måndag 10 december 2012

ST-Ericssons ägare tröttnar

Skicklig ägare?
Ericssons historik när det gäller joint ventures är inte helt imponerande. De båda lundajättarna SonyEricsson, numera Sony Mobile, och ST-Ericsson har verkligen inte glatt sina ägare. Båda föddes ur en möjligen korrekt observation att Ericsson inte hade förmågan att bygga telefoner när det blev en konsumentvara samt mobilplattformar när prispressen ökade och det nätrelaterade hårdvaruinnehållet minskade i värde i plattformarna.

ST-Ericsson tillverkar mobiltelefonplattformar, i lekmannatermer innandömet i mobiltelefoner och tillhörande mjukvara. Bolaget bildades 2009 och har de senaste åren gått som en klocka. Man har sålt plattformar för ungefär 2 miljarder kronor per kvartal och spenderat ungefär 50 procent mer på att ta fram dem. Nu har den andre hälftenägaren STMicroelectronics tröttnat på denna ekvation.

I Sony-fallet var det Ericsson som tröttnade, men nu är det alltså partnern. Hur drabbar det oss lundabor? Det absolut mest sannolika är såklart att nerdragningarna som pågått i bolaget i ett antal år fortsätter, kanske i högre takt eller till och med i form av en nerläggning. De flesta konsulterna har dragit vidare till Axis, Qliktech och mindre konsultköpare, men det blir fortsatt tuffa tider för volymkonsulterna i området.

Hur påverkas Ericsson? Det är svårare att bedöma innan detaljerna kring STMicroelectronics beslut blir tydligare, men troligen får Ericsson bära en större del av ST-Ericssons framtida förluster. Detta kommer att tvinga fram ett strategiskt vägval från moderbolaget något tidigare än man kanske tänkt sig. I det korta loppet brukar den typen av beslut vara smärtsamma, men i det längre loppet vinner man oftast på att fatta lite snabbare beslut.

6 kommentarer:

  1. Hej!

    jag tycker att alla Ericssons affärer är mer eller mindre tvetydiga. Man vet aldrig vad man ska tycka om detta gigantiska bolag. När jag läser på om det blir jag fascinerad men sen när man betraktar nyhetsflödet blir man lätt surmulen.
    Ericsson verkar vara ett väldigt mångsidigt företag. Trots storleken och rötterna som ett av Sveriges stora verkar det allmänna nyhetsflödet inte vara så positivt rörande Ericsson. Man var bl.a. inte så framgångsrik med sina mobiltelefoner t.ex.

    Vad tycker du om Ericsson i allmänhet Lundaluppen? Förutom att de säger upp folk i dina "förmodade" hemtrakter? =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker Ericsson vore intressant att äga om det inte var så konstant övervärderat. Jag har dock inte analyserat bolaget på länge.

      Radera
  2. Nyheten var lite oväntad även om de vänner som jobbar på ST i flera år har vittnat om vilka negativ stämning på bolaget som råder. Precis som du säger så har många konulter gått över till Axis och Qlik men det kommer att vara ett överkott framledes vilket redan har börjat skönjas på arbetsmarknaden. Lund har drabbats ganska hårt av neddragningarna och även om Axis och Qlik tuffar på bra så kompenserar det inte de stora varslen som har varit. Jag tycker det märks bl.a. tydligt på husmarknaden som har fallit betydligt både i Lund och intilliggande kommuner. Antagligen öppnar varslen på de stora företagen i Lund möjligheten för mindre verksamheter. Kanske kommer vi på några års sikt se en arbetsmarknad med mindre tjänsteföretag som har skett i Malmö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, Lund repar sig säkert men som du säger i en lite annan form. Under 90-talet växte många bolag sig rejält stora och nästan alla har problem nu. Men småföretagen blomstrar helt klart redan nu, frågan är bara om de kan svälja storföretagens anställda.

      Radera
    2. I Uppsala tog det någonting mellan 5-10 år innan Pharmacia-nedläggningen kompenserats via nya bolag.

      Sedan blir det självfallet intressant att se om dessa fortsätter att bygga ut eller om de köps och flyttas.

      Radera
    3. Är det verkligen så att småbolagen blomstrar? Det finns självklart exempel på företag som går bra, men förutom AXIS och Qliktech så känns det inte som att det är någon som anställer i större skala.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.