/finans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är lite för mycket egentligen, men jag är opportunist...

   Radera
 7. Härligt med lite noterade och likvida inköp. Och som en bonus får det igång Lars i kommentarsfältet också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Billiga Aktier

   Lite gratis bonusmatrial är ju aldrig fel.Kan ju bjuda på följande. När Blecher talar om sina kelgrisar Skanska och Holmen lyser ögon på honom. Ibland blir det lite väl mycket prat i egen sak.

   Ha det!

   Lars

   Radera
 8. Skulle vara intressant med en kommentar (kanske via twitter?) om Blechers utlägg i Dagens Industri 18/3 angående Skanskas värdering.

  SvaraRadera
 9. Hej LL,

  Skrev en kommentar på förra inlägget om investmentbolagen men fick aldrig något svar. Försöker här igen.

  "Hej LL,

  Tack för ett grymt inlägg!

  Har dock en tanke med sättet du räknar på genom att ta senaste 3 årens vinster. I ett bolag som Industrivärden med underliggande bolag som är av cyklisk industrikaraktär, vore det inte bättre att titta på snittmarginalen över en hel konjunkturcykel? Jag har tittat på alla underliggande bolag och nästan alla handlas till rekordmarginaler. Är det hållbart? Så jag gjorde en övning där jag räknade ut snittmarginalen för alla underliggande innehav och sen räknade jag med 2% tillväxt på omsättningen för att få någon form av defensiv (BNP) tillväxt. P/E 13,5 på alla innehaven och då får jag en median värdering på 168 kr per aktie.

  Skulle gärna ta emot kritik mot mitt sätt att räkna. Själv tycker jag det borde vara mer realistiskt att räkna på marginaler över en konjunkturcykel än att titta på senaste 3 årens "rekordvinster". Sen kanske man kan diskutera vilken marginal man ska använda. Jag har gjort det enkelt för mig och använt vinstmarginal, kanske man ska använda EBIT marginal och sen dra av en schablonskatt?

  Även gjort samma övning för Investor och fått ett median värde på 278 kr/aktie.

  Magnus"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker du verkar angripa det på rätt sätt. Med en längre tidsserie (du skriver inte hur lång du anser en cykel vara) behöver du kompensera för en underliggande tillväxt och räkna upp äldre vinster, som du verkar göra med 2 %.

   Jag tänker inte recensera dina antaganden, de är dina, men jag tycker du verkar arbeta med en vettig modell.

   Radera
  2. Jag räknade på medel marginal på 10 år och justerat bort för "extra ordinära händelser". Tex kan ett bolag som rör sig mellan 2-6 % i marginal plötsligt ha 25% ett enskilt är.

   Tack för feedbacken!

   Magnus

   Radera