torsdag 1 februari 2018

Rapporter från Skanska och Novo Nordisk

Idag kom rapporter från mina innehav Skanska och Novo Nordisk och båda togs emot rätt svalt av aktiemarknaden.

Skanska vinstvarnade för två veckor sedan så mycket i dagens rapport var känt. Byggverksamheten dras med problem vilket föranlett omstrukturering och ändringar i Polen, USA, Tjeckien och Storbritannien. Konkret innebar detta nedskrivningar på 1 miljard. Till detta kommer projektnedskrivningar på 2,5 miljarder.

I bolag med så stora projekt som Skanska får man helt enkelt leva med plumpar då och då. Det finns strukturella skäl till projektförluster; komplexa interna och externa beroenden, prispress vid upphandling med mera som gör att man inte kan räkna hem tillräckliga marginaler. Buy the dip skulle jag säga i de flesta fall.

Vid sidan om byggverksamheten har lönsamheten i bostadsutvecklingen och infrastrukturutvecklingen sjunkit, medan kommersiell fastighetsutveckling blomstrar.

Summerat tjänar ändå Skanska 12 kronor per aktie 2017, väl över mitt investeringsantagande på 11,50 kronor. Detta ett år när vd bytts och den nye vd:n tycks ha rensat i garderoben för att ge sig själv ett vettigt utgångsläge. Jag kan tänka mig att öka i Skanska.

Precis som för Skanska var det ömsom vin, ömsom vatten för Novo Nordisk. Här var dock förväntningarna högre och aktien föll 7 procent.

Novo har vunnit marknadsandelar globalt inom insulin 2017 och det från en oerhört stark position. Försäljningen av nästa generations insulin har fortsatt explodera (+94 %), vilket med nöd och näppe kompenserat för tappet inom "modernt insulin" på -7 %. Detta tapp beror främst på den omtalade prispressen i Nordamerika som fortsätter.

Generellt drabbas Novo hårt av den starka danska kronan i jämförelse med den amerikanska dollarn, och detta förutser man kommer drabba resultet rejält under 2018, där vinsten förväntas falla i DKK men fortsätta öka i lokala valutor.

Årets resultat steg med 1 procent (i danska kronor), men på grund av Novos återköpsprogram steg vinsten per aktie med 3 procent till 15,39 DKK. Detta är klart över mitt investeringsantagande och jag har justerat min bevakningslista genom att öka normal intjäningsförmåga men även sänkt motiverad P/E på grund av relativt låga tillväxtutsikter kommande år.

Novo höjde även utdelningen till 7,85 DKK, en höjning på 3 %. De första 3 kronorna delades ut i höstas, en partiell utdelning som alltså räknas mot 2017 års resultat, något som inte är möjligt i Sverige utan extra bolagsstämma.

7 kommentarer:

 1. Behåller Skanska för den fina utdelningen!

  SvaraRadera
 2. Tack för inlägget! Även om jag vill ha ner Skanska några procent för att öka och nog är beredd att betala lite mer än 220 för Novo !
  Kalle56

  SvaraRadera
 3. Kan nog bli sämre innan det blir bättre i Skanska, men jag ligger kvar och fortsätter investera när tillfälle ges.

  SvaraRadera
 4. Vad tror du om risken i SAS Pref nu när de kommer lösa in 70 % av aktierna? Värt att lägga sina likvider här, eller ser du någon risk i att SAS inte kommer ha råd att lösa in resterande preffar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tittat på SAS på länge så jag vet inte riktigt hur de finansierar inlösen. Färre preffar är säkert positivt, men kan ju leda till tuffa lånevillkor i andra änden.

   Radera
  2. SAS tar in 1 270 MSEK via en nyemission om 52,5 miljoner nya stamaktier samt att de i november tog upp ett obligationslån om 1 500 MSEK som löper med 5,375 % ränta. De har även fått uppgraderad rating via Moody och S&P.
   Känns som ett säkrare case nu än tidigare med tanke på detta samt att de löser in 70 % av stamaktierna.

   Radera